Mitä on SEO eli Search engine optimization? SEO – hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, jolla nostetaan yrityksen kotisivun orgaanista näkyvyyttä ja kilpailukykyä suhteessa kilpaileviin yrityksiin Googlen hakutuloksissa
Sivulta löydät
Hakukoneoptimointi on taloudellisesti merkittävää
Kotisivut eivät koskaan elä tyhjiössä vaan ne kilpailevat joka päivä hakusijoituksista Googlen etusivulla.
Hakukoneoptimoinnin avulla verkkosivuston kyky kerätä uusia asiakkaita parantuu. Yrityksen kotisivut ovat sitä arvokkaammat mitä enemmän ne keräävät yritykselle uusia asiakkaita.
Suomessa SEO:n taloudellista merkitystä ei olla oikein ymmärretty ja ja suurin osa yrityksistä ei vielä osaa hyödyntää Google optimointia omassa liiketoiminnassaan.
Usein luullaan että SEO tehdään kerran ja sitten sen voi unohtaa.
Totuus on ihan toisenlainen…
Pysyäksesi hakukonesijoitusten kärjessä sinun täytyy ymmärtää mitä asioita oikeat ostajasi etsii Googlesta ja hakukoneoptimoida sivustosi tekstisisältö vastaamaan näihin hakuihin.
Google on onnistunut palvelemaan Suomalaisia asiakkaita niin hyvin että se on saanut käytännössä monopolin 97% markkinaosuudellaan.
Kansainvälisessä hakukoneoptimoinnissa tulee hyödyntää myös hieman harvinaisempia hakukoneita kuten Bing, Baidu ja Yandex.
Tässä artikkelissa keskitytään siitä miten pääset kärkeen Googlen hakutuloksissa.
Ilmainen hakukoneoptimointi
Vaikka palkkaisitkin jonkun tekemään hakukoneoptimointa puolestasi, niin tulet hyötymään siitä paljon enemmän jos opettelet perusasiat myös itse.
Sisäinen hakukoneoptimointi eli kotisivun tekstisisällön parantaminen on todella lähellä yrityksen ydinliiketoimintaa. Sanoisin että lähempänä kuin esimerkiksi Google Ads mainonta, joka on helppo ulkoistaa ja unohtaa.
Tasaisen kasvun varmistamiseksi opettele ainakin hakukoneoptimoinnin perusteet jotta osaat tilata hyvää palvelua👋
Hakukoneoptimointi koulutus
Muistan kuinka vaikea hakukoneoptimointi oli ensin ymmärtää, ennen kuin se aukesi oikein kunnolla.
Teknisiä peruskäsitteitä oli aluksi vaikea hahmottaa enkä ymmärtänyt miten kaikki näennäisesti erilliset asiat liittyvät toisiinsa.
Hakukoneoptimointia täytyykin opetella ihan pieni pala kerrallaan ja lopuksi sitoa kokonaisuus yhteen.
Tutustu hakukoneoptimoinnin eri osa-alueisiin SEO optimointi hubista ja SEO sanastosta
Hakukoneoptimointi opas
Oletko valmis ottamaan askeleen hakukoneoptimoinnin maailmaan?
Älä epäröi lähettää minulle viestiä Whatsappiin, vaikka emme olisikaan asiakassuhteessa. Osaan auttaa luontevasti sinut eteenpäin.
Voit lähettää viestiä numeroon 0400125160 tai lähettää yhteydenottopyyntö lomakkeella. Olen apunasi.
Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää pitkällä aikavälillä
Yrityksen kotisivujen hakukoneoptimointi on investointi, jolla nostetaan yrityksen markkinointikyvykkyyttä synnyttää uutta bisnestä pitkällä aikavälillä.
On ihan eri asia jos sivustolla käy tasaiseen 5000 kävijää kuukaudessa kuin että siellä käy vain 400 kävijää. Mieti miten tämä vaikuttaa uusien asiakkaiden määrään.
Osa yrityksistä on tajunnut tämän ja ne panostavat jatkuvasti uuden sivuston sisällön tuottamiseen. He tietävät omasta kokemuksestaan että SEO on kriittinen menestystekijä, kun yritetään lisätä myyntiä verkkosivujen kautta. Jos sivustolla ei ole riittävästi hakukoneoptimoitua sisältöä, niin sille on erittäin vaikea saada kävijöitä.
Saatat miettiä, miksi tehdä hakukoneoptimointia, kun voit myös hyödyntää Google mainontaa ja maksaa Googlelle näkyäksesi hakutuloksissa ensimmäisenä. Vastaus on yksinkertainen – monet kokeneemmat tiedonhakijat suosivat orgaanisia hakutuloksia, sillä ne tarjoavat usein parempaa tietoa kuin maksetut hakutulokset, joilla ei useinkaan ole mitään kunnollista tekstisisältöä.
Maksettu hakusanamainonta ja hakukoneoptimointi eivät ole toisiaan pois sulkevia, sillä parhaat myyntituotot saavutetaan usein käyttämällä hakukonemarkkinoinnin eri menetelmiä yhdessä. Googlen hakutulossivulla on lähes 20 paikkaa, jossa yritys voi näkyä ja on paljon todennäköisempää että käyttäjä päätyy sivullesi, jos sinne johtaa useampi hakutulos yhden sijasta. Yrityksesi saadaan näkymään:
- Orgaanisissa tuloksissa (valtakunnalliset että paikalliset orgaaniset tulokset)
- Mainoksissa
- Google My Business – hakutuloksissa
- Videotuloksissa
- Kuvahaun tuloksissa
- nollahaussa eli Featured Snippets sijainnissa
- Rich Snippets tuloksissa
- sekä muissa uusissa Googlen keksinnöissä
Täytyy aina muistaa että suurin osa asiakkaista haluaa tutustua yritykseen monella tavalla ennen kuin hän tekee ostopäätöksen; hän katsoo videoita, tutustuu valokuviin, lukee arvosteluja sekä menee Some-kanaville. SEO auttaa kaikissa näissä.
Asiakas ei koskaan tee ainoastaan yhtä hakua ja osta samalla istumalla, vaan hän tekee usein monia eri hakuja varioiden hakutermejä. Mitä useammissa hakutuloksissa potentiaalinen asiakas yrityksesi näkee ja saa helposti vastauksia esittämiinsä kysymyksiin, niin sitä varmennin yrityksesi jää mieleen. Kun ostopäätöksen aika lopulta tulee, olet vahvoilla.
Onnistuessaan hakukoneoptimointi parantaa käyttäjäkokemusta, lisää myyntiä sekä parantaa yrityksesi brändiä ja uskottavuutta.
Miten Googlen hakutulokset määräytyvät?
Suurin osa markkinoinista ovat kuulleet Googlen “mystisistä hakualgoritmeista”. Google on patentoinut hakualgoritminsa ja itse algoritmi on salainen. Algoritmit muuttuvat jatkuvasti ja markkinoijien täytyy pysyä muutosten tasalla. Salaisten hakualgoritmien avulla Google päättää mihin järjestykseen yrityksen sivut hakutuloksissa laitetaan milläkin hakusanalla.
Yksinkertaistettuna algoritmit pyrkivät ymmärtämään hakijan hakuaikomuksen (eng.search intent) ja tarjoamaan käyttäjälle sitä parhaiten vastaavat hakutulokset. Kun hakukone ymmärtää hakutermin ja verkkosivun sisällön merkityksen, se pystyy tarjoamaan käyttäjälle mahdollisimman hyvin hakutermiin sopivaa ja laadukasta sisältöä.
Algoritmit ottavat huomioon reilusti yli kaksi sataa sijoittumistekijää (eng. ranking factor) arvioidessaan parasta mahdollista sisältöä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi:
- Käyttäjäkokemus (UX) – Koko SEO perustuu kotisivun hyvään käyttäjäkokemukseen, se että sivut on vaivattomat navigoida ja kävijä löytää etsimänsä
- Sisällön ajankohtaisuus ja laatu – Google pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen uutta ja hakuun vastaavaa sisältöä
- kotisivulle ohjattujen ulkoisten linkkien määrä ja auktoriteetti – Ulkoiset linkit toimivat eräänlaisena referenssinä ja luotettavuuden mittarina. On tärkeää että sinulla omaan toimialaasi sopiva linkkiprofiili.
Tämän lisäksi yleisesti tiedetään, että kotisivun sisältö on todella tärkeä orgaanisen näkyvyyden kannalta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä että verkkosivu, jossa on eniten sisältöä saa parhaimman näkyvyyden, myös sisällön laadulla on todella iso merkitys ja Google mittaa laatua E-A-T konseptin avulla.
Mutta miten Google mittaa sisällön laatua E-A-T konseptin avulla?
Tähän Googlen E-A-T konsepti yrittää vastata. E-A-T tulee sanoista
E = Expertise (Asiantuntijuus)
Yrityksen nettisivun sisältötuotanto tulee olla asintuntevaa ja yrityksen tulee profiloitua asiantuntijaksi omalla allallaan
A = Authority (auktoriteetti)
Kotisivun osoitteella ja sen sisällöllä tulee olla vaikutusvaltaa omalla toimialallaa
T = Trust (Luottamaus)
Kotisivun tulee osoittaa olevansa luotettava ja sisältö luotettavaa
Google on monesti maininnut, että sivuston käyttäjäystävällisyys ja käyttökokemus ovat tärkeimpiä asioita orgaanisen näkyvyyden kannalta, ja E-A-T on osa tätä kokonaisuutta. Käytännössä E-A-T pyrkii varmistamaan, että tieto, joka näkyy parhaiten orgaanisessa hakutuloksessa on peräisin luotettavasta lähteestä. Haluaahan Google tarjota parasta mahdollista informaatiota käyttäjilleen.
E-A-T-mallin mukaan hakukone pyrkii selvittämään sisällöntuottajan luotettavuuden mainintojen avulla. Nämä tiedot saattavat löytyä foorumista, Facebookista, LinkedInista ja erilaisista kirjoituksista. Käytännössä samalla tavalla, kun sivustosi auktoriteettia pyritään parantamaan hyvillä linkeillä ja maininnalla, itse sisällönkirjoittajastakin pitää löytyä tarpeeksi hyvää tietoa netistä, jotta hakukone luokittelee sisältösi luotettavaksi.
SEO toimenpiteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen osa-alueeseen:
Nämä optimoinnin osa-alueet menevät osittain päällekkäin ja usein näitä kaikkia tehdään verkkosivuston hakukoneoptimoinnin yhteydessä.
Ajattele teknistä optimointia SEO:n perustana, jonka päälle kaikki muut elementit rakennetaan. Jos tekninen SEO ei ole kunnossa, niin se vaikeuttaa onnistumista muissa osa-alueissa. Joten hypätään ensin teknisen SEO:n kimppuun.
Tekninen SEO
Tekninen SEO eli tekninen hakukoneoptimointi tarkoittaa kotisivun ja webhotellin optimointia Googlen indeksointibotteja ja sivuston indeksointia varten. Kun nettisivu ensimmäisen kerran julkaistaan, niin Google pyrkii ymmärtämään mitä tuotteita tai palveluita myyt, missä niitä myyt, kenelle niitä myyt ja kuinka pätevä olet tai luotettava olet sekä lukemattomia muita asioita. Teknisen optimoinnin tärkeä tavoite on auttaa Googlea jäsentämään sivuston sisältö yrityksen tarkoittamalla tavalla.
Usein teknistä optimointia pidetään salaperäisenä ja vain nörteille sopivalta toimenpiteeltä. Usein laajoissa verkkosivuistoissa asia onkin niin, mutta tänä päivänä pienet WordPress-kotisivut saadaan ihan hyvin optimoitua peruslisäosien avulla, kuten Yoast tai Rank Math, eikä niiden kanssa optimoimiseen tarvita huippuammattilaista. Haluan kuitenkin varoittaa että pluginien kanssa optimointi ei korjaa webhotellin nopeuteen tai kotisivuston sisällölliseen rakenteeseen liittyviä asioita.
Lue lisää Yoast lisäosan kanssa tehtävästä hakukoneoptimoinnista
Navigointi ja verkkosivun rakenne
Optimoidun verkkosivun rakenteen suunnitteluun ei tarvita Elon Muskia ja rakettitiedettä, vaan riittää että sivuston navigointi ja sivuhierarkia pidetään simppelinä ja luontevana käyttää.
Sivuston sisäinen linkitys tulisi olla kolmikerroksisen pyramidin muotoinen. Kotisivun etusivu on pyramidin huipulla, ja sen alapuolella ovat kategoriasivut, kuten esimerkiksi palvelusivut. Ne linkittävät edelleen tärkeisiin palveluihin tai blogisivuihin. Mitä tärkeämpi sivu, sitä lähempänä sen tulee olla kotisivun etusivua.
VINKKI: URL-rakenne ja sisäinen linkitys ovat eri asioita. Esimerkiksi vaikka blogiartikkeli ovat kategorioiden alla, niin silti niiden URL voi alkaa suoraan juuresta, jolloin linkin pituus lyhenee ja hakukoneoptimointi paranee. Esim seokarinieminen.com/mita-on-seo/ on parempi kuin seokarinieminen.com/blogi/mita-on-seo
Tavoitteena on vähentää linkkien määrää ja pituutta etusivun ja tärkeiden hakukoneoptimoitavien palvelusivujen välillä. Yleensä etusivulle on hankittu linkkejä muualta netistä, jolloin niistä saatavaa LINKKIMEHU voidaan jakaa muille sivuille sisäisten linkkien avulla.
Jos olet suunnittelemassa nettisivun rakennetta, niin varmista että jokainen sivu on maksimissaan kolmen klikkauksen päässä etusivusta eli jokaiselle sivulle täytyy päästä kolmella klikkauksella.
Murupolku eli breadcrumb-valikko
Murupolku tarkoittaa linkkejä, jotka auttavat käyttäjää navigoimaan takaisin edellisille sivuille. Esimerkki breadcrumb-valikosta:
Ensimmäiseksi murupolku helpottaa navigointia varsinkin laajoilla sivustoilla joissa sisältö on jaoteltu kolmeen kerrokseen ja joissa tuote- tai blogikategoriat ovat aktiivisia URL-osoitteessa. Kaksitasoisin sivustoihin sitä ei suositella.
Toiseksi Google suosittelee vahvasti murupolkua käyttäjäystävällisyyden takia ja murupolku auttaa myös Googlen hakubotteja ymmärtämään verkkosivuston rakennetta paremmin.
URL-rakenne eli kotisivun osoiterakenne
Kokemattomat internetin käyttäjät eivät nykyään kiinnitä huomiota verkkosivun osoitteeseen, sillä usein siirrytään uuteen osoitteeseen kirjoittamalla Googleen haluttu asia ja sitten klikataan tuloksista. Silti hyvän URL-osoitteen tulisi auttaa käyttäjää ymmärtämään sivun sisällön ennen kuin klikkaa sivulle. URL-osoitteen valinnalla on elintärkeä merkitys hakuskonesijoituksissa ja hakukoneoptimoinnissa.
Näin rakennat hyvän URL-rakenteen
- Käytä pieniä kirjaimia
- Käytä väliviivaa erottamaan sanat toisistaan, ei alaviivaa
- Pidä URL lyhyenä ja kuvailevana, muista kuitenkin pitkän hännän avainsanat
- Vältä turhia sanoja – voit poistaa turhia prepositioita
- Käytä URL-osoitteessa sivun avainsanaa tai sen läheistä synonyymia
On erityisen tärkeää, että URL-osoite on mahdollisimman lyhyt. Alla olevasta kuvasta näet, miten osoitteen pituus korreloi hakukonesijoituksen kanssa.
Lyhyt URL-osoite auttaa parantamaan hakukonesijoitusta. Yleensä lyhyempi URL-osoite on samasta aiheesta kirjoitettuna hakusijoituksissa ylempänä.
Stukturoitu data eli jäsennellyt tiedot (Schema.org – structured data)
Jokaisella verkkosivusi erillisellä sivulla on kaksi eri puolta. Toinen on piilossa ja toinen on näkyvä. Näkyvä puoli on sekä käyttäjän että Googlen luettavissa selaimesta ja piilossa oleva puoli on tehty ainoastaan Googlen hakualgoritmia (bot) varten. Tämä piilossa oleva puoli luodaan Scheman eli strukturoidun datan avulla.
Kuvateksti: WordPress-julkaisujärjestelmän lisäosien avulla sinulla on mahdollisuus kirjoittaa strukturoitua dataa kotisivusi piilotetulle puolelle.
Piilossa olevan jäsennellyn datan avulla voit kertoa yrityksestäsi Googlelle enemmän ja jäsennellympää tietoa. Tämä data auttaa hakukonetta ymmärtämään paremmin sivulla olevan tekstisisällön kontekstia.
Jäsennellyn datan avulla pystyt kertomaan hakukoneelle faktaa yrityksestäsi:
- Tapahtumat
- Yrityksen tiedot
- Tietoa nettisivun takana olevan ihmisen pätevyydestä
- Lisätietoa tuotteista
- Geolokaatio
- Palkinnoista
- Arvosteluja
- Usein kysytyt kysymykset
- paljon muuta
Scheman avulla voit myös näyttää lisää tietoa hakutulossivulla näkyvyissä olevissa tuloksissa.Lisätieto voi sisältää palveluiden käyttäjien arvosteluja tai visuaalisia elementtejä. Tämä lisätieto eli structured snippets parantaa yleensä hakutulosten klikkausprosenttia.
Kaikki hakukoneet käyttävät jäsennellyn datan standardina Googlen, Microsoftin, Yandexin ja Yahoon yhdessä kehittämiä schema.org-atribuutteja.
Sisällön merkitsemiseen voi käyttää esimerkiksi Googlen omaa työkalua. WordPressillä rakennetuille sivustoille on saatavilla myös useita plugineja, joiden avulla jäsennellyn datan lisääminen on helppoa.
Canonical URL
Canonical-tagi on helppo tapa kertoa Googlelle, minkä version sivusta haluat sen ottavan huomioon sivun indeksoinnissa. Jos sinulla on esimerkiksi sisällöltään monta samanlaista sivua:
sinunyritys.fi
www. sinunyritys.fi
sinunyritys.fi
Canonical-merkillä voit merkitä, mikä näistä vaihtoehdoista on sivusi standardiversio, eli se, jonka haluat Googlen ottavan huomioon.
XML-sivustokartta
Yksi tärkeimmistä teknisen SEO:n elementeistä on sivuston rakenteesta ja sisällöstä kertova sivukartta (sitemap.xml) Siinä on listattuna kaikki verkkosivujesi sivut. Googlen hakubotit käyttävät sivustokarttaa apuna, kun ne indeksoivat verkkosivuasi.
Hyvänä käytäntönä on ottaa Google Search Console käyttöön Google Analyticsin käyttöönoton yhteydessä. Voit lähettää Googlelle oman sivustokarttasi Search Consolen kautta. Jos sinulla on WordPress-sivut, niin sivustokartan luominen onnistuu helposti maksuttomalla Yoast pluginilla.
Voit tarkastaa onko sinulla Yoast-sivukartta kirjoittamalla sinunyritys.fi/sitemap_index.xml
SSL-sertifikaatti eli SSL-suojaus
Google arvostaa luotettavuutta ja palkitsee paremmalla näkyvyydellä sivuja jotka ovat parantaneet verkkosivuston turvallisuutta ottamalla käyttöön SSL-sertifikaatin. SSL-salaus suojaa yrityksesi kotisivuja sekä sivuston käyttäjää. Google huomioi SSL-sertikaatin omaavaa sivustoa paremmalla hakukonesijoituksella verrattuna suojaamattomaan sivustoon.
Https-alkuisen verkkosivuston ja serverin välinen liikkuva tieto on kryptattu. Aiemmin SSL-sertifikaatti oli tärkeä vain verkkokaupoille, mutta nykyään jokaisella verkkosivulla tulisi olla se.
Verkkosivun latautumisnopeus
Sivuston latautumisnopeus on merkittävä osa sivuston vierailijan käyttäjäkokemusta. Sen takia Google korostaakin verkkosivun nopeutta jokaisessa SEO-suosituksessaan. Monet kolmansien osapuolien tutkimukset ovat osoittaneet että nopeasti latautuvat sivut saavat etua suhteessa hitaasti latautuviin.
Yleensä verkkosivun hitaus johtuu huonosti pakatuista kuvista, webhotellin hitaudesta, julkaisujärjestelmän plugineista tai sivuston koodi ei ole nopeuden kannalta optimaalinen.
Oman verkkosivustosi nopeuden voit tarkistaa seuraavilla työkaluilla:
Mobiilisivun optimointi – responsiiviset kotisivut
Iso osa netin selaamisesta tehdään nykyään mobiililaitteilla, tabletilla ja puhelimella. Google onkin hiljattain alkanut painottamaan kotisivujen mobiiliversiota indeksoinnissa . Sitä ennen hakusijoituksissa painotettiin työpöytäversiota.
Google priorisoi indeksoinnissaan mobiiliversiota (eng. mobile first) – muista optimoida verkkosivusi mobiiliystävälliseksi
Testaa verkkosivusi mobiilitoimivuutta Googlen testillä. Testi kertoo selkeästi kaipaako mobiiliversioisi parannuksia. Joskus huonosti toimivat mobiilinettisivut heikentävät hakutuloksia myös tietokoneilla.
Teknisen optimoinnin jälkeen siirrytään itse verkkosivustolla tapahtuvaan sisällön optimointiin. Opit mihin ON-PAGE SEO eli sivuston sisäinen hakukoneoptimointi perustuu ja miten voit toteuttaa sitä sivustollasi.
On-page SEO eli sivuston sisäinen hakukoneoptimointi
Haluan heti sisältöosuuden alkuun tehdä selväksi että verkkosivuston sisällön määrä ja sivuston sisäinen hakukoneoptimointi on KINGI. Tarkoitan tällä sekä hakukonemielessä (liikenne) kirjoitettuja artikkeleita että myyntimielessä kirjoitettuja palvelu-, myynti- ja laskeutumissivuja.
Sillä kun olet kertonut sekä Googlelle että asiakkaalle kaikki syyt tulla kotisivullesi, löytää vastaukset hakukyselyyn täydellisesti ja ostaa, niin vasta sen jälkeen hakukoneoptimointi alkaa tuottamaan niitä tuloksia joita se lupaa. Sitä ennen se on puuhastelua.
Palaan tämän osuuden lopussa sisällöntuotantoon, mennään ensin tutkimaan mitä on käyttäjäkokemus?
Käyttäjäkokemus (UX)
On tärkeää että hakutulos vastaa kävijän Googlessa tekemää hakukyselyä. Google tietysti valitsee missä järjestyksessä hakutulokset näytetään, mutta sinun tulee varmistaa että kirjoitat siitä aiheesta jota hakutuloksessa lupaat.
Googlella on käytössä monia mittareita, joilla se arvioi sivuston tarjoamaa sisältöä ja helppokäyttöisyyttä. Näiden mittarien avulla se arvioi, oliko käyttäjä tyytyväinen löytämänsä hakutuloksen sisältöön. Mitä korkeammat pisteet Google omista mittareistaan saa, sitä tyytyväisemmäksi se kävijän tulkitsee, jolloin sivusto sijoittuu jatkossa korkeammalla hakutuloksissa.
Käyttäjäkokemus on SEO:n ydin
Google ei tietenkään paljasta omaa liikesalaisuuttaan eli hakualgoritmin sisältöä. Se on tarkoin varjeltu salaisuus. Kuitenkin hakukoneoptimoijat ovat jo hakukoneen alkuajoista lähtien opiskelleet Googlen algoritmista julkaistut patentit ja tehneet erittäin laajoja empiirisiä testejä siitä miten hakualgoritmi toimii. Sen tiedon pohjalta käydään nyt läpi muutama käyttäjäkokemuksen arvioitiin liittyvä SEO mittari:
- Hakutulosten klikkausprosentti (CTR)
- Bounce rate eli välitön poistuminen
- Sivulla vietetty aika eli Dwell time
- Sivuja per vierailu eli Page views
Hakutulosten klikkausprosentti (CTR)
Klikkausprosentti kertoo, kuinka suuri osa hakutuloksen nähneistä klikkasi sitä ja siirtyi verkkosivulle. Alhainen klikkausprosentti kertoo siitä, että hakutuloksen title tagi eli meta otsikko (eng. page title) ei vastannut käyttäjän odotuksia.
Bounce rate
Bounce rate kertoo, kuinka suuri osa verkkosivuilla vierailleista käyttäjistä poistui melkein välittömästi sivustolle tultuaan. Syy on usein joko sivun hidas latautuminen tai sivun otsikko ei vastannut hakukyselyä.
Sivulla vietetty aika
Lyhyt sivulla vietetty aika viestii Googlelle usein ns. ohuesta sisällöstä eli hakusijoituksen tuottaneesta aiheesta on kirjoitettu vain sen verran että ollaan päästy mukaan hakutulokseen tai sivuston huonosta navigoinnista/sisäisestä linkityksestä. Dwell timea pystytään parantamaan hyvällä sisäisellä linkityksellä ja panostamalla innostavan sisällön kirjoittamiseen.
Sivuja per vierailu
Tästä mittarista Google lukee kuinka monella sivulla käyttäjä keskimäärin vierailee. Pieni luku kertoo ettei kävijä löytänyt mitä oli hakemassa tai kävijää ei kiinnostanutkaan palvelu.
Miten Googlen arvostamaa käyttäjäkokemusta voi sitten parantaa?
Ensiksi täytyy sanoa että me kaikki arvostamme kotisivun sujuvaa käyttäjäkokemusta ja haluamme käydä sivustoilla joista löydämme asiantuntevaa tietoa, niitä on helppo selata ja ostaminen on tehty vaivattomaksi ja turvalliseksi. Kun Google pystyy tiedonhakija-asiakkailleen tarjoamaan vuodesta toiseen hyviä tuloksia, niin sen liiketoiminta menestyy. Sen takia se haluaa tuoda hyvän käytettävyyden sivustoille paljon uusia kävijöitä.
Käyttäjäkokemuksen parantaminen kannattaa aina ensin ajatella käyttäjän näkökulmasta. Mene asiakkaasi pään sisään ja mieti mitä ongelmaa hän on ratkaisemassa kirjoittaessaan hakukyselyä Googleen ja sen jälkeen tullessa sivustollesi. Yritä auttaa häntä ongelman ratkaisemisessa. Tässä muutamia vinkkejä:
- Käytä selkeitä otsikoita
- Tee navigointi ja sisäinen linkitys aihesiiloiksi
- Kirjoita sivun teksti vastaamaan sen avainsanaa
- Tee laskeutumissivut selkeiksi ja innostaviksi
- Paranna latausnopeutta karsimalla koodia ja optimoimalla webhotellin nopeutta.
- Kirjoita CTA (call-to-action) selkeäksi, niin että kävijä uskaltaa painaa sitä. You see what you get.
- Pyydä palautetta sivuston navigoinnista ja tiedon löydettävyydestä
- Kiinnostavan ehkä jopa mielipiteitä sisältävän tekstin kirjoittaminen
Verkkosivun sisältö
Kuten aikaisemmin sanoin itse verkkosivulla oleva kirjoitettu tekstit, kuvat ja videot ovat merkittävin hakukonesijoitukseen vaikuttava tekijä. Tiedän että väite on kova, sillä sijoitukseen vaikuttaa lukematon muu määrä asioita. Mutta väite on 100% totta, jos sivut on pyörii sujuvasti netissä ja on indeksoitu, sivustolla on järkevä navigointi ja ne on perushakukoneoptimoitu sekä Google ymmärtää mistä yrityksessäsi on kysymys.
Miksi sisältö on niin tärkeää?
Tässä artikkelissa käsittelemme yritysten kotisivuja. Yrityksen kotisivujen tärkein tavoite on myydä yrityksen tuotteita ja palveluita. Jos et kerro yrityksen tarjoomasta täsmälleen samalla kielellä ja sanoilla jota potentiaaliset asiakkaat käyttävät tehdessään hakukyselyjä Googlessa, niin silloin he eivät voi löytää sinua.
Googlen tekoäly on viime vuosina oppinut yhdistelemään asioita ja se osaa näyttää myös sivuja, joissa käytetään hakusanojen synonyymeja. Joten se paikkaa hieman sisällön puutteita.
Sisältö on yleensä syy sille, miksi käyttäjät tulevat sivustollesi. Kun kirjoitat ihmisten tekemiä hakuja vastaavaa sisältöä kotisivullesi, niin valjastat uskomattoman määrän “ilmaista” liikennettä Googlesta. Siitä päästäänkin avainsanoihin ja niiden valintaan.
P.S.T Mieti jos joutuisit maksamaan jokaisesta kotisivullesi tulevasta klikkauksesta 0,1 – 4,0 euroa, niinkuin Google Ads-mainonnassa tehdään?
Avainsanatutkimus – Miten valitset oikeat avainsanat?
Kun kirjoitat hakukoneoptimoitua tekstiä, sinun on tunnettava kohderyhmäsi. Kenelle tekstiäsi kirjoitat? Mitä hakusanoja lukijat saattaisivat käyttää etsiessään samankaltaista sisältöä? Avainsanat saat selville tekemällä avainsanatutkimuksen.
Millaisia avainsanoja kannattaa valita?
- Valitse sanoja, joilla ihmiset etsivät
- Käytä lyhyitä avainsanoja (pääkategoriat) ja käytä pitkän hännän hakusanoja ns. long tail keywords
- Älä keksi omia hakusanoja. Varsinkin pienten yritysten ei kannata aluksi keksi hauskoja tuotenimiä ja kuvitella löytyvänsä niillä
- Etsi semanttisia hakusanoja eli LSI hakusanoja joita sisällössä esiintyy päähakusanan yhteydessä
- Etsi ihmisten esittämiä kysymyksiä Googlesta ja vastaa niihin blogiartikkeleissa. Käytä URL:ssä kysymystä. Tutustu tästä artikkelista blogin hakukoneoptimointiin.
- Käytä avainsanoissa ja sivuston sisällön yhteydessä paikkakuntasi, naapurikuntiesi ja maakuntiesi nimiä
- Käytä avainsanojesi synonyymeja
- Käytä teksteissä sanoja jotka ovat mielestäsi relevantteja aiheeseen
Nyt tiedämme miten rakennamme 50-200 sanan avainsanalistan. Seuraavaksi mennään sivun otsikoihin (H1-H3)
Sivun otsikkorakenteen optimoiminen (H1-H4)
Tullessaan sivulle on kävijän ja Googlen “crawlerin” heti ymmärrettävä olevansa oikealla sivulla. Sen takia on hyvä muistaa että ylimmäinen, yleensä isoimmalla kirjoitettu H1-otsikon tulee kertoa sivun sisällöstä ja kuvailla sitä.
Hyvä käytäntö on lisätä sivun avainsana H1 otsikon alkuun tai alkupuolelle.
Muista että sivulla saa olla vain yksi H1-otsikko.
Pääotsikon jälkeen jaa sisältö h2-otsikoilla alasektioihin. Ajattele näitä alasektioita omina pieninä “alasivuina”, joissa käsittelet aina yhtä alakokonaisuutta. H2 sektiot voit jakaa osiin vielä h3-otsikoilla.
Liitä H2 sektion alle myös aiheeseen sopivat sisäiset linkit tai ulos menevät ns. auktoriteettilinkit. Hyvänä käytäntönä on lisätä bullet-lista usean h2-sektion alle. Bullet-listan jäsenet voit merkitä h4-otsikolla.
P.S.S. Monet kotisivun tekijät ajattelevat liikaa visuaalisesti ja kuvittelevat että H1-H4 otsikot ovat muotoilua varten samalla tavalla kuin word-dokumenteissa. Voit tarkistaa että sivuston H1-H4 otsikot ovat tehty asiallisesti SEOQUAKE nimisellä Chrome-laajennuksella.
SEO:n kannalta optimaalinen otsikkorakenne
Miten avainsanoja käytetään otsikoissa?
Ehdotan että pistä avainsanat töihin ja kutsu niillä liikennettä Googlesta. Otsikot on tärkein sivuston sisällön paikka jonne hakusanoja tulee laittaa.
Ennen vuotta 2012 SEO-sisällön kirjoittaminen tarkoitti avainsanojen tunkemista lähes joka lauseeseen. Google rankaisee sinua jos teet niin 2020-luvulla.
Käytä avainsanaa kerran H1 otsikossa, 2 kertaa h2- otsikoissa, kerran heti ensimmäisen kappaleen alussa ja kerran lopussa. Jos alat väkisin tunkemaan avainsanaa tekstin sekaan, tekstistä tulee töksähtävää ja väkinäistä. Muista kuitenkin että artikkelien alioptimointi on yleisempää kuin ylioptimointi.
Pyri varioimaan avainsanaa ja tuo joukkoon semanttisia sanoja ja avainsanojen synonyymeja.
Sisällön pituus – riittääkö 300 sanaa?
300 – 500 ei riitä … ei läheskään. Tavoitteena on luoda Googlelle kuva sivustostasi alasi asiantuntijana…ainakin omalla paikkakunnallasi. Jotta saavuttaisimme tämän statuksen, niin sivustolla pitää olla mahdollisimman pitkiä ja syväluotaavia artikkeleita. Tämä asia koskee niin palveluliiketoimintaa kuin asiantuntijayrityksiä tai fyysisiä tuotteita myyviä yrityksiä.
Monien tutkimusten mukaan Google arvostaa pidempiä 1000-2000 sanan artikkeleita. Taustalla on ajatus; mitä pidempi artikkelisi on, sitä enemmän arvoa pystyt luomaan lukijalle.
Tarvittavan tekstin pituus verkkosivulla riippuu tietysti itse hakusanasta ja kuinka kilpailtu se on paikkakunnallasi. Vaikka hakukoneet suosivat pidempää sisältöä, on mahdollista sijoittua Googlen ensimmäiselle sivulle lyhyemmilläkin sivuilla.
Tämä pätee varsinkin Suomessa, kun alueellinen kilpailu hakutuloksista on lapsenkengissä.
Kuvien optimointi
Perinteisesti kuvien optimointion ollut osa sivuston teknistä optimointia, jossa ollaan varmistettu että sivustolla olevat kuvat ovat niin tiedostokooltaan niin pieniä kuin mahdollista ilman kuvalaadun kärsimistä.
Nykyisten julkaisujärjestelmien ja niihin lisättävien lisäosien avulla kuvien tiedostokoot voidaan pienentää automaattisesti pieniksi. Isot kuvien tiedostokoot hidastavat sivuston latautumista ja huonontavat käyttäjäkokemusta, jolloin hakusijoitukset putoavat.
Kuvien automaattiseen pienentämiseen voit käyttää WP-sivustolla esim:
Lue lisää: WordPress hakukoneoptimointi – artikkelistamme (tulossa)
Kuvan tiedostonimi
Kun lisäät sivustosi tietylle sivulle uuden kuvan, niin harkitse avainsanan tai sen variaation lisäämistä kuvan tiedostonimeen.
Käytä tiedostonimissä tarkkaan valittuja sanoja, joilla ne voisivat potentiaalisesti sijoittua hakukoneissa.
Kuvan alt-teksti ja otsikko
Kuvan alt-teksti ja otsikko kuvailevat hakukoneille sen sisältöä ja auttavat kuvaa sijoittumaan paremmin hakutuloksissa.
Käytä mahdollisimman usein myös kuvatekstejä. Ihmiset selaavat nettisivuja, eivät niinkään lue alusta loppuun. Kuitenkin kuvat, kuvatekstit, otsikot ja muut huomiota herättävät elementit katsotaan usein. Kuvatekstit auttavat parantavat kävijän käyttäjäkokemusta ja pitää heidät kauemmin sivustolla.
Meta-otsikko hakutuloksissa (Title tag, page title)
Meta-otsikko näkyy Googlen hakutulosten otsikkona, sivun otsikko selaimen välilehdessä ja sosiaalisen median linkeissä. Otsikko on Googlen hakutuloksissa ensimmäinen asia, jonka käyttäjä näkee haun tehtyään. Pyri käyttämään avainsanaa aina meta-otsikon eli page titlen alussa, Google arvostaa sitä.
Meta-kuvaus hakutuloksissa (Meta description)
Metateksti näkyy hakutuloksissa heti meta-otsikon alapuolella. Kuvauksen avulla hakukoneet antavat käyttäjälle hieman lisätietoa verkkosivun sisällöstä ennen hakutuloksen klikkaamista.
Vuonna 2009 Google ilmoitti, että meta-kuvaus ei ole yksi hakukonesijoitukseen suoraan vaikuttavista tekijöistä.
Onko metaotsikon kirjoittaminen turhaa?
Ei todellakaan … meta-kuvaus vaikuttaa hakutuloksen klikkausprosenttiin (CTR):
Käyttäjä lukee kuvauksen ja päättää sen perusteella, vastaako tulos hänen etsimäänsä asiaa – klikkaako hän tulosta vai ei.
Aina et saa itse päättää näkyykö kirjoittamasi meta-kuvaus tuloksissa vai ei. Google näyttää joskus oman versionsa metakuvauksesta.
Näin voit parantaa mahdollisuuksiasi saada oma meta-kuvaus esiin:
Käytä metakuvauksessa alussa osaa H1:stä tai avainsanaa tai sivun bodytekstin ensimmäistä 160 merkkiä.
Meta-kuvaus saa olla 160 merkkiä pitkä, jotta se mahtuu näkymään kokonaan hakutulossivulla. Meta-kuvaus on helppo lisätä joko Yoast tai Rank Math plugineilla.
Etusivun, palvelisivujen ja artikkelien väliset linkit
Sisäinen linkitys
Sisäisiä linkkejä tulee käyttää aina kuin mahdollista. Niiden avulla rakennat sivustolle aihekohtaisia sisältösiiloja. Eri sivujen välisten linkitysten hyötyjä on:
- Sisäiset linkit pidentävät asiakkaan sivulla viettämää aikaa
- Sisäiset linkit liittävät relevantteja artikkeleita yhteen ja tarjoaa lukijalle paremman käyttäjäkokemuksen
- Auttaa Googlen botteja seuraamaan linkkejä – ymmärtämään, mistä sivut kertovat ja indeksoimaan ne
- Jakaa ulkoisista linkeistä saatavaa hyötyä sivujen kesken – ns. link juice
- Jos esimerkiksi viittaat tekstissä aikaisemmin kirjoittamaasi artikkeliin, voit mainitsemisen lisäksi myös tarjota käyttäjälle linkin kyseiselle sivulle.
- Kun käytät sisäisiä linkkejä, tee niiden tekstistä mahdollisimman kuvailevia. Näin käyttäjä varmasti ymmärtää, mihin linkki johtaa.
Nofollow-linkit
Jos jostain syystä haluat, että Google ei huomioi sivulla olevia linkkejä, ne voi merkitä rel = “nofollow” -attribuutilla.
Tämä on yleinen käytäntö foorumeilla ja kommentiosioissa, kun pyritään välttämään roskalinkkejä. Googlen botit eivät seuraa nofollow-linkkejä tai jaa ulkoisista linkeistä saatavaa hyötyä eteenpäin.
Lue lisää erillisestä artikkelista: Sisäinen hakukoneoptimointi: kaikki mitä täytyy tietää
OFF-page SEO – ulkoinen hakukoneoptimointi
OFF-Page SEO on sivuston luotettavuuden ja brändin tunnettavuuden rakentamista. Varsinkin pienempien palveluyritysten on vaikea saada aikaiseksi keskustelua itsestään netissä, ja tämän takia suuri osa ulkoisesta hakukoneoptimoinnista on linkkien eli “backlinkkien” hankkimista ja rakentamista.
Seuraavaksi menenkin ulkoisten linkkien rakentamiseen, joka on maineeltaan aikaa vievää ja työlästä.
Ulkoisten linkkien rakentaminen
Ulkoiset linkit eli backlinkit ovat sivuston ulkopuolella tapahtuvan SEO:n ydin. Hakukoneet käyttävät backlinkkejä määrittämään sivuston luotettavuutta ja laatua.
Sivusto sijoittuu hakukoneessa sitä paremmin, mitä enemmän sillä on laadukkaita backlinkkejä.
Tyypillisesti backlinkit jaotellaan kolmeen eri kategoriaan sen perusteella miten ne on saatu: orgaaniset, manuaaliset sekä itse rakennetut linkit.
Orgaaniset linkit
Orgaanisilla linkeillä tarkoitetaan linkkejä, jotka on saatu pyytämättä tai erityistä vaivaa näkemättä. Joku saattaa esimerkiksi käyttää kirjoittamaasi artikkelia referenssinä omassa artikkelissaan ja antaa linkin siihen.
Manuaaliset linkit
Manuaalisesti rakennetuilla linkeillä tarkoitetaan linkkejä, jotka on saatu toimimalla itse aktiivisesti tai pyytämällä niitä. Manuaalisten inkkien rakentamiseen on monia toimivia strategioita.
Näin rakennat manuaalisia linkkejä:
- Tee vieraspostaus – Monilla yrityksillä on vaikeuksia tuottaa tarpeeksi sisältöä, ja he ottaisivat enemmän kuin mielellään sivuilleen uutta ja relevanttia sisältöä. Ota rohkeasti yhteyttä potentiaalisiin yrityksiin ja tarjota heille sisältöäsi. Vastapalveluksena saat backlinkin ja tunnettuutta omalle yrityksellesi.
- Pyydä bloggaajia arvostelemaan yrityksesi – Sen lisäksi, että saat sivuillesi linkin, saat myös kolmannen osapuolen arvostelun tuotteestasi tai palvelustasi. Vastapalveluksi voit esimerkiksi tarjota tuotteitasi tai palveluitasi bloggaajalle ilmaiseksi.
- Tarjoa sisältöäsi referenssiksi – Voit tarjota kirjoittamaasi artikkelia referenssiksi muille samasta aiheesta kirjoittaville. Tämä strategia toimii, jos artikkelisi tukee kirjoittajan omia näkemyksiä ja tuo lisäarvoa hänen yritykselleen.
Tämä on kuitenkin vain pintaraapaisu linkkien rakentamiseen. Jos haluat oppia lisää linkkien rakentamisesta ja eri strategioista, tutustu artikkeliimme ulkoisten linkkien rakentamisesta (tulossa)
Itse rakennetut linkit
Nämä linkit kirjaimellisesti rakennat itse. Voit esimerkiksi listata yrityksesi erilaisiin yrityshakemistoihin tai mainita yrityksesi erilaisilla forumeilla. Nämä linkit ovat useimmiten nofollow-linkkejä, ja hyödyttävät sinua vain linkin kautta tulevan liikenteen muodossa.
Ulkoisten linkkien laatu
Linkin alkuperästä riippumatta on hyvä muistaa, että niiden täytyy liittyä yritykseesi jollain tavalla ja olla peräisin luotettavilta sivustoilta.
Linkin laatuun vaikuttavia tekijöitä:
- Linkittävän sivuston luotettavuus
- Muiden linkkien määrä linkittävällä sivustolla
- Linkin ankkuriteksti (avainsanan käyttö linkissä vaikuttaa sijoitukseesi positiivisesti)
- Linkin tuoreus
- Aiheen oleellisuus
- Linkittävän sivuston suosio
Muuta ulkoista hakukoneoptimointia
- mediamaininnat
- lehdistötiedotteet
- buffijutut paikallislehdissä
- sosiaalisen median keskustelu yrityksestäsi
- linkit erilaisilta sosiaalisen median tileiltä – niitä on useita kymmeniä
Lue lisää artikkelista: Ulkoinen hakukoneoptimointi on muutakin kuin backlinkkejä
Verkkokaupan hakukoneoptimointi – 11 vinkkiä
- Optimoi kategoriasivut, sillä ihmiset etsivät tuotteita aina ensin kategorian kanssa
- Optimoi tuotesivut, sillä monilla kaupoilla jää tämä tekemättä
- Panosta myynnillisiin metakuvauksiin
- Varmista että tuote löytyy asiakasystävällisesti vain kolmen klikkauksen päästä etusivusta
- Käytä canoncal tageja taistellessasi tuplasisältöjä vastaan
- Lisää schema eli strukturoitu data kaikkiin tuotteisiin, sillä rich snippetit parantaa hakutulosten CTR:ää
- Luo hakuystävällisiä URL-osoitteita, varmista että ne kuvaavat tuotetta
- Hanki tuotearvosteluja, parantaa konversiota
- Kirjoita blogiartikkeleja tuotteista, nämä tuovat todennäköisesti suurimman osan liikenteestä eikä tarvitse olla maksullisten mainosten varassa
- Pyydä verkkokaupan kehittämiseen muiden apua ja mielipiteitä
- Luo erillinen tarjoukset-sivu, josta löytyy kaikki verkkokaupassa olevat alennetut tuotteet
Yhteenveto SEO:sta
SEO on:
- Sivuston optimointia niin, että Google ymmärtää sitä
- Sivuston optimointia niin, että käyttäjäkokemus on loistava
- Sivuston luotettavuuden ja yrityksen brändin rakentamista verkossa
- Kaikki SEO:n osatekijät yhdessä takaavat Googlen käyttäjille sen, että he saavat parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen ja hakuun sopivia hakutuloksia.
En voi korostaa kuinka paljon laadukkaan sisällön kirjoittaminen ja sen hakukoneoptimointi voi tuoda uusia ostohalukkaita asiakkaita kotisivullesi.
Meillä on asiakascaseja, joissa ihan tuntemattomuudesta yrityksen sivustot on nostettu dominoimaan paikallisia hakutuloksia hyvän sisällön ja järjestelmällisen työn avulla.
Mietitkö mitä hakukoneoptimointi maksaa ja voisiko sen teettää ammattilaisella?
Tutustu artikkeliimme jossa käsittelemme toteutuneita projektejamme ja sieltä löydät hakukoneoptimoinnin hintaesimerkkejä. Tutustu erilaisiin tapoihin ulkoistaa hakukoneoptimointia. Voimme tehdä sitä myös yhteistyössä, jolloin tarvittavan investoinnin määrä pienenee.
Mitä termiä käytetään siitä, kuinka hakukoneet luokittelevat sisällön?
Hakukoneiden luokitettelusta käytetään termiä sivujen crawling eli selaus. Esimerkiksi Google käy lukemassa kotisivujesi sisällön ja tallentaa siitä tietoja omaan indeksiinsä. Kun sivusi sisältöä vastaava kysely kirjoitetaan Googleen, niin on mahdollista että sivustosi voi näkyä hakutulosten joukossa.
Mistä englannin kielen sanoista SEO on lyhenne?
SEO on lyhenne sanoista Search Engine Optimization eli hakukoneoptimointi. Hakukoneoptimointi itsessään tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä.
Mitä tarkoittaa SEM
SEM eli hakusanamarkkinointi on verkkomarkkinoinnin muoto, jossa käytetään hakukoneoptimointia (SEO) ja pay-per-click (PPC) -menetelmää liikenteen hankkimiseksi kotisivulle. Molemmilla tekniikolla pyritään näkymään Googlen etusivulla kolmen parhaan hakusijoituksen joukossa. Kotisivujen hakukoneoptimoinnin eli SEO:n avulla hankitaan kotisivulle ansaittua ns. orgaanista liikennettä ja hakusanamainonnassa taas maksetaan erikseen siitä että Google näyttää mainoksia hakutulossivun ylä- tai alareunassa. Hakusanamainonnassa maksetaan jokaisesta klikkauksesta erikseen. Kun taas orgaanisista sijoituksista ei tarvitse maksaa kärkeen päästyään.
Hakukoneoptimointi kirja suomeksi?
Hakukoneoptimoinnista kertovaa kirjaa ei ole Suomessa ilmestynyt pitkään aikaan. Tähän tulee muutos keväällä 2023 jolloin SEO Kari Niemisen kirjoittaman hakukoneoptimointi kirja ilmestyy. Siinä käsitellään hakukoneoptimointia yrittäjän ja tuloksen teko näkökulmasta. Eli miten tehdä hakukoneoptimointia oikealla tavalla ja niin että voi olla varma tuloksista. Täsmällinen ilmestymisajankohta tarkentuu syksyllä.