Google Search Console paljastaa millä hakusanoilla yrityksesi löytyy ja/tai haetaan Googlessa. Tässä artikkelissa kerrotaan miten hyödynnät Google Search Consolesta löytyvää hakutulosdataa hakukoneoptimoinnissa.
Sivulta löydät
Google Search Consolen avulla pystyt seuraamaan avainsanoja
- millä avainsanoilla asiakkaasi sinut löytää
- millä sijoituksilla mitkäkin sivut rankkautuvat
- kuinka monta kertaa sivuja näytetään hauissa
- kuinka paljon mitäkin sivua klikataan hakutuloksissa
Mutta mikä on Google Search Console?
Google Search Console on ilmainen työkalu, jonka avulla verkkosivujen toimintaa voi seurata. Search Consolella voi helposti selvittää, miten Google kotisivusi sisällön ja teknisen rakenteen näkee.
Search Console kertoo muun muassa sen, millä hakulauseilla sivusi näkyvät Googlen orgaanisissa hakutuloksissa, kuinka moni tiedonetsijä on klikannut tiensä sivuillesi ja kuinka moni muu sivusto on linkittänyt sinun sivuillesi. Nämä kaikki ovat keskeisiä kotisivujesi tehokkuuden mittareita, joita on tärkeää tarkkailla.
Mitä eroa Google Analyticsillä ja Search Consolella?
Google search console
Eli Google search console kertoo kaiken mitä tapahtuu ennen kuin potentiaalinen asiakas saapuu kotisivullesi. Search consolesta näet mitä tapahtuu hakutulossivulla hakijan kirjoittettua kotisivuusi liittyvän hakutermin Googleen.
Google analytics
Google analytics taas kertoo mitä tapahtuu sen jälkeen kun asiakas on saapunut kotisivullesi.
- sieltä löydät tiedon mitstä asiakas saapui kotisivulle (Google haku, sometilit, sähköpostilista jne…)
- kuinka kauan hän viettää siellä aikaa
- mitä sivuja hän katsoo
- tekikö hän mahdollisesti jonkin konversio (goal) toimenpiteen kuten; tietyn sisällön katsomisen, yhteydenottolomakkeen lähettämisen, sähköpostilistalle liittymisen tai jopa oston verkkokaupasta.
Näin seuraat hakukoneoptimoinnin tuloksia Search Consolesta
Hakutermit
Google search console näyttää sinulle kaikki ihmisten kirjoittamat hakutermit, joilla sivustoasi on näytetty Googlen hakutulossivuilla.
Hakutermien määrä
Näet myös kuinka monella eri hakutermillä sivustosi rankkautuu. Jotkut sivustot sijoittuvat 30 hakutermillä ja toiset sijoittuvat 700:lla eri hakutermillä.
Nyrkkisääntö: Mitä enemmän rankkautuvia hakusanoja, sitä enemmän kävijöitä kotisivulle on mahdollist tulla.
Hakutermien sijoitukset
Search Console näyttää millä keskimääräisellä hakusijoituksella kukin hakutermi sijoittuu
Hakutulosten näyttökerrat
Consolesta näet kuinka monta kertaa kutakin hakutermiä on näytetty hakutuloksissa (serp)
Hakutulosten klikkausmäärät
Näet taulukosta kuinka monta kertaa kutakin hakutulosta on klikattu.
Ajallinen kehitys: Miten hakutermit, hakutermien määrä, sijoitukset, näyttökerrat ja klikkausmäärät kehittyvä hakukoneoptimoinnin edistyessä
Yrittäjän kannalta tärkeimpiä Search Consolen ominaisuuksia on pystyä seuraamaan hakutulosten muutoksia ajan kuluessa. Usein riittää kun suunta on oikea.
Mikä on klikkausprosentti?
Hakutuloksen klikkausprosentti eli CTR tarkoittaa sitä kuinka monta kertaa prosentuaalisesti kävijä klikkasi hakutulosta suhteessa sen näyttömäärään. Mitä korkeampi prosentti sitä parempi klikkausprosentti.
Jos sivulla on paljon näyttöjä hyvillä sijoituksilla ja klikkausprosentti on pieni, niin meidän on syytä epäillä että hakutuloksen Pagetitle ja metakuvaus eivät houkuttele klikkaamaan. Tässä tapauksessa voisi olla järkevää kirjoittaa otsikko ja kuvaus uudelleen.