Mitä hakukoneita on olemassa Googlen lisäksi?

SEO Kari Nieminen

Ihmiset etsivät tietoa hakukoneista - esittelen 30 tunnetuinta SEO Kari Nieminen

Mitä hakukoneita on olemassa ja mihin hakukoneeseen hakukoneoptimointi vaikuttaa? Tätä kysytään usein keskustellessani asiakkaiden kanssa hakukoneoptimoinnin tekemisestä. Perushakukoneoptimoinnissa seurataan nimenomaan Googlen ohjeistusta, sillä suurin osa asiakkaista käyttää päähakukoneenaan – tämä ei vaikuta hakukoneoptimoinnin hintaan.

Googlella on 97% markkinaosuus Suomessa ja on luonnollisesti suosituin hakukone Suomessa. Tämä fakta ei kuitenkaan tarkoita että muut hakukoneet olisivat merkityksettömiä tai niitä ei kannattaisi käyttää. Yleisimmät hakukoneet osaavat kaikki näyttää hyviä perustuloksia hakijalle. Erikoistuneemmat hakukoneet sijaitsevat eri alustojen sisällä kuten Youtube, Ebay tai vaikka Applen App Store.

Tästä artikkelista löydät 30 suosituinta hakukonetta

Hakukoneet lista – 30 tunnettua

 1. Google.com
 2. Bing.com
 3. Yahoo.com
 4. Yandex.ru
 5. Baidu.com
 6. DuckDuckGo.com
 7. Ecosia.org
 8. WolframAlpha.com
 9. Startpage.com
 10. Swisscows.com
 11. Mojeek.com
 12. Gibiru.com
 13. Qwant.com
 14. Search.ch
 15. Naver.com
 16. Dogpile
 17. Disconnect
 18. Mamma
 19. Searx
 20. MetaGer
 21. Amazon
 22. Youtube
 23. Facebook
 24. LinkedIn
 25. Twitter
 26. Pinterest
 27. EBay
 28. App Store
 29. Play Store
 30. Google Trends

Mitä tarkoittaa hakukone ja mitä hakukoneita on olemassa SEO Kari Nieminen vastaa
Hakukoneet ovat tärkeä tiedon lähde

Vaihtoehtoiset hakukoneet

Näissä “vaihtoehtoisissa” hakukoneissa on ominaisuuksia jotka päihittävät Googlen vastaavat ominaisuudet. Esimerkiksi duckduckgo.com ja Yippy.com suojelevat tehokkaasti käyttäjänsä yksityisyyttä ja ecosia.com lupaa kasvattaa puita sitä enemmän mitä sen hakuja tehdään.

Mitä tarkoittaa hakukone?

Lainaus wikipediasta

Hakukone on web-pohjainen ohjelma, joka etsii jatkuvasti Internetistä (varsinkin Webistä) uusia sivuja eritellen ja liittäen ne hakemistoonsa erityisten hakusanojen mukaan. Näitä hyväksi käyttäen hakukone tulostaa käyttäjän syöttämiä hakusanoja lähimpänä olevat sivut.

Hakutuloksiin vaikutetaan hakukoneoptimoinnin keinoin

Google on edelleen suosituin hakukone

Google on saavuttanut Suomen hakukonemarkkinoilla lähes 97% monopoliaseman ja maailmallakin sen markkinaosuus on noin 92%. Joten yleisellä tasolla voidaan todeta että Google on käyttäjien mielestä paras hakukone.

Katsotaan suositumpien hakukoneiden markkinaosuuksia.

Googlen hakukone aloitusnäyttö SEO Kari Nieminen

Hakukoneet vertailu – käytetyimmät hakukoneet ja markkinaosuus 2022

 1. Google 91.9%
 2. Bing 2.88%
 3. Yahoo! 1.51%
 4. Yandex 1.28%
 5. Baidu 1.14%
 6. DuckDuckGo 0.69%

Tilasto on otettu Statscounter.com sivustolta

Monella hakukoneella on omat fanaattiset käyttäjänsä ja vaikka niiden markkinaosuus on prosentuaaliset pieni, niin silti niillä on miljoonia tai kymmeniä miljoonia käyttäjiä.

Seuraavaksi suosituimmat hakukoneet

Bing.com

Bing Mitä hakukoneita on olemassa SEO Kari Nieminen

Microsoftin hakukone Bing on toiseksi suurin hakukone maailmassa, varsinkin Yhdysvalloissa sen markkinaosuus on yli 20 %. Se toimii samankaltaisesti kuin Google. Se kerää käyttäjän tietoja kuten hakuhistoriaa ja sijaintia ja hyödyntää niitä hakutulosten ja mainosten kohdentamiseen.

Bing on suomenkielinen ja hankkiakseen sitoutuneita käyttäjiä se tarjoaa sähköpostitilin ja pilvitalennustilaa. Windows-käyttöjärjestelmän omistajille Microsoft on luonut erillisen palkinto-ohjelman, jonka avulla tiedonhakija voi kerätä pisteitä käyttäessään Bingia. Näitä pisteitä voi käyttää elokuvien tai ohjelmien ostamiseen.

Yahoo.com

Hakukone Yandex on vanha hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Yahoo on kolmanneksi suosituin hakukone. Se on ollut kauemmin toiminnassa kuin Google. Se hyödyntää tulosten etsimisessä Microsoftin Bingiä, joten hakutuloksten voidaan olettaa olevan suunnilleen samat kuin Bingillä. Yahoo kerää myös käyttäjänsä ja hyödyntää niitä mainosten ja hakutulosten kohdentamiseen.

Vaikka Yahoo:ta ei Suomessa juurikaan käytetä, niin sen Flickr -kuvapalvelu on yksi suosituimpia kuvapalveluita valokuvaajien keskuudessa.

Fi.search.yahoo.com-sivusto toimii myös suomeksi.

Yandex.ru

Yandex Venäjänkielisen maailman hakukone hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Yandex on Venäjän oma hakukone. Se on maailman neljänneksi suurin hakukone, ja yli 60% venäläisistä käyttää sitä. Koska Yandex käyttää kyrillisiä kirjaimia, niin voidaan sanoa että se on koko kyrillisen maailman yleishakukone. Yandex on kehittänyt oman hakukoneteknologian, joten tulokset ovat erilaisia kuin Googlen tai Bingin tulokset.

Käyttöliittymältään Yandex:in hakutulosten ulkoasu on riisutumpi kuin Googlen tai vaikkapa Bingin. Yandex seuraa myös käyttäjiään kuten Google ja sitä ei ole saatavissa suomenkielisenä.

Baidu.com

Baidu voi saada sensuroituja tuloksia hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Baidu on Kiinalainen hakukone ja sillä on johtava markkina-asema kotimaassaan. Baidu muistuttaa ulkonäöltään Googlea ja on myös samalla tavalla mainosrahoitteinen.

Baidu on Kiinan hallinnon kontrollissa ja etenkin politiikkaa käsittelevät sivut joko blokataan tai sensuroidaan. Joten tuloksiin tulee suhtautua varauksin. Hakutulokset ovat pääasiassa Kiinaksi.

DuckDuckGo.com

Voi käyttää eri internet hakuihin yksityisyys hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

DuckDuckGo hakukone on tullut suosituksi yksityisyyttä arvostavien käyttäjien keskuudessa ja se kerää vuosi vuodelta enemmän uskollisia käyttäjiä. Duckduckgo ei kerää hakijan tietoja.

Duckduckgo kerää hakutulokset Bing.com sivustolta sekä muutamista muista pienemmistä hakukoneista. Tulokset ovat erilaiset kuin Googlella, sillä se ei hyödynnä lainkaan Googlen hakukonetta.

DuckDuckGo:n pääsivu on suomenkielinen.

Muut erikoistuneemmat hakukoneet

Internetissä on satoja hakukoneita. Seuraavat 5 hakukonetta ovat hieman spesiaalimpia kuin edellä mainitut. Vaikka ne eivät ole tunnettuja, niin silti ne voivat olla parempia omalla alallaan kuin ns. “yleishakukoneet”.

Ecosia.org

Ecosia Internet sivusto tarjoaa ekologisia hakutuloksia hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Ecosia on ympäristöystävällinen hakukone. Se käyttää energiana aurinkosähköä ja istuttaa puita ympäri maailmaa. Ecosia lupaa lahjoittaa puita sitä enemmän mitä enemmän sen kautta hakuja tehdään ja mainoksia klikataan.Yhden puun istuttamiseen tarvitaan noin 45 hakua.

Ecosia.com kerää hakutulokset Bing.comista. Ecosia kertoo arvostavansa yksityisyyttä eikä kerää käyttäjiensä tietoja.

WolframAlpha.com

WolframAlpha matemaattinen internet hakukone hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

WolframAlpha on erityisesti matematiikkaan, luonnontieteisiin ja teknologiaan keskittynyt hakukone. Sieltä löydät myös erikoistuneita hakutuloksia yhteiskunnallisista asioista ja jokapäiväisen elämän haasteista.

WolframAlphan hakutulokset eivät ole kuva tai videomuodossa, vaan sitä kannattaa hyödyntää enemmänkin tilastojen ja statistiikoiden tutkimiseen sekä erilaisten laskujen tekemiseen.

Wolfram Research julkaisi WolframAlphan vuonna 2009. Sen toiminta pohjautuu Mathematica-laskentaohjelmaan tiedon etsimisessä ja käsittelyssä. Kun esität hakukoneelle kysymyksiä, niin saat vastaukset taulukoiden tai kaavioiden muodossa. Wolfram Alphaa kannattaa hyödyntää mm. monimutkaisten laskutoimitusten suorittamiseen. Tässä palvelussa voit myös tulostaa itsellesi kattavan tilastoanalyysin omasta Facebook-käyttäytymisestäsi.

Startpage.com

Startpage on maailman yksityinen eri näkökulma hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Startpage on maailman anonyymein hakukone. Se lupaa suojelevansa henkilökohtaista dataa ja että se ei seuraa käyttäjää verkossa ja että hakuja voi tehdä anonyymisti.

Startpage.com hakukoneesta saatavat tulokset ovat Googlen hakukoneen tuloksia yhdellä erolla. Normaalisti Google hyödyntää kaikki mahdolliset käyttäjän tiedot, mutta startpage.com sivustolla tehdyt haut ovat täysin anonyymeja. Jos haluat saada Googlen tulokset puhdistettuina omista tiedoistasi, niin hyvä keino on käyttää startpage-hakukonetta. Pitäessäsi päällä family filter:iä et saa edes Googlen mainoksia.

Startpage ei tallenna edes hakijan IP-osoitetta, joten anonymiteetti hakuja tehtäessä on taattu. Käyttöliittymä on saatavilla myös suomeksi.

Swisscows.com

Swisscows on sveitsiläinen hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Swisscows on sveitsiläinen, lapsiturvallinen hakukone. Se ei näytä lainkaan materiaalia, jonka arvelee olevan haitallista lapsille. Esimerkiksi pornografiaan liittyviin hakutermeihin se ei anna lainkaan tuloksia. Se ei myöskään seuraa käyttäjiään ja on anonyymi. Swisscows.com ei ole saatavilla suomeksi.

Mojeek.com

Mojek hakukone hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Mojeek on luonut oman hakualgoritminsa ja -teknologiansa. Sen perusperiaatteena on tarjota aidosti vaihtoehtoinen tiedonlähde suhteessa hakukoneihin, jotka hyödyntävät Googlen, Bingin tai Yandexin hakuteknologioita. Jos haluat erilaisia hakutuloksia kuin mitä Googlella tai Bingillä on tarjota, niin Mojek on hyvä vaihtoehto.

Mojeek kertoo kunnioittavansa yksityisyyttäsi eikä seuraa sinua verkossa tai tallenna hakuhistoriaasi tai luo sinusta profiilia. Hakutulosten yhteydessä ei näe myöskään kohdistettuja mainoksia.

Gibiru.com

Gibiru antaa sensuroitua tuloksia on yksityisin maailman hakukonetta hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Gibiru on hakukone, joka mahdollistaa täysin anonyymin hakutuloksen heidän VPN- palvelunsa kautta. Tehdessäsi hakuja Gibirulla, IP-osoitettasi ei liitetä tekemääsi hakuun.

Gibirua voivat hyödyntää käyttäjät, jotka eivät tyydy Googlen tarjoamiin tuloksiin, vaan etsivät vaihtoehtoisia näkemyksiä. Gibiru-hakua tehdessäsi voit valita joko “kaikki tulokset” tai “sensuroimattomat tulokset”. Sensuroimattomista tuloksista löydät myös Googlessa sensuroidut tulokset, tulosten paljous saattaa yllättää monia.

Gibiru näyttää hakutulosten yläosassa käyttämääsi hakutermiin liittyviä mainoksia.

Qwant.com

Qwant eurooppaalinen hakukone hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Qwant on ranskalainen ja laajemmin eurooppalainen hakukone joka kunnioittaa yksityisyyttäsi. Qwant ei seuraa käyttäjiään tai personoi hakutuloksia välttääkseen käyttäjien joutumisen ns. suodatinkuplaan, jossa hänelle esitellään ainoastaan tuloksia jotka sopivat hänen aikaisempaan hakuhistoriaan tai maailmankuvaan.

Qwant mainostaa olevansa internetin eettisin hakukone.

Search.ch sveitsin kansallinen hakukone hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen

Search.ch on sveitsiläinen hakukone, jonka “web crawler” etsii tuloksia vain Sveitsin omista ylätason verkkotunnuksista .ch ja .li, sekä manuaalisesti päivitetystä listasta muilla domaineilla sijaitsevista sveitsiläisistä verkkosivustoista. Tällä kansallisella hakukoneella voit rajoittaa hakutulokset kantonin tai kaupungin mukaan.

Naver on korealainen hakukone jota voi myös hakukoneoptimoida SEO Kari Nieminen
Mitä hakukoneita on olemassa Googlen lisäksi? 2

Naver on korealainen hakukonen ja portaali. Naver on suosituin hakukone Etelä-Koreassa, ja sen osuus hakumarkkinoista on yli 70 %. Joukko entisiä Samsungin työntekijöitä lanseerasi Naver-hakukoneen vuonna 1999. Sen jälkeen se on hallinut Korean hakuteollisuutta siitä lähtien.

Metahakukoneet

Metahakukoneet ovat palveluja, jotka tekevät hakuja samanaikaisesti usean eri hakukoneen tietokantaa hyödyntäen. Metahakukone valikoi kustakin hakukoneesta löytämistään tuloksista parhaat ja esittävät ne omana hakutuloksenaan. Näin on mahdollista löytää sellaisia dokumentteja, joita muut hakukoneet eivät löydä. Hakutulosten perusteellinen läpikäynti on metahakuja käytettäessä helpompaa, sillä hakukone valikoi maksimissaan 200-500 osuvinta tulosta.

Metahakukoneita ovat:

Wikipedian luettelo kaikista hakukoneista

Muita hakukoneita

Usein ei tule ajatelleeksi että monet sosiaalisen median palvelut ovat itse asiassa suuria hakukoneita. Ne eroavat perinteisistä hakukoneista sillä että ne hakevat tietoa omasta alustastaan.

 • Amazon
 • Youtube
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Pinterest

Usein kysyttyä hakukoneista

Mikä on turvallinen hakukone?

Turvallinen hakukone on hakukone joka suojaa yksityisyyttäsi. Esimerkkejä turvallisista hakukoneista on duckduckgo.com ja startpage.com

Vaikuttaako hakukoneen tyyppi hakukoneoptimointiin?

Omalla verkkosivustolle tehtävät sisäisen hakukoneoptimoinnin toimenpiteet ovat samoja riippumatta hakukoneesta. Kuitenkin ulkoisen hakukoneoptimoinnin taktiikat vaihtelevat jonkin verran hakukoneen perusteella.

Miten Google asetetaan hakukoneeksi?

Kuten kaikki internetiä usein käyttävät tietävät, Google on maailman suosituin hakukone. Miljoonat ihmiset käyttävät sitä päivittäin löytääkseen tietoa kaikesta urheilutuloksista uusimpiin uutisiin. Vaikka useimmissa selaimissa Google on oletushakukoneena, voit varmistaa muutamalla toimenpiteellä, että Google on tietokoneen selaimessa oletushakukoneesi. Jokaisella selaimella on kuitenkin omat asetuksensa.

Google Chrome Tietokone
Avaa Google Chrome selain
Valitse oikeasta yläreunasta Lisää  Asetukset.
Valitse Hakukone-kohdasta Google.

Safari
Avaa Safari Applessa
Klikkaa hakukenttää.
Klikkaa hakukentän vasemmassa yläreunassa olevaa suurennuslasia.
Valitse Google

Firefox
Avaa Firefox-selain
Klikkaa selaimen pienen hakupalkin oikeassa yläreunassa olevaa suurennuslasia 
Klikkaa Muuta hakuasetuksia.
Valitse Oletushakukone-kohdassa Google.

Microsoft Edge 79 ja uudemmat versiot
Avaa Microsoft Edge -selain
Valitse oikeasta yläreunasta asetukset ja muut asetukset
Valitse vasemmasta reunasta Tietosuoja ja palvelut. Jos sitä ei löydy, valitse ensin vasemmasta yläreunasta valikko
Vieritä alas ja valitse osoitepalkki
Valitse osoitepalkissa käytetty hakukone ‑kohdan avattavasta valikosta Google

Mitä markkinointitapoja voidaan hakukoneissa toteuttaa?

Hakukoneissa voidaan toteuttaa useita markkinointitapoja, joista yleisimpiä ovat:

Hakukoneoptimointi (SEO): Tällä tekniikalla optimoidaan verkkosivusto niin, että se näkyy mahdollisimman korkealla hakukoneiden luonnollisissa eli orgaanisissa hakutuloksissa. Tavoitteena on parantaa sivuston näkyvyyttä erityisesti niillä hakusanoilla, jotka ovat yritykselle tai palvelulle relevantteja.

Hakusanamainonta (SEM tai Search Engine Marketing): Tämä on maksullinen tapa mainostaa hakukoneissa. Mainokset näkyvät yleensä hakutulosten ylä- ja alaosassa, ja niiden näkyvyys perustuu tarjouskilpailuun sekä mainoksen laatuun.

Tuote- ja kuvahakuoptimointi: Hakukoneet, kuten Google, tarjoavat myös kuvahakuja, jossa yritykset voivat optimoida tuotekuviaan ja muita kuvia näkyäkseen paremmin kuvahauissa.

Videomarkkinointi hakukoneissa: Videopalvelut, kuten YouTube (joka on Googlen omistama), mahdollistavat videoiden optimoinnin hakukoneille. Tämä tarkoittaa videoiden sisältöä, otsikointia, kuvauksia ja tagien käyttöä niin, että ne tavoittavat oikean kohdeyleisön.

Lokalisoitu hakukonemarkkinointi: Tämä on erityisen tärkeää paikallisille yrityksille. Google My Business -profiilin optimointi ja muut paikalliset SEO-strategiat voivat parantaa näkyvyyttä paikallisissa hakutuloksissa.

Mobiilioptimointi: Koska suurin osa hakukoneiden käyttäjistä hakee tietoa mobiililaitteilla, on tärkeää, että sivusto on optimoitu mobiilikäyttäjille.

SEO Kari Nieminen toteuttaa hakukonemarkkinoinnin palveluita.

Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästekäytännön Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close