Hakukoneoptimointi opas 2023

Hakukoneoptimointi opas 2023 SEO KARI NIEMINEN

Mitä on hakukoneoptimointi eli SEO? Hakukoneoptimointi eli seo (search engine optimization) on prosessi joka voi auttaa verkkosivustoasi sijoittumaan korkeammalle Googlen hakutuloksissa, mikä tarkoittaa, että saat enemmän liikennettä ja saat enemmän liidejä ja myyntiä. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä hakukoneoptimointi on, miten se toimii ja miksi se on niin tärkeä digimarkkinointistrategia. Tarkastelemme myös hakukoneoptimoinnin eri osa-alueita kuten teknistä, sisäistä ja ulkoista hakukoneoptimointia sekä hakukoneoptimoinnissa käytettäviä työkaluja. Jokaisen yrityksen tehokas digimarkkinointi – strategia tarvitsee laadukasta hakukoneoptimointia.

Hakukoneoptimointi

Sivulta löydät

Mitä on hakukoneoptimointi eli SEO ?

Hakukoneoptimointi on prosessi jonka avulla lisätään verkkosivulle hakukoneesta saatavan orgaanisen liikenteen määrää ja laatua. Orgaaninen liikenne tarkoittaa verkkosivun kävijöitä, jotka ovat tehneet Googlen hakukoneessa haun ja nähneet niiden joukossa yrityksen verkkosivun ja klikanneet sitä. Liikenteen laatu tarkoittaa sitä että määrän lisäksi hakukoneoptimoinnilla pyritään kasvattamaan yrityksen liiketoiminnalle tärkeiden hakusanojen sijoitusta hakutuloksissa. Verkkosivujen hakukoneoptimointi parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla (SERP).

SEO:ta on kahta päätyyppiä: onpage ja offpage eli sisäistä ja ulkoista. Sisäinen hakukoneoptimointi tarkoittaa sivuston sisällön, rakenteen ja HTML-koodin optimointia, jolla parannetaan sivuston sijoittumista hakusanoissa ja käyttäjäystävällisyyttä kun taas ulkoinen hakukoneoptimointi on prosessi, jossa parannetaan verkkosivuston mainetta hankkimalla siihen osoittavia linkkejä relevanteilta verkkosivustoilta ja sosiaalisen median markkinoinnin avulla.

Miksi hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa?

Orgaaniset hakutulokset tuovat liikennettä yrityksen kotisivuille ja jos se löytyy tärkeillä hakusanoilla Googlen kärkisijoilta, niin se tarkoittaa lisää myyntiä. Ihmiset ovat aina Googlessa ratkaisemassa ongelmiaan, ja jos tarjoat sivustosi kautta maksullisia ratkaisuja, niin kärkisijoilla olevat saavat enemmän asiakkaita kuin alempana olevat ja toisella sivulla olijat eivät saa enää lainkaan. Eli mikäli sivustonne ei löydy Googlen ensimmäiseltä hakutulossivulta, todennäköisyys siihen, että potentiaalinen asiakas löytää yrityksenne tarjoamat tuotteet tai palvelut, laskee merkittävästi.

Miksi hakukoneoptimointi kannattaa?

Ostokäyttäytyminen on muuttunut huomattavasti kahden viime vuosikymmenen aikana. Nykyään ihmiset haluavat enemmän kuin koskaan tutustua tuotteeseen ennen kuin he ostavat sen. Aina kun jokin uusi asia kinnostaa, niin he menevät Googleen tekemään haun. Tutkimusten mukaan n. 90 % kuluttajista toimii juuri näin. Kun joku haluaa lisää informaatioita tuotteestasi tai palvelustasi ja kirjoittaa haun Googleen, varmista, että olet silloin löydettävissä ja kertomassa kyseisen informaation verkkosivuillasi!

Orgaanisesta liikenteestä ei siis makseta klikkihintoja, joten hyvin hakukoneoptimoitu sivu kerää kävijävirtaa ilmaiseksi jopa vuosia.

Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää yrityksille vuonna 2023?

Googlen orgaaninen haku on vuonna tällä hetkellä edelleen yksi parhaista liikenteenlähteistä, sillä Googlatessaan palvelua asiakas on jo harkitsemassa tuotteen tai palvelun ostamista.

Jos käyttäjä esimerkiksi hakee “laskutuspalvelua”, niin hän haluaa joko oppia laskutuspalvelun käytöstä jotain tai hänellä on jo keikka, jonka voisi laskuttaa. On todennäköistä että hän valitsee jonkin orgaanisten tulosten kärkestä löytyvän yrityksen.

Hakukoneoptimoinnilla voidaan myynnin tehostamisen lisäksi parantaa yrityksen yleistä näkyyttä verkossa ja parantaa yrityksen brändinäkyvyyttä. Panostamlla hakukonenäkyvyyteen, saat napattua itsellesi parhaan mahdollisen näkydyyden hakutulossivulla samalla puskemalla kilpailjoitasi alemmas toiselle sivulle, varsinkin jos he panostavat optimointiin vähemmän kuin sinä.

Kuinka hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan?

Hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan monilla eri mittareilla. Yrittäjälle tärkein mittari on kasvanut myynti ja optimoituun sijoitetun pääoman tuotto. Mutta nämä eivät ole kuitenkaan asioita, joita hakukoneoptimoinnissa seurataan. Hakukoneoptimoinnilla kasvatetaan Googlen hakukoneesta tulevaa orgaaniseen liikenteen määrä ja laatua. Hakukoneoptimoinnin tuloksellisuutta seurataan alla olevien mittareiden avulla.

Kuinka hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan?
 1. Orgaanisen liikenteen määrän kasvu verkkosivustolla
 2. 10 parhaan joukkoon hakutuloksissa sijoittuvien avainsanojen määrä
 3. Orgaanisen liikenteen käyttäytymisen metriikoiden parantuminen (välitön poistumisprosentti, selatut sivut per istunto, istunnon pidentäminen jne…)
 4. Konversioon johtavien yhteydenottojen määrää kasvattaminen orgaanisen liikenteen avulla
 5. Verkkokaupan myynnin kasvu orgaanisen liikenteen avulla
 6. Sivuston löytyminen yhä useammilla relevanteilla hakutermeillä
 7. Sijoitus hakutuloksissa eli miten sijoitukset paranevat (hakusanojen määrä, sekä hakutuloksen ulkonäkö)
 8. Sivuston orgaaninen konversioprosentti
 9. Ulkoisten linkkien määrään ja laadun kasvattaminen

Hakukoneoptimointi kampanjaa tai projektia suunnitellessa tulee ottaa huomioon millä keinoin näitä mittareita parannetaan. Tuloksiin vaikuttavat monet tekijät, kuten sen laadukas sisältö, artikkelien lukumäärä, niihin osoittavien ulkoisten linkkien määrä ja laatu sekä sen sivuston latausnopeus. Hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan useilla eri mittareilla, kuten verkkosivuston kävijämäärällä, konversioasteella ja orgaanisen haun osuudella. Seuraamalla näitä mittareita ajan mittaan SEO-asiantuntijat voivat arvioida ponnistelujensa tehokkuutta ja tehdä tarvittavat muutokset tulosten parantamiseksi.

Hakukoneoptimoinnin tulosten seuraamiseen on monia ilmaisia työkaluja, mutta tunnetuimpia niistä ovat Google Analytics ja Google Search Console. Näiden kahden avulla pystytään seuraamaan kaikkia yllä olevassa listassa olevia mittareita.

Ilmainen hakukoneoptimointi – voiko hakukoneoptimointia tehdä itse tai ilmaiseksi?

Hakukoneoptimointia voi tehdä ja kannattaa tehdä ilmaiseksi mahdollisuuksien mukaan. Tämä voi tarkoittaa avainsanalistan päivittämistä, kotisivujen tekstien päivittämistä vastaamaan asiakkaan esittämiin kysymyksiin, uuden sisällön päivittämistä kotisivulle, uusien artikkelien jakamista sosiaaliseen mediaan jne…Mahdollisuudet ovat rajattomat. Jos aikaa ja kärsivällisyyttä riittää, niin kannattaa opetella ja ottaa aktiiviseen käyttöön muutama hyvä tässäkin artikkelissa kertomani vinkki, niin hakukoneoptimointi on täysin ilmaista. Seuraavassa mennäänkin muutamaan keskeiseen käsitteeseen, jotka useasti tulee vilahtamaan tässä artikkelissa.

Hakukoneoptimointi sanastoa

Hakukoneoptimoinnin sanasto sisältää erityissanoja, joita näkee käytettävän monissa ei tarkoituksissa. Sen lisäksi suomen kieli ei tunne suurinta osaa alan sanastosta. Sen takia monet sanoista on syytä opetella englanniksi. Kolmanneksi sanojen todellinen sisältö uppoaa ajan kanssa, ja vaatii paljon kertaamista ja tutustumista. Olen kerännyt muutaman tärkeimmän käsitteen tämä artikkelin ymmärtämisen avuksi.

Hakukoneoptimointi sanastoa
 1. Avainsanat, hakusanat (eng. keywords): Avainsanat ovat sanoja tai lauseita, jotka käyttäjät syöttävät hakukoneisiin etsiessään tietoa. Jotta verkkosivusto voidaan optimoida avainsanoja varten, on tärkeää valita avainsanat, jotka liittyvät sivuston sisältöön ja joiden hakuvolyymi on suuri.
 2. Sivuston rakenne: Verkkosivuston rakenne sisältää sen sivuhierarkian, navigoinnin ja URL-rakenteen. Hakukoneiden on helppo indeksoida ja indeksoida hyvin jäsennelty verkkosivusto, mikä voi parantaa sen sijoitusta hakutulossivuilla.
 3. Saapuvat linkit (eng. backlinks): Nämä sivustolle saapuvat ulkoiset linkit ovat linkkejä muilta verkkosivustoilta verkkosivustollesi. Nämä linkit voivat parantaa sivustosi sijoitusta hakukoneissa kertomalla niille, että sivustoosi viitataan monista eri lähteistä ympäri internettiä.
 4. Page title, seo title, title tag tai meta otsikko: Meta otsikko verkkosivusi yksittäisen sivun näkyvä otsikko hakutulossivulla. Meta otsikon tulee sisältää sivun tärkeimmän hakusanan sekä kuvailla sivun sisältöä. Liitä myös otsikon loppuun yrityksesi nimi. Avainsanojen sisällyttäminen meta otsikoihin parantaa verkkosivustosi sijoitusta kyseisten avainsanojen osalta.
 5. Meta kuvaus (eng.meta description): Metakuvaukset ovat hakutulosten yhteydessä näkyviä lyhyitä tiivistelmiä verkkosivustosi jokaisesta sivusta. Niiden tulisi olla kuvata, mitä käyttäjät löytävät, kun he siirtyvät sivustollesi. Avainsanojen sisällyttäminen metakuvauksiin voi auttaa parantamaan hakutulossivujen klikkausprosenttia.
 6. H1 otsikko eli sivun otsikko: Sivun otsikko merkitään H1 html tagilla. Se osoittaa että tämä otsikko on sivun pääotsikko. H1 otsikkoa saa käyttää vain sivun tärkeimpään ja ylimpään otsikkoon.
 7. Kuvan vaihtoehtoinen teksti (eng. alt text): Kuvan alt-teksti on teksti, joka ilmestyy kuvan tilalle, jos kuvaa ei jostain syystä voida näyttää. Tämän tekstin tulisi olla kuvaa kuvaava ja sisältää asiaankuuluvia avainsanoja. Kuvan alt-tekstin lisääminen voi parantaa verkkosivustosi sijoitusta kyseisten avainsanojen osalta. Lisää aina ensimmäiseen kuvaan sivun päähakusana alt-tekstiksi.
 8. Ankkuriteksti (eng. achor text): Ankkuriteksti on klikattava teksti, joka näkyy hyperlinkissä . Kun valitset ankkuritekstiä, on tärkeää valita teksti, joka kuvaa tarkasti kohdesivua. Avainsanarikkaan ankkuritekstin käyttäminen voi auttaa parantamaan sivustosi sijoitusta kyseisillä avainsanoilla.
 9. Robots.txt : Robots.txt on tiedosto, jota käytetään ohjeistamaan verkkomiehiä siitä, mitkä sivuston osat on indeksoitava ja mitkä jätettävä huomiotta. Hyvin jäsennellyn Robots .txt-tiedoston luominen voi auttaa parantamaan verkkosivuston hakukoneiden sijoituksia
 10. XML-sivukartta (eng. Sitemap) : Sivukartta on XML-tiedosto, joka sisältää luettelon kaikista verkkosivuston URL-osoitteista, jotka ovat hakukoneen indeksoitavissa . Sitemapin luominen ja lähettäminen voi auttaa varmistamaan, että kaikki verkkosivuston sivut indeksoidaan asianmukaisesti hakukoneissa.

Hakukoneoptimointi on monimutkainen ja aikaa vievä prosessi, mutta se on olennaisen tärkeä kaikille yrityksille, jotka haluavat hyödyntää Googlen orgaanisia hakuja edukseen. Ymmärtämällä hakukoneoptimoinnin perusteet voit ryhtyä toimenpiteisiin oman verkkosivustosi sijoituksen ja näkyvyyden parantamiseksi hakutulossivuilla. Nämä 10 termiä ovat vain muutama monista SEO:n tärkeimmistä tekijöistä, mutta niiden ymmärtäminen on hyvä ensimmäinen askel SEO:n aloittamisessa.

Hakukoneoptimoinnin osa-alueet

01.Tekninen hakukoneoptimointi (eng. technical SEO)

Tekninen hakukoneoptimointi kattaa monia eri osa-alueita, jotka kaikki ovat välttämättömiä, jotta hakukoneissa saavutetaan korkeat sijoitukset. Seuraavaksi käymme läpi muutamia tärkeimmistä kuten se että varmistetaan että Googlen botit pääsevät sivustolle, se on käyttäjäystävällisen sekä toimii kaikissa laitteissa. Kävijän käyttökokemuksen parantaminen on tärkeä osa teknistä hakukoneoptimointia.

tekninen hakukone optimointi

1) Hakukonerobottien pääsy sivustolle Robots.txt

Jos Googlen botit eivät pysty lukemaan sivustosi sisältöä, sivustosi ei näy hakutuloksissa. On selvää, että tämä Googlen tietokantaan pääsyn puute tarkoittaa sitä, että et myöskään pysty keräämään orgaanista liikennettä sieltä! Vaikka saattaa olla tilanteita, joissa haluat estää hakukoneiden robottien pääsyn sivuille kehitysvaiheessa, kannattaa varmistaa, että ne poistetaan aina ennen julkaisua!

2) Sivujen määrä Googlen indeksissä

Googlen indeksoimien sivujen määrä on helppo tarkistaa. Tee yksinkertaisesti “site:omasivusi.fi” -haku Googlessa, ja jos tuloksia on aivan liikaa tai liian vähän, on todennäköistä, että sivustossa on jotain vikaa.

3) Rikkonaiset linkit

Rikkinäinen linkki on verkkosivuston osoite, joka ei johda halutulle sivulle vaan lähettää käyttäjän 404-virhesivulle. Jos sivustolla on liikaa rikkinäisiä linkkejä, ihmisten on vaikea liikkua, ja se kertoo myös hakukoneille, että sivut eivät toimi oikein. Tämä heikentää sivuston näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa.

4) XML-sivustokartta

Sivukartta on XML-tiedosto, joka auttaa hakukoneita indeksoimaan kaikki sivustosi sivut. Se on kuin sisällysluettelo, jossa luetellaan kaikki verkkosivustosi URL-osoitteet. Sivukartan avulla hakukoneet löytävät ja selaavat sivustosi helpommin, joten varmista, että sinulla on sivukartta!

5) HTTPS-protokolla

Google on ilmoittanut, että suojattua https-protokollaa käyttäviä sivustoja suositaan hakutuloksissa. Jos sivustollasi kirjaudutaan sisään, täytetään lomakkeita, joissa on henkilötietoja tai suoritetaan maksu, on suositeltavaa käyttää https-protokollaa paremman turvallisuuden vuoksi. Salattu yhteys voi myös saada kävijät tuntemaan olonsa turvallisemmaksi ja parantaa konversioita.

6) Sivuston nopeus

Sivuston nopeus eli se, kuinka nopeasti se latautuu, vaikuttaa osittain Googlen hakutuloksiin. Nopeus ei kuitenkaan saisi keskittyä ainoastaan hakukoneiden sijoituksen optimointiin vaan myös käytettävyyden ja konversioiden parantamiseen. Tavoitteena on, että sivut latautuvat alle kahdessa sekunnissa.

7) Mobiiliystävällisyys

Sivuston mobiiliystävällisyys on osa Googlen hakualgoritmia, ja siitä tulee tulevaisuudessa entistäkin olennaisempi osa. Koska mobiililaitteita käyttää nykyään enemmän ihmisiä kuin pöytätietokoneita, sivuston käyttäjäystävällisyys matkapuhelimissa vaikuttaa suuresti käyttäjien kokemukseen.

8) URL-osoitteet

Hyvin muotoiltu URL-osoite sisältää sivun avainsanan, on tiivis ja helppolukuinen. Tämä tekee siitä käyttäjäystävällisemmän ja hakukelpoisemman. Lisäksi kun URL-osoite jaetaan sosiaalisessa mediassa tai sitä käytetään linkin ankkuritekstinä, käyttäjät voivat silti nopeasti ymmärtää, mille sivulle heidät ohjataan. Helposti luettavat URL-rakenteet, jotka sisältävät sisältöön sopivia hakusanoja, auttavat Googlea löytämään ja indeksoimaan sivusi helpommin, mikä parantaa sijoitustasi. Esimerkiksi hyvästä urlista on: sinunyritys.fi/palvelut/renkaiden-vaihto/ . Huono esimerkki sinunyritys.fi/tag/3323534

9) Kuvien Alt-tekstit

Alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti on tärkeä tekijä kuvien hakukoneoptimoinnissa. Alt-teksti näytetään kävijälle, jos kuva ei jostain syystä lataudu tai kävijä on näkövammainen. Näkövammaisilla on käytössään tekstilukulaitteet, joilla he kuulevat vaihtoehtoisen tekstin luettuna

Kun kirjoitat kuvien alt-tekstiä, muista sisällyttää siihen avainsana. Tämä auttaa parantamaan kuvan näkyvyyttä hakukoneissa, vaikka sivuston kävijät eivät itse asiassa näe alt-tekstiä mistään. Pidä teksti luonnollisen kuuloisena ja kuvailevana kuvan sisällöstä.

10) Tuplasisältö ja uudelleenohjaus

Google arvostaa että jokaisella verkkosivusi sivulla on yksilöllistä tekstiä, sillä jos useilta sivuilta löytyy samankaltaista sisältöä, Google ei tiedä, mikä näistä sivuista tulee näyttää hakutuloksissa. On tärkeää huomata, että mitään yksittäistä verkkosivuston sivua ei voi avata useasta URL-osoitteesta. Jos se voidaan avata, on tärkeää osoittaa Googlelle, mikä sivu tulisi näyttää hakutuloksissa. Tuplasisältöön liittyvien ongelmien korjaamiseksi voit käyttää 301-uudelleenohjauksia tai kanonisia tunnisteita tilanteesta riippuen.

11) Sivuston rakenne

Sivuston rakenne on tärkeä osa jokaisen verkkosivuston hakukonekonenäkyvyyttä. Tämä korostuu varsinkin laajoissa verkkosivustoissa. Verkkosivusto tarvitsee matalan ja laajan arkkitehtuurin, jotta Googlen hakurobotit löytävät kaikki sivuston sivut, mikä parantaa sijoitusta hakukoneissa.

Yleinen nyrkkisääntö on: mitä vähemmän klikkauksia etusivulta toiselle sivulle siirtyminen vaatii, sitä parempi. Tämä tarkoittaa sitä, että sivut, jotka tarjoavat tärkeitä palveluja tai kategorioita, pitäisi olla helposti saatavilla etusivulta yhdellä napsautuksella. Klikkaukset edustavat etäisyyksiä verkossa, joten Google olettaa, että lähempänä kotisivua sijaitsevat alasivut ovat tärkeämpiä.

12) Päävalikko

Sivuston tärkeimpien sivujen pitäisi löytyä helposti päävalikosta kahdesta syystä: kävijät löytävät ne helposti, ja Google pitää näitä sivuja tärkeämpinä.

13) Sivuston sisäinen linkitys

Sisäisiä linkkejä käyttämällä voit paitsi helpottaa verkkosivuston kävijöitä löytämään heille merkityksellisimmät sivut, myös parantaa sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa. Tämä johtuu siitä, että linkkien lisääminen luo sivustollesi rakenteen ja jakaa niin sanotun “linkkimehun” tasaisesti koko sivustolle.

14) Käyttökokemuksen parantaminen

Hyvät hakukoneoptimointikäytännöt voivat itse asiassa parantaa asiakaskokemusta verkkosivustollasi monin tavoin. Ensinnäkin varmistamalla, että sivustosi on oikein indeksoitu ja että sillä on helppo navigoida, voit auttaa asiakkaita löytämään tarvitsemansa tiedot nopeammin ja helpommin. Toiseksi, hyvin kirjoitettu ja avainsanoja sisältävä sisältö voi auttaa asiakkaita saamaan tietoa tuotteistasi tai palveluistasi ja saada heidät todennäköisemmin ostamaan sinulta. Lopuksi, seuraamalla verkkosivustosi hakukonesijoituksia ja ryhtymällä toimiin niiden parantamiseksi voit varmistaa, että potentiaaliset asiakkaat näkevät sivustosi ensimmäisenä, kun he etsivät tarjoamiasi tuotteita tai palveluita. Lyhyesti sanottuna hakukoneoptimoinnissa on kyse käyttökokemuksen parantamisesta ja se on aina hyväksi liiketoiminnalle.

Lue lisää artikkelista: Mitä on tekninen optimointi?

02.Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi (eng. on page SEO)

Sivuston sisällä tehtävä sisällön optimointi on tärkeä osa nykyajan liikentoimintaa. Jos yritykset ja organisaatiot eivät tuottaisi sisältöä, niin bisneksen rattaat lakkaisivat pyörimästä. Internet sekä verkkosivuilla oleva laadukas sisältö ja tietysti hakukoneet luovat yhdessä laajan tietopankin jota ihmiset käyttävät ratkaistessaan arkipäiväisiä ongelmiaan.

Sisäinen hakukoneoptimointi onpage seo

Näin ollen meistä jokainen etsii hakukoneiden avulla tietoa ja jos verkkosivusi ei sisällä haettua tietoa niin Google ei nosta sitä korkealle luonnollisissa hakutuloksissa. Jos verkkosivustoltasi puuttuu tiettyihin avainsanoihin liittyvää sisältöä, se ei näy kärkituloksissa asiaankuuluvissa hauissa, mikä tarkoittaa, että menetät myös potentiaalista verkkoliikennettä kyseisiä sanoja tai lauseita käyttäviltä hakijoilta.

Hyödyllinen ajatusprosessi verkkosivuston sisältöä kirjoittaessasi on: “Jos olisin juuri tehnyt Google-haun ja klikkaisin tuloksissa omaa sivustoani, olisinko tyytyväinen siihen, mitä löytäisin, vai palaisinko hakukoneeseen ja kävisin toisella sivustolla?”. Googlen menestys riippuu siitä, että hakijoille tarjotaan laadukkaita tuloksia. Jos käyttäjät eivät löydä tarvitsemaansa, he menevät muualle. Siksi Google näyttää vain relevantteja ja hyödyllisiä hakutuloksia.

Mitä on sisäinen hakukoneoptimointi?

Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi sisältää kaikki toimenpiteet, jotka ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että hakukoneet ja kävijät löytävät verkkosivuston. Tähän kuuluvat esimerkiksi verkkosivuston aikaisemmin läpi käymämme tekninen hakukoneoptimointi, verkkosivuston sisältö tai rakenne. Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi vaikuttaa yleensä merkittävästi sekä käytettävyyteen että konversioprosenttiin.

Mitä on hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto?

Hakukoneoptimoitu sisältö tarkoittaa sitä, että sisältö vastaa kohdeyleisön hakuihin sekä hakukoneen vaatimuksiin. Huonon hakukonenäkyvyyden suurin syy on sivuston vähäinen sisältömäärä. Sisällönutuotanto on olennaisen tärkeää hakukoneoptimoinnin kannalta, koska se vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin verkkosivustosi näkyy Googlen sivuilla. Tämä johtuu siitä, että yksi Googlen päätavoitteista on tarjota käyttäjilleen relevanttia ja informatiivista sisältöä.

Googlen parhaiten ymmärtämä sisältö on kirjoitettua tekstiä. Jos sivulla ei ole tekstisisältöä, Google ei välttämättä ymmärrä sivun tarkoitusta, mikä puolestaan tarkoittaa, että se näkyy harvemmin hakutuloksissa. Nykyään hakukoneet ovat kehittyneitä ja pystyvät ymmärtämään milloin verkkosivuston sisältö on laadukasta ja hakukyselyä vastaavaa. Aiemmin ihmiset yksinkertaisesti kirjoittivat avainsanan useita kertoja tekstiinsä riippumatta siitä, oliko itse teksti informatiivista.

Hakukoneet arvostavat nyt sivustoja, jotka tarjoavat vastauksen siihen, mitä henkilö on hakenut. Tämän vuoksi tämäntyyppiset sivustot sijoittuvat korkeammalle hakukoneiden tulossivuilla (SERP). Käyttäjä etsii aina jotain, kun hän käyttää hakukonetta. Haulla on lähtökohtaisesti aina jokin tarkoitus tavoite tai aikomus. Jos sisällöntuottajana ymmärrät asiakastasi ja onnistut päättelemään, mitä hän etsii ja millaisiin kysymyksiin hän odottaa vastauksia, niin olet todennäköisesti vahvoilla myös orgaanisissa hakutuloksissa. Olettaen että vastaus on pätevä sekä asiakkaan että Googlen mielestä. Google kyllä keräämänsä datan avulla ymmärtää mistä sisällöstä ihmiset ovat pitäneet enemmän kuin toisista.

Eli pyri sisällöntuottajan samaistumaan asiakkaisiin ja kirjaa ylös heidän useimmiten tekemänsä kysymykset ja vastaamaalla niihin, pärjäät todennäköisemmin orgaanisissa hakutuloksissa. Sivun sisällön on vastattava hakijan kyselyyn mahdollisimman hyvin ja pysyttävä aiheen kannalta olennaisena. On kuitenkin tärkeää muistaa, että hakukoneet ovat edelleen algoritmien ohjaamia koneita. Siksi sinun on käytettävä avainsanoja koko sisällössäsi, jotta sivusi näkyy halutuissa hakutuloksissa.

Yhdellä sivulla tarvittavan sisällön määrä vaihtelee avainsanojen kilpailutilanteen mukaan. Google on kuitenkin selkeästi linjannut, että se suosii sivuja, joilla on paljon relevanttia sisältöä. Kilpailtu avainsana vähintään 600 – 800 sanaa sivulla. Usein esimerkiksi yrityksen pelkät palvelusivut eivät riitä pärjäämiseen hakutuloksissa, vaan niiden lisäksi täytyy kirjoittaa artikkeleita tai muuta sisältöä jotka kohdistetaan palveluun liittyvillä hakusanoille.

Avainasanatutkimus (hakusanat)

Hakusanat ja hakulauseet ovat niitä sanoja ja lauseita, joita ihmiset kirjoittavat Googlen hakukenttään etsiessään tietoa. On tärkeää yrittää houkutella sivustolle liikennettä, jotka etsivät sitä mitä tarjoat, jolloin on tärkeää että tunnet kaikki ne hakusanat tai hakufraasit, joita ihmiset kirjoittavat Googleen ollessaan kiinnostuneita tarjoamastasi asiasta. Tätä varten on tehtävä hakusanatutkimus, jonka avulla selvitetään millaisilla avainsanoilla ihmiset juuri sinun palvelujasi etsivät.

Lue lisää artikkelista Mikä on avainsana?

Tunnistettuamme oikeat avainsanat, pystymme ohjaamaan sivustolle liikennettä jotka ovat toimialastasi kiinnostuneita.

Nämä ihmiset saattavat ostaakin jotain.

Avainsanat jaotellaan muutamaan eri ryhmään:

 1. Lyhyet avainsanat kuten (1 sana): hiustenleikkuu, ilmalämpöpumppu tai lähiruoka
 2. Long-tail eli pitkän hännän hakusanat (2-5 sanaa): miesten hiustenleikkuu, ilmalämpöpumppu tampere tai lähiruoka kotiin

Hakusanatutkimusta tehdessä keskity seuraaviin asioihin:

 1. Kuinka paljon hakusanaa haetaan
 2. Kuinka paljon hakusanaa haetaan keskimäärin kuukaudessa. Mikäli hakusanaa ei haeta juuri ollenkaan, kyseinen hakusana ei tule ohjaamaan liikennettä sivustollesi.
 3. Kuinka relevantti hakusana on liiketoiminallesi, kuinka hyvin hakusana liittyy myymääsi tuotteeseen tai palveluun.
 4. Hakusanan kilpailutilanne – Voit havaita hakusanan kilpailutilanteen tarkastelemalla sen hakumäärää. Jos sitä haetaan keskimäärin tuhansia kertoja kuukaudessa, kilpailu on todennäköisesti kovaa. Varsinkin uuden sivuston voi olla parempi keskittyä pidempiin avainsanoihin, joiden hakumäärät ovat pienempiä mutta joiden kilpailu on vähäisempää.

Kun olet tunnistanut ja analysoinut avainsanasi, seuraava vaihe on luoda sisältösuunnitelma. Tässä vaiheessa päätät, mitä avainsanoja käytät verkkosivustosi kullakin sivulla. Yleensä valitset yhden tärkeimmän avainsanan, jota käytät H1-otsikossa, seo-titlessä ja URL-osoitteessa. Pääavainsanan lisäksi valitset myös muutamia samaan aiheeseen liittyviä toissijaisia avainsanoja. Näitä käytetään myös koko tekstissä.

Miesten takit yläkategoriasivu = takkikauppa.com/miesten-takit/

Päähakusana: Miesten takit ale (keskim. 140 hakua / kk)

Sekundääriset hakusanat: miesten takit edullisesti  (10 hakua / kk), mistä edullisesti miesten takkeja (10 hakua / kk)

Lue lisää vinkkejä artikkelista 10 vinkkiä avainsanatutkimuksen tekoon

Hakusanojen käyttö sisällössä

Nyt kun avainsanat on kartoitettu ja sisältösuunnitelma laadittu, on aika kirjoittaa hakukoneoptimoitua sisältöä alasivulle. Pääavainsanaa tulisi vähintään kerran näissä elementeissä

 1. Pääotsikkossa (H1-otsikko)
 2. Title-tagissa (SEO-title)
 3. URL-osoitteessa
 4. Meta description

Sekä tekstisisällössä heti ensimmäisessä kahdessa lauseessa ja artikkeli lopussa. Sisällytä avainsana haluamasi määrän niin että se tuntuu luonnolliselta. Hyödynnä myös myös mahdollisimman paljon eri muotoja ja synonyymeja.

Esimerkki:

Autohuolto – autojen huolto, autohuollon, autohuoltoon, auton huoltaminen

Autohuolto – auton korjaaminen, autonhuolto palvelut, auto fix jne…

Muista käyttää ensisijaisten hakusanojen lisäksi myös toissijaisia hakusanoja tekstisisällössä ja esimerkiksi alaotsikoissa. Sivun otsikko ja title tag ovat tärkeimmät paikat. Käytä avainsana näissä ilman taivuttamista.

URL osoite

Käytä lyhyitä, suoria URL-osoitteita, jotta sivustosi näyttäisi siistimmältä, ja liitä mukaan asiaankuuluva avainsana, joka antaa Googlelle kontekstin sivulle.

Title-tagit (SEO-title)

SEO-title Googlen hakutuloksissa on ehkä sivuston yksittäinen tärkein hakukoneoptimointi -elementti. Heti otsikon alussa tulee käyttää avainsanaa. Myös hyvin muotoiltu ja kiinnostava otsikko saa käyttäjät todennäköisemmin klikkaamaan verkkosivustoasi Googlen hakutulossivulta.

Otsikkotunnisteen enimmäispituus on 65 merkkiä välilyönnit mukaan lukien. JOKAISELLA SIVULLA ON OLTAVA YKSILÖLLINEN OTSIKKOTUNNISTE! Varmista tietenkin, että title-tagissa on avainsanat, joilla haluat sivun löytyvän.

Metakuvaukset (Meta description, SEO description)

Meta Description on teksti, joka voi näkyä otsikon alla Googlen hakutulossivuilla. Meta-kuvaus ei vaikuta sijoitukseesi, mutta se voi parantaa klikkausprosenttia. Ne kirjoitetaan, jotta hakutuloksesta tulisi mahdollisimman kiinnostava, jotta ihmiset haluaisivat klikata sitä.

Hyvät metakuvaukset houkuttelevat ihmisiä klikkaamaan verkkosivustoasi enemmän, mikä puolestaan viestii Googlelle, että sivustosi kannattaa sijoittaa korkeammalle. Voit käyttää Googlen SERP Preview Tool -työkalua otsikkotunnisteen ja metakuvauksen pituuden tarkistamiseen.

Otsikointi

H1-otsikko on sivun näkyvä otsikko (otsikko), ja se toimii hyvin kohdistamasi avainsanan sijoituspaikkana. Optimaalisten tulosten saamiseksi on tärkeää, että meta-title ja H1-otsikko vastaavat toisiaan tarkasti. Muista että sivulla saa olla vain yksi H1-otsikko.

H2-otsikot eivät ole hakukoneelle niin voimakas ranking-signaali kuin H1-otsikko, mutta niihin kannattaa sijoittaa pitkän hännän hakusanoja. Sivun loogisen rakenteen mukaan H1-otsikon pitäisi olla ensimmäisenä, sitten H2-otsikon ja tarvittaessa muiden otsikoiden (H3, H4). Otsikot auttavat luomaan järjestyksen verkkosivuille.

Lisää kuvia ja Kuvien alt tekstit (alt tag)

Kuvat kuuluvat hyvin optimoituihin sivuihin. Kaikissa sivuissa tulee olla vähintään 3-5 kuvaa. Kuvaavan alt-tekstin liittäminen kuviin auttaa Googlea ymmärtämään kuvien asiayhteyden ja siten parantamaan verkkosivustosi hakukoneoptimointia. Kun kirjoitat alt-tekstiä, sisällytä avainsanojen lisäksi muutama sana, jotka kuvaavat sitä mitä kuvassa tapahtuu.

Sisäiset linkit

Huolellinen sisäinen linkitys helpottaa aiheesta kiinnostuneen lukijan liikkumista sivustollasi. Linkitä samaan aiheeseen liittyvät artikkelit toisiinsa mahdollisimman tiheäksi aiheklusteriksi. Aiheperusteinen sisäinen linkitys auttaa hakukoneita seuraamaan saman aiheen artikkeleita sivustolla jolloin hakukone tunnistaa yrityksesi aiheen asiantuntijaksi, joka edesauttaa sijoitusten nousemista.

Linkit ulospäin omalta sivustolta

Törmään usein suomalaisiin verkkosivustoihin, jotka eivät eivät uskalla linkittää ulospäin muille asian auktoriteettisivuille kuten Wikipediaan tai muille auktoriteettia omaaville sivustoille. Nykyään on yhä tärkeämpää viitata informatiivisissa artikkeleista ulkoisiin tietoihin, se luo painoarvoa myös omalle sivustollesi. Voit myöhemmin kirjoittaa aiheesta artikkelin omalle sivustollesi ja linkittää sitten siihen. Ulospäin menevät linkit tulee aina näissä tapauksissa merkitä no follow tagillä, jotta linkkimehu ei lähde sivustolta pois.

Käyttökokemus ja sisällön muotoilu.

Sivuston sisällön muotoilu kannattaa kirjoittaa toimivaksi todetuilla formaateilla, kiinnittäen huomiota erityisesti käyttökokemukseeen. Hyvä sisältö on helposti luettavaa ja vastaukset tulisi löytää helposti myös silmäilemällä. Älä kirjoita pitkiä tekstiseiniä vaan pilko sisältö paloiksi.

Lisää sisältöön paljon informatiivisia kuvia, pidä kappaleet lyhyinä, käytä väliotsikoita ja korosta tärkeitä pointteja. Myös lyhyt pohjustus sekä sisällysluettelo on paikallaan.

Lukijan tulisi löytää vastus ongelmaan mahdollisimman nopeasti, mielellään pelkästään silmäilemällä tekstin läpi. Sisällytä tekstin loppuun toimintakutsu tai linkki toiselle alasivulle, jotta kävijät pysyvät liikkeellä kohti haluttua tavoitetta. Olipa kyse yhteydenotosta, muiden tuotteiden katsomisesta tai artikkelin sisällön lukemisesta, käyttäjien on aina tiedettävä, mikä on heidän seuraava askeleensa.

Jäsennellyt tiedot – erotu hakutulossivulla

Schema Markup, joka tunnetaan myös nimellä strukturoitu data, on tapa merkitä HTML-merkintöjä, jotta hakukoneet ymmärtäisivät ja indeksoisivat sisältösi paremmin. Lisäämällä schemaa artikkelin voit parantaa yrityksesi hakusijoitusta ja tarjota samalla monipuolisemman näköisiä hakutuloksia hakutulossivulla.

Kun hakukoneen botit lukevat sivustollesi lisättyä jäsenneltyä tietoa, niin se näkyy hakutuloksissa nk. rich snippets -katkelmina. Esimerkiksi kun haet meitä Googlessa, osaan tuloksista liittyy valokuvia, arvioita, usein kysyttyjä kysymyksiä tai vaikka bullet-listoja. Tämän mahdollistaa sivustosi koodiin lisätty strukturoitu data.

Lue lisää artikkelista Mitä on sisäinen hakukoneoptimointi?

03.Sivuston ulkoinen hakukoneoptimointi (eng. off page SEO)

Sivuston ulkoisen hakukoneoptimoinnin tavoitteena on parantaa verkkosivun luotettavuutta Googlen silmissä eli kasvattaa verkkosivuston domain auktoriteettia (eng.domain authority,DA). Se mitä tämä oikeasti tarkoittaa avautuu helposti Googlen historian kautta.

Ulkoinen hakukoneoptimointi offpage seo

Larry Pagen ja Sergey Brinin idea luokitella verkkosivustoja samalla tavalla kuin akateemisia artikkeleita luokitellaan aikoinaan synnytti Googlen. Akateemisessa maailmassa tutkimus on sitä tärkeämpi, mitä enemmän siihen viitataan muissa artikkeleissa. Eli mitä enemmän sivustolla on linkkejä muilta sivustoilta, sitä luotettavampi se on Googlen silmissä. Kun Google pitää sivustoa luotettavana, se sijoittaa sen todennäköisesti korkeammalle hakutuloksissa.

Ulkoisten linkkien määrän lisäksi niiden arvoon vaikuttaa se mistä sivustolta tulevat. Luotettavalta sivustolta tuleva linkki on arvokkaampi kuin esimerkiksi tuntemattomilta hakemistosivuilta tai ns. spämmisivustoilta tulevat linkit. Yleisesti voidaan sanoa että linkin rakentamisresurssit kannattaa käyttää pääasiassa vahvojen linkkien hankkimiseen, sillä niillä on nopeastikin nostava vaikutus verkkosivuston domain auktoriteettiin ja sitä kautta nostava vaikutus hakukonesijoituksiin. Linkit tulee vielä hankkia mahdollisuuksien mukaan saman aihenpiirin sivustoilta. Se että tuleeko linkki ulkomailta tai Suomesta ei ole niin tärkeää. Google pitää jokaisesta sivustosta ns. linkkiprofiilia, johon se on kerännyt useimmat sivustolle löytämänsä linkit. Se painoarvottaa niitä algoritminsa perusteella.

Ulkoisten linkkien sijainti ja ankkuriteksti

Linkin sijainti sivulla vaikuttaa siihen, millaisen arvon Google linkille antaa. Esimerkiksi sivuston alapalkista tuleva ns. sitewide-linkki (linkki, joka esiintyy sivuston jokaisella sivulla) ei ole Googlen mielestä yhtä arvokas, kuin sivun sisältötekstistä löytyvä yksittäinen linkki. Linkin pitää siis vaikuttaa luonnollisesti saadulta.

Googlen linkille antama arvo perustuu linkin sijaintiin sivulla. Jos sinulla on esimerkiksi koko sivuston kattava linkki footerissa tai navigoinnissa, niin se ei ole yhtä arvokas linkki, kuin se olisi sisällyttettynä sivun normaali tekstiin. Google yrittää löytää vinkkejä ns. luonnollisesti ansaitusta linkistä, joka on Googlen mielestä arvokkaampi kuin muuten hankittu linkki esim. sponsoroitu linkki.

Ankkuriteksti on linkin hiirellä napsautettava teksti, joka kertoo Googlelle, mille sivulle linkin on tarkoitus johtaa. Ankuritekstinä on hyvä käyttää sivun päähakusanaa tai läheistä hakusanaa joiden haluaisit näkyvän korkealla Googlen hakutuloksissa. Linkin ankkuritekstin valinta on tärkeää niin ulkoisen linkityksen kuin sisäisenkin linkityksen kannalta.

Linkkeihin liittyy paljon pelkoja ymmärrettävistä syistä, mutta Googlen ohjeissa lukee että linkit eivät laske sijoituksia, mutta Google voi poistaa niistä aikaisemmin saamasi hyödyn, jos se katsoo linkin lähtöpaikan jotenkin haitalliseksi linkiksi. Eli jos sinulla esimerkiksi tuhansia linkkejä erilaisilta sivustoilta ympäri maailmaa, niin voi olla että uuden Googlen algoritmipäivityksen yhteydessä, se jättää jotkin niistä huomiotta, jolloin sijoitukset saattavat laskea. Mutta se ei rankaise mitään, vaan jättää linkkejä huomiotta.

Parhaiten suojaa verkkosivuston algoritmimuutoksia vastaan on luoda ns. luonnollinen linkkiprofiili hankkimalla linkkejä monipuolisesti eri lähteistä ja varmistaa että sivustollasi on jatkuvasti kasvava määrä hyvää uusia artikkeleita, videoita, omia kuvia jne…

Ulkoisten linkkien rakentamiseen on monia tapoja kuten linkkihakemistot, linkkien houkuttelu, blogien kommentointi, foorumien lähettäminen, sosiaaliset kirjanmerkit, artikkelimarkkinointi ja lehdistötiedotteiden jakelu

Miten domain-auktoriteetti mitataan?

Verkkotunnuksen auktoriteettia voidaan mitata useilla internetissä saatavilla olevilla työkaluilla. Näitä on esimerkiksi Moz Domain Authority ja Semrush Authority Score. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä työkalut eivät saa pisteytystietojaan itse Googlelta. Sen sijaan pisteet perustuvat työkalun omaan arvioon tietyn verkkotunnuksen vahvuudesta. Siksi annettua pistemäärää tulisi pitää enemmänkin suuntaa-antavana kuin mitään muuta.

Luotettavuus ja linkittävien sivustojen ja linkkien määrä ovat eräitä tekijöitä, jotka otetaan huomioon, kun nämä työkalut määrittävät verkkotunnuksen vahvuutta.

Tarkista tästä linkistä sivuston domain auktoriteettin (Ahrefs)

Vinkkejä linkitysprofiilin parantamiseen

Jos haluat parantaa verkkosivustosi sijoitusta Googlen hakutuloksissa, yksi parhaista asioista, joita voit tehdä, on keskittyä ulkoiseen linkkiprofiiliisi. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun:

 1. Ota yhteyttä muihin oman alasi verkkosivustoihin ja pyydä mahdollisuutta kirjoittaa vieraspostauksen heidän sivustolleen. Tämä on hyvä tapa saada laadukkaita ja relevantteja linkkejä, jotka viittaavat takaisin sivustollesi. Voit tarjota myös muille mahdollisuuksia kirjoittaa yrityksesi sivustolle.
 2. Varmista, että verkkosivustosi on listattu asiaankuuluviin nettihakemistoihin. Tämä auttaa lisäämään sivustosi näkyvyyttä ja voi myös johtaa siihen, että saat lisää linkkejä muilta verkkosivustoilta. Monilla toimialoilla on toimialakohtaisia hakemistoja, pyri hyödyntämään niitä.
 3. Käytä sosiaalista mediaa hyödyksesi jakamalla artikkeliesi sisältöä suosituilla alustoilla kuten Twitterissa ja Facebookissa, ja muista sisällyttää linkit takaisin verkkosivustollesi.
 4. Tee lista oman verkostosi verkkosivustoista ja pyydä heiltä linkityksiä. Näihin voivat sisältyä henkilökohtaiset tuttusi, asiakkaasi, yhteistyöyrityksesi jne…
 5. Hanki myös vähitellen myös vähempiarvoisia linkkejä monipuolistaaksesi linkkiprofiilia, mutta Älä kuitenkaan tilaa Fiveristä 5000 spämmilinkkiä sivustolle 10 €:lla.
 6. Jos tilaat linkkejä ammattilaisen tekemänä, niin älä tilaa linkkejä kuitenkaan paljon kerralla ja vaan hanki niitä vähitellen ehkä 5-20 kpl kuukaudessa riippuen lähtötilanteestasi.

Rakennettavat linkit voidaan jakaa neljään kategoriaan:
 1. Dofollow: Linkkien oletustyyppi, nostaa sivuston arvoa googlen silmissä sekä hakukonerobotit seuraavat linkkejä
 2. Nofollow linkit: Tälläisen linkin tunnistat lähdekoodiin sijoitetsta rel=”nofollow” attribuutista. Ei nosta sivuston arvoa eikä hakukonerobotit seuraa linkkejä. On kuitenkin tärkeä lisä linkkiprofiilissa.
 3. Sponsored: Tämä linkkiattribuutti on tarkoitettu mainoslinkkien, kuten kaupallisen yhteistyön yhteydessä linkattavaan linkkiin.
 4. UGC: UGC on Attribuutti itse käyttäjän luomalle sisällölle, kuten blogikommenteille tai foorumiviesteihin.

Lue lisää artikkelista Mitä on ulkoinen hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimoinnin työkalut

Seuraavia työkaluja suositellaan hakukoneoptimoinnin helpottamiseksi ja tehostamiseksi.

Hakukoneoptimoinnin työkalut

Google keyword planner – avainsanat

Googlen Ads Keyword Planner on hyödyllinen työkalu, joka ei ainoastaan kerro hakuvolyymia avainsanoillesi, vaan tarjoaa toisinaan myös suosituksia muista merkityksellisistä avainsanoista.

Google Keyword planner löytyy Google Adsin sisältä ja näyttää avainsanojen hakumäärät ja klikkihinnat

Tällä pääsee hyvin alkuun ja löytää ehkä parhaiten juuri mainostamiseen sopivia avainsanoja. Ammattilaisen hakukoneoptimointiin tämä työkalu ei riitä.

Google Search Console – sijoitusten seuranta

Search Console on kätevä työkalu, joka tarjoaa tietoja sivustostasi Googlen hakutuloksista. Näihin tietoihin kuuluu sijoituksesi valituilla avainsanoilla, kuinka usein sivustosi näkyy hakutuloksissa ja kuinka monta klikkausta se saa. Search Consolen avulla voit myös nähdä, ketkä linkittävät sinuun.

Google Search console klikkausmäärä, näyttömäärä, sijoitukset ja klikkausprosentti SERP:issä

Yoast SEO, RankMath ja SEOpress – wordpress hakukoneoptimointi

WordPress-lisäosat kute Yoast, RankMath, tai SEOPress helpottavat verkkosivustosi hakukoneoptimoinnin hoitamista. Voit käyttää näitä työkaluja Seo otsikoiden, metakuvausten (meta description), Schema-tietojen ja sivukarttojen luomiseen. Sinulla on myös mahdollisuus hallita, mitkä artikkelit hakukoneet näkevät. Muista kuitenkin että nämä lisäosat eivät tee hakukoneoptimointia puolestasi, vaan ne analysoivat ja antavat vinkkejä siitä mitä kannattaisi tehdä. Katso video WordPress hakukoneoptimoinnin perusteista.

WordPress hakukoneoptimointi pähkinänkuoresa

Google Analytics – sivuston kävijöiden määrä ja käyttäminen

Google-analytiikka auttaa sinua ymmärtämään, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa verkkosivustosi kanssa. Vaikka se ei anna suoraa tietoa sivustosi näkyvyydestä hakukoneissa, sen tarjoamat tiedot voivat ohjata sinua tekemään parempia valintoja sivujesi kehittämisen ja sisällön suhteen.

Google Analytics näyttää kaikki verkkosivun kävijät, niiden määrä, demografisia ominaisuuksia ja käyttäminen

Ahrefs & Semrush – avainsanat, linkit ja strategiat

Ahrefs ja Semrush ovat jo ammattilaisen työkaluja. Molemmat näyttävät todella hyvin käytetyt hakusanat ja niiden näyttömäärät Suomesta. Samalla pystyt analysoimaan millä hakusanoilla kilpailijasi sijoittuvat hakutuloksissa. Vaikka niiden hinta voi tuntua korkealta, mutta jos todella panostat hakukoneoptimointiin, niin ajansäästö ja uudet oivallukset tienaavat itsensä kyllä moninkertaisesti takaisin.

Web-analytiikka

Sivuston tekninen kunto (tekninen auditointi)

Sivuston nopeus

Hakusanatutkimus

Linkkianalyysi

Yhteenveto siitä miten SEO:ta tehdään vuonna 2023

Jotta hakukoneoptimoinin ammattilaiset ja markkinoijat pysyisivät Googlen alati muuttuvien algoritmien mukana, heidän on keskityttävä useisiin tekijöihin, kuten domain auktoriteettiin, linkkien määrään ja relevanttiuteen sekä tietysti sivuston sisäiseen hakukoneoptimointiin. Lisäksi heidän on käytettävä erilaisia työkaluja mitatakseen verkkosivustonsa sijoitusta ja edistymistä suhteessa kilpailijoihin.

Hakukoneoptimoinnin päätavoitteena on parantaa verkkosivuston näkyvyyttä niin, että se ilmestyy hakutulosten kärkipäähän asiaankuuluvilla avainsanoilla tai -lauseilla. SEO on tärkeä markkinointiväline, koska se voi auttaa yrityksiä saavuttamaan paljon verkkoliikennettä, mikä voi johtaa puolestaa myynnin ja tulojen kasvuun.

SEO:n tehokkuuden mittaamiseksi yritysten olisi käytettävä erilaisia työkaluja, kuten Web-analytiikkaa, Google Analyticia ja Google Search Consolea. Lisäksi yritysten olisi tehtävä verkkosivujensa tekninen optimointi varmistaakseen, että kaikki osa-alueet on optimoitu hakukoneita varten ja sivusto toimii moitteettomati.

Myös ulkoiset tekijät, kuten domain auktoriteetti ja linkkien laatu ja määrä, on otettava huomioon SEO:n onnistumista mitattaessa. Verkkosivuston sijoittumista hakukoneiden hakutulossivuilla (SERP) voidaan parantaa monin tavoin, esimerkiksi uusien artikkelien avulla, tekemällä vieraspostauksia, luomalla linkkejä hakemistoista ja jakamalla artikkeleita sosiaalisessa mediassa. Noudattamalla näitä vinkkejä ja käyttämällä jotakin tai kaikkia monista saatavilla olevista SEO-työkaluista voit asettaa yrityksesi menestykseen vuonna 2023

Hakukoneoptimoinnin 10 merkittävää konkreettista hyötyä

 1. Hakukoneoptimointi palvelu auttaa yrittäjiä tavoittamaan laajemman yleisön tuotteillaan tai palveluillaan.
 2. Se auttaa myös lisäämään brändin tunnettuutta ja rakentaa luottamusta potentiaalisten asiakkaiden kanssa.
 3. Hakukoneoptimointi voi parantaa verkkosivuston liikennettä, mikä puolestaan voi lisätä myyntiä ja tuloja.
 4. Hakukoneoptimointi voi myös auttaa yrittäjiä ymmärtämään paremmin asiakkaitaan ja heidän tarpeitaan.
 5. SEO voi auttaa parantamaan verkkosivuston käytettävyyttä, jolloin potentiaaliset asiakkaat löytävät helpommin tarvitsemansa tiedot.
 6. Hakukoneoptimointi voi myös auttaa parantamaan verkkosivuston yleistä laatua, jolloin on todennäköisempää, että potentiaaliset asiakkaat viipyvät sivustolla pidempään ja tekevät lopulta ostoksen.
 7. Hakukoneoptimointi voi myös auttaa yrittäjiä säästämään rahaa mainoskustannuksissa, koska se tuo sivustolleen orgaanista liikennettä, eikä tarvitse maksaa mainoksista.
 8. Se voi myös auttaa heitä säästämään aikaa yksinkertaistamalla asiakashankintamenetelmiä.
 9. Hakukoneoptimointi antaa yrittäjälle myös arvokasta tietoa potentiaalisten asiakkaiden käyttäytymisestä, mikä auttaa heitä kohdentamaan muitakin markkinointitoimiansa paremmin.
 10. Hakukoneoptimointi auttaa yrittäjää ymmärtämään asiakkaidensa käyttämät hakusanat, ongelmat ja tarpeet, joita hän voi hyödyntää myös sivuston teksteissä ja muissa markkinointikanavissa

Hakukoneoptimoinnin hyödyt

Usein kysyttyä hakukoneoptimoinnista

Mitä on hakukoneoptimointi?

Mitä on hakukoneoptimointi seo kari nieminen

Hakukoneoptimointi eli seo on prosessi, jolla parannetaan verkkosivuston tai varkkokaupan näkyvyyttä ja sijoitusta hakukoneiden tulossivuilla (SERP). Se on google markkinoinnin muoto, jossa verkkosivusto optimoidaan sijoittumaan paremmin googlen orgaanisissa hauissa tavoitteena lisätä liikennettä verkkosivustolla ja luoda liidejä tai myyntiä. Hakukoneoptimointi jaetaan kolmeen alaosaan: sivuston sisäinen hakukoneoptimointi, ulkoinen hakukoneoptimointi ja tekninen optimointi. Nämä kaikki ovat olennaisen tärkeitä orgaanisen liikenteen lisäämiseksi verkkosivustolle. Hyvin toteutettuna SEO strategia voi olla erittäin tehokas markkinointistrategia jolla on korkea ROI.

Mitä tarkoittaa SEO?

Mitä tarkoittaa SEO kari nieminen

SEO on lyhenne englanninkielestä sanasta Search Engine Optimization. Hakukoneoptimointi eli seo sisältää verkkosivun optimointia Googlen algoritmia varten, mikä sisältää tekniikoita, kuten avainsanatutkimusta, linkkien rakentamista ja sisällöntuotantoa. Noudattamalla parhaita hakukoneoptimointikäytäntöjä yritykset voivat parantaa mahdollisuuksiaan nousta korkeammalle sijalle hakusanoissa, lisätä liikennettä sivustolleen ja lopulta tuottaa enemmän liidejä ja myyntiä.

Mitä tarkoittaa search engine optimization ?

Search engine optimization tarkoittaa hakukoneoptimointia, jossa pyritään lisämään liikennennettä googlen luonnollisissa hakutuloksissa.

Miksi laadukas sisältö on tärkeää hakukoneoptimoinnin kannalta?

Hakukoneoptimointu sisällöntuotanto

Laadukas sisältö on olennaisen tärkeää hakukoneoptimoinnin kannalta, koska se auttaa hakukoneita ymmärtämään, mistä sivustossasi on kyse. Kun sisällössäsi on relevantteja avainsanoja, se auttaa hakukoneita yhdistämään verkkosivustosi kyseisiä avainsanoja etsiviin potentiaalisiin asiakkaisiin. Lisäksi laadukas sisältö auttaa rakentamaan luottamusta ja uskottavuutta potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa. Jos asiakkaat näkevät, että sinulla on informatiivisia ja hyvin kirjoitettuja artikkeleita, he uskovat todennäköisemmin, että olet alasi asiantuntija ja että he voivat luottaa siihen, että tarjoat heille laadukkaita tuotteita tai palveluja. Laadukasta sisältöä ovat muun muassa, omat artikkelit, omat videot, infograafit, e-kirjat sekä tietysti originaalit omat valokuvat. Laadukas sisältö on viime kädessä yksi tärkeimmistä tekijöistä korkean sijoituksen saavuttamisessa hakukoneiden tulossivuilla. Vaikka laadukasta sisältöä voi olla vaikea saada, silti panostamalla laadukkaaseen sisältöön voit auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi näkyy listan kärjessä, kun potentiaaliset asiakkaat etsivät kaltaisiasi yrityksiä.

Mitä tarkoittaa sisällön optimointi hakukoneoptimoinnissa?

Sisällön optimointi on prosessi, jossa digitaaliset markkinoijat varmistavat, että heidän sivuston sisältö on linjassa niiden avainsanojen kanssa, joita heidän asiakkaansa hakevat. Tähän prosessiin kuuluu uuden, avainsanarikkaan sisällön luominen sekä olemassa olevansisällön tarkistaminen ja optimoiminen niin, että se sijoittuu todennäköisemmin korkealle hakukoneiden tulossivuilla. Sen lisäksi, että sisällön optimointi auttaa parantamaan verkkosivuston hakukonesijoitusta, se voi myös auttaa parantamaan klikkausprosenttia ja konversiolukuja. Toisin sanoen kyse ei ole vain siitä, että saat enemmän ihmisiä verkkosivustollesi – kyse on myös siitä, että saat heidät pysymään siellä ja ryhtymään toimiin! Sisällön optimointi on olennainen osa hakukoneoptimointistrategiaa yrityksille, jotka luottavat verkkosivustoonsa liidien ja myynnin saamiseksi.

Mistä saada lisää vinkkejä miten Googlen hakutulosten kärkeen voidaan päästä?

Googlen hakutulosten kärkeen pääsee monin eri tavoin. Tehokkain tapa on käyttää hakukoneoptimointia. Siinä käytetään avainsanoja ja muita tekniikoita, jotta verkkosivustosi näkyisi paremmin Googlen algoritmeille. SEO voi kuitenkin olla monimutkainen ja aikaa vievä prosessi. Jos etsit suoraviivaisempaa ratkaisua, voit kokeilla mainostilan maksamista Googlessa. Tämä takaa, että verkkosivustosi näkyy hakutulosten kärjessä valitsemillasi avainsanoilla. Vaihtoehtoisesti voit yrittää parantaa verkkosivustosi sisältöä ja ulkoasua. Hyvin optimoitu verkkosivusto sijoittuu todennäköisesti korkeammalle hakutuloksissa. Valitsitpa minkä lähestymistavan tahansa, muista, että Googlen hakutulosten kärkeen pääseminen vaatii aikaa ja vaivaa.

Mitä tarkoittaa visuaalinen hakukoneoptimointi?

Visuaalinen hakukoneoptimointi

Visuaalisessa hakukoneoptimoinnissa on kyse siitä, että verkkosivustosi näkyy näkyvästi kuvahaun tuloksissa. Tämä voi olla hyvä tapa luoda liikennettä, sillä ihmiset käyttävät usein kuvahakuja etsiessään tuotteita tai palveluja. Voit optimoida sivustosi visuaalista hakua varten monin tavoin, esimerkiksi lisäämällä kuviin merkityksellisiä avainsanoja ja käyttämällä kuvailevia tiedostonimiä. Varmista myös, että kuvasi ovat laadukkaita, sillä se auttaa niitä erottumaan hakutuloksissa. Näillä toimilla voit varmistaa, että sivustosi näkyy kuvahaun tulosten kärjessä, mikä auttaa sinua houkuttelemaan uusia kävijöitä.

Mitä tarkoittaa SEO optimointi?

SEO optimointi tarkoittaa samaa kuin hakukoneoptimointi.

Mitä tarkoitaa Google optimointi?

Google optimointi

Google optimointi, joka tunnetaan myös nimellä hakukoneoptimointi, joka on prosessi, jolla parannetaan verkkosivuston sijoitusta Googlen hakukoneiden tulossivuilla (SERP). Mitä korkeammalle verkkosivusto sijoittuu, sitä todennäköisemmin käyttäjät klikkaavat sitä. Hakukoneoptimointi on monimutkainen ja jatkuvasti muuttuva ala, mutta muutamat perusperiaatteet pysyvät muuttumattomina. Ensinnäkin Googlen algoritmit ottavat huomioon verkkosivuston backlinkkien eli muulta tulevien verkkosivustojen linkkien laadun ja määrän. Toiseksi ne ottavat huomioon sivuston sisällön relevanttiuden käyttäjän kyselyn kannalta. Lopuksi ne tarkastelevat sivuston sisäisiä tekijöitä, kuten sivuston seo otsikkoa ja metatageja. Ottamalla kaikki nämä tekijät huomioon SEO-asiantuntijat voivat auttaa parantamaan verkkosivuston sijoitusta ja näkyvyyttä Googlessa.

Hakukoneoptimointi kurssi – miten voi opiskella hakukoneoptimointia?

Hakukoneoptimoinnin oppimiseen on useita eri tapoja. Yksi tapa on osallistua verkkokurssille. Tarjolla on monia erilaisia kursseja, joten sinun pitäisi pystyä löytämään sellainen, joka sopii tarpeisiisi ja budjettiisi. Toinen tapa oppia SEO:ta on lukea aiheesta kirjoja tai artikkeleita. Tämä voi olla hyvä tapa oppia perusteet, mutta on myös tärkeää pysyä ajan tasalla alan viimeisimmästä kehityksestä lukemalla alan uutisia, blogikirjoituksia ja Youtubesta. Voit myös osallistua SEO:ta käsitteleviin webinaareihin ja Q&A sessioihin. Muista että hakukoneoptimoinnin opiskele on maratoni, eikä pikamatka. Joten malta kerrata asioita vähitellen, niin alat nähdä asioden välisiä yhteyksiä. Sinulla tulee olla kuitenkin perusosaaminen seuraavissa alueisa. Ensinnäkin on tärkeää että sinulle peruskäsitys siitä miten internet ja webselaimet toimivat. Toiseksi sinun on tunnettava verkkosivuston tekemisen ja ohjelmoinnin perusteet. Lisäksi sinulla on oltava jonkin verran kokemusta digitaalisesta markkinoinnista. Jos tausta on kunnossa, niin sitten kannattaa ottaa ensimmäinen askel ja aloittaa perehtyminen hakukoneoptimointiin. Lue lisää SEO opiskelusta.

Hakukoneoptimointi hinta – mistä hakukoneoptimoinnin hinta muodostuu?

Hakukoneoptimointi hinta

Hakukoneoptimoinnin hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka kovaa kilpailua halutuilla avainsanoilla on, kuinka laaja ja vanha verkkosivusto on sekä kuinka paljon työtä tarvitaan kilpailussa pärjäämiseen. Sillä muista että orgaanisesta liikenteestä on monta kertaa kova kilpailu, sillä ne ketkä ovat kärjessä saavat kaikki asiakkaat.

Sinustako hakukoneoptimoija?

Sinusta voi tulla hyvä hakukoneoptimoija 👋. Ammattina SEO on haastava ja vaatii perehtymistä yksityiskohtiin. Mutta jokainen markkinoija voi oppia ns. käytännön hakukoneoptimoijan tehtäviä hyvän mentorin johdolla. Usein tämä tarkoittaa pomminvarman rutiinin opettelua artikkelien kirjoittamisessa, nettitekstien kirjoittamisessa tai verkkokaupan tuotetekstien kirjoittamisessa. Jos haluat hakukoneoptimoijaksi, niin ota minuun yhteyttä. Onnistuneeseen hakukoneoptimointiin on monta reittiä.

Miten tehdään blogin hakukoneoptimointi?

Blogin hakukoneoptimointi on periaatteessa samanlaista kuin minkä tahansa verkkosivun optimointi. Valitaan hyvä avainsana, kirjoitetaan kohdeyleisöä kiinnostava artikkeli, ja lisätään avainsanat otsikoihin, metatietoihin, urliin sekä riittävän monta kertaa sisältöön sekä muotoillaan helppolukuiseksi ja julkaistaan. Lue erillisestä artikkelista blogin hakukoneoptimointi

Mitä yleisesti sisältää hakukoneoptimointi palvelu?

Hakukoneoptimointi palvelu auttaa parantamaan verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla. SEO:n päätavoitteena on lisätä orgaanista liikennettä, eli hakukoneiden kautta verkkosivustolle tulevaa liikennettä. SEO-palveluihin kuuluu avainsanatutkimus, sivun sisäinen optimointi, linkkien rakentaminen ja sisällön luominen. Näiden lisäksi palveluun voi kuulua paikallisen hakukonenäkyvyyden luominen sekä tekninen hakuoneoptimointi.

Mitä sisältää hakukonenäkyvyyden arviointi?

Hakukonenäkyvyyden arvioinnissa analysoidaan, kuinka helposti käyttäjät löytävät verkkosivustosi hakukoneen avulla sekä millainen yrityksen kilpailutilanne on tärkeillä hakusanoilla. Näkyvyys arvioidaan joko alueellisesti tai valtakunnallisesti riippuen markkina-alueesta. Toisin sanoen siinä tarkastellaan, miten hyvin verkkosivustosi sijoittuu hakukoneiden tulossivuilla (SERP). Arviointiin sisältyy useita tekijöitä, kuten verkkosivustosi sisällön laatu, backlinkkien määrä ja laatu sekä tietysti sivustosi tekniseen suoritukseen liittyvät asiat kuten sivuston latausnopeus ja mobiilikäytettävyys. Hakukoneoptimoinnin kartoitus ja SEO strategian laatiminen alkaa aina tästä arviointivaiheesta. SEO kartoitus keskittyy pääasiassa uusien mahdollisuuksien kartoitukseen kun taas SEO strategian laatiminen keskittyy siihen miten havaitut mahdollisuudet muutetaan uusiksi asiakkaiksi.

Lue lisää Google optimoinnista

Hakukoneoptimointi wikipedia

Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästekäytännön Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close