Mitä on hakukonemarkkinointi?

SEO Kari Nieminen

Hakukonemarkkinointi on hakukoneoptimointi plus google ads adwords mainonta SEO Kari Nieminen

Mietitkö mitä on hakukonemarkkinointi? Monissa hakukoneisiin liittyvissä termeissä käytetään alussa samaa “haku” – termiä; on hakukoneoptimointia, on hakusanamainontaa, ja sitten on hakukonemarkkinointi, jota kutsutaan myös termillä SEM (search engine marketing). Tämä johtuu siitä että kaikki nämä markkinointimuodot hyödyntävät Googlen hakukonetta.

Hakukonemarkkinointi SEM viittaa erityisesti maksettuun mainontaan hakukoneissa, ja sen tärkein osa-alue on hakusanamainonta. Tämä tarkoittaa sitä, että yritykset maksavat jokaisesta napsautuksesta, jonka heidän mainoksensa saa hakukoneen tuloksissa, minkä takia sitä kutsutaan myös pay per click (PPC) – mainonnaksi.

Hakukonemarkkinointi tarjoaa yrityksille mahdollisuuden näkyä hakukoneen tuloksissa silloin, kun potentiaaliset asiakkaat etsivät heidän tarjoamiaan tuotteita tai palveluita. Tässä artikkelissa opit mitä tarkoittaa hakukonemarkkinointi, sen eri osa-alueet kuten search engine advertising ja pay per click, sekä mitkä ovat niiden edut.

Mita on hakukonemarkkinointi SEO Kari Nieminen
Hakukonemarkkinoinnissa yhdistetään hakukoneoptimointi ja Google mainokset

Hakukone on osa jokaisen 2020-luvun ostajan asiakaspolkua

Tuleva asiakkaasi etsii lisää tietoa ongelmastaan ja kirjoittaa kysymyksiä hakukoneen hakukenttään. Ratkaisuksi Google tarjoaa hakuun sopivia tuotteita ja palveluita.

Ennen varsinaista ostopäätöstä hän tutkii myös muiden kokemuksia yrityksestä, sillä 93% lukee arvosteluja ennen kuin päättää luopua rahoistaan. Moni kysyy myös tuttujen mielipidettä sosiaalisen median kanavissa. Siksi on tärkeää, että yrityksesi näkyy hakukoneissa ja Somessa mahdollisimman hyvin.

Mitä hakukone­markkinointi SEM on?

Hakukonemarkkinointi on sivuston markkinointia hakukoneissa. Suomessa tämä tarkoittaa lähes monopoliasemassa olevaa Googlea, muualla maailmassa myös Bing (Usa), Yahoo (Usa), Baidu (Kiina) ja Yandex (Venäjä) hakukoneilla on merkittävä markkinaosuus. Kaikkien näiden kautta tehdään joka päivä miljardeja hakuja, joilla ihmiset etsivät internetistä jotain ostettavaa ja ajanvietettä.

Mita on hakukonemarkkinointi SEM SEO konsultti Kari Nieminen vastaa
Mitä on hakukonemarkkinointi? 1

Hakukonemarkkinoinnin kaksi tavoitetta:

  • parantaa yrityksesi löydettävyyttä
  • kasvattaa yrityksesi myyntiä

Hakukonemarkkinointi eli SEM markkinointi sisältää kaksi pääelementtiä

  1. hakukoneoptimointi (SEO = Search Engine Optimization)
  2. hakusanamainonta (SEM = Search Engine Marketing)

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi on keskeinen osa digitaalisen markkinoinnin strategiaa, joka pyrkii tehostamaan yritysten näkyvyyttä digitaalisessa maailmassa. Se tarkoittaa sivuston löydettävyyden parantamista, kävijämäärän kasvattamista ja myynnin lisäämistä hakukoneiden maksuttomissa hakutuloksissa.

Hakukoneoptimointi sisallontuotanto SEO Kari Nieminen auttaa
Mitä on hakukonemarkkinointi? 2

Nämä maksuttomat tulokset, joita usein kutsutaan orgaanisiksi eli luonnollisiksi hakutuloksiksi, ovat erittäin arvokkaita, sillä ne tuovat yrityksille luotettavia ja pitkäaikaisia asiakkaita.

Perinteisten orgaanisten hakutulosten lisäksi Googlen hakutulossivulta löytyy muita maksuttomia tuloksia:

  1. Google My Business – hakutulokset, jotka auttavat asiakkaita löytämään yritysten sijainnin ja palvelutiedot
  2. Google Maps – hakutulokset, jotka ohjaavat asiakkaita suoraan yrityksen fyysiseen sijaintiin;
  3. Paikalliset orgaaniset hakutulokset, jotka ovat keskeisiä paikallisten yritysten näkyvyydelle;
  4. Youtube-videoiden hakutulokset, jotka tuovat visuaalista sisältöä potentiaalisille asiakkaille;
  5. Kuvahakutulokset, jotka antavat käyttäjille mahdollisuuden nähdä tuotteet ja palvelut kuvien kautta.

Käytännössä hakukoneoptimointi koostuu kolmesta pääosasta: sivuston sisällön kehittämisestä käyttäjien tarvetta paremmin vastaavaksi, teknisestä optimoinnista, jotta sivusto olisi hakukoneille helpompi lukea ja analysoida, sekä ulkoisten linkkien hankkimisesta, mikä auttaa parantamaan sivuston luotettavuutta ja auktoriteettia hakukoneiden silmissä.

Tämä prosessi alkaa usein kotisivun sisällöntuotannolla, jossa luodaan korkealaatuista sisältöä, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin.

Tekninen hakukoneoptimointi keskittyy sivuston rakenteeseen, nopeuteen ja muihin teknisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat sivuston näkyvyyteen hakukoneissa.

Lopuksi, ulkoisten linkkien hankkiminen on strategia, joka pyrkii luomaan luotettavia ja relevantteja linkkejä muihin sivustoihin, parantaen näin oman sivuston luotettavuutta ja hakukonenäkyvyyttä.

Hakusanamainonta

Hakusanamainonta, joka tunnetaan myös nimellä search engine advertising (SEA), on eräs digitaalisen markkinoinnin keskeisistä osa-alueista. Käytännössä tämä tarkoittaa maksettua mainontaa Googlen hakutulossivulla. Monet saattaa tunnistaa sen paremmin termeillä Google Ads tai Adwords mainonta.

Näitä mainoksia voidaan esittää useissa eri paikoissa Googlen hakutuloksissa. Yleensä näitä mainospaikkoja on esimerkiksi neljä ylimmäistä sijaa sekä 2-3 alimmaista sijoitusta.

Jos haluat mainostaa paikallisille kuluttajille, niin mainoksia voidaan ostaa myös Google Maps -hakutulosten kahteen ylimpään lokeroon. Tämä on erittäin tehokas menetelmä kun haluat ohjata ihmisiä fyysiseen sijaintiin, kuten ravintolaan, parturiin tai vaikka optikolle.

Miksi sitten monet yritykset valitsevat maksullisen hakusanamainonnan osaksi markkinointistrategiaansa?

Yksi keskeinen syy on sen nopeus. Toisin kuin monet muut mainos-strategiat, hakusanamainonnan avulla voit saada mainoksen näkymään Googlen hakutulossivulla jo samana päivänä. Tämä tarkoittaa, että voit reagoida nopeasti markkinatilanteeseen, kampanjoihin tai muihin ajankohtaisiin tapahtumiin ja tavoittaa kohderyhmäsi lähes reaaliaikaisesti.

Paras tuottosuhde saadaan yhdistämällä hakusanamainonta ja hakukoneoptimointi (integroitu hakukonemarkkinointi)

Parhaimman tuoton sijoitetulle pääomalle voi saavuttaa yhdistämällä taitavasti hakusanamainonnan ja hakukoneoptimoinnin; tätä kutsutaan integroiduksi hakukonemarkkinoinniksi.

Kun sivustolle on suoritettu huolellinen avainsanatutkimus ja sisältöstrategia laadittu, meillä alkaa olla selkeä kuva siitä, mitkä hakusanat houkuttelevat uusia asiakkaita verkkosivustolle. Tämän integroidun strategian avulla voi tehokkaasti valita, mitä avainsanoja kannattaa mainostaa ja mille hakusanoille kannattaa tuottaa lisää kohdennettua sisältöä sivustollemme.

Tämä lähestymistapa yhdistää hakukoneoptimoinnin (SEO) ja hakusanamainonnan (SEM) vahvuudet, mahdollistaen saumattoman yhteistyön molempien kanavien välillä.

Raporttien avulla molemmista kanavista saa arvokasta toisiaan hyödyttävää tietoa:

Esimerkiksi Ads raportti kertoo meille, millä hakusanoilla asiakkaat ovat valmiita ostamaan, kun taas SEO-raportit kertovat meille, millä hakusanoilla saadaan jo ilmaista liikennettä Googlesta. Näitä hakusanoja ei sitten enää tarvitse mainostaa arvokkailla Google Ads mainoksilla.

Kun tämä saumaton yhteistyö on kunnossa, voimme maksimoida hakukoneista saatavan tuoton pitkällä aikavälillä. Hakusanamainonnalla saavutetaan nopeita tuloksia, kun taas hakukoneoptimoinnilla voi vahvistaa asemaa orgaanisissa hakutuloksissa ja dominoida alueellisesti.

Miksi hakukone­markkinointi on tehokasta?

Hakukonemarkkinoinnin tehokkuus perustuu siihen, että olet näyt hakutuloksissa silloin kun asiakkaalle on tarve hankkia palvelusi tai tuotteesi.

Miksi tarvitset ostettua ja ansaittua näkyvyyttä?

Kaikki yritykset voivat hyödyntää hakukonemarkkinointia.

Ostetut mainospaikat Googlen etusivulla eli hakusanamainonta kannattaa usein keskittää niihin avainsanoihin, jotka kertovat että asiakas on lähellä ostopäätöstä. Näiden hakusanojen mainostaminen auttaa pitämään kulut kurissa.

Kun taas ansaittu näkyvyys eli hakukoneoptimointi on pitkän linja SEO strategia ja sillä voi tavoitella asiakkaita, jotka ovat vasta ostopolkunsa alkupäässä. Toisin kuin hakusanamainonnassa Usein asiakkaat eroavat toisistaan hakukäyttäytymiseltään:

* osa käyttäjistä klikkaa mainoksia

* osa käyttäjistä ei koskaan klikkaa mainoksia.

Tämän vuoksi tarvitset molempia (maksettua mainontaa ja hakukoneoptimointia) saadaksesi kaiken irti hakukoneiden käyttäjistä.

Siksi hakukonemarkkinointia kannattaa ajatella kokonaisuutena.

Hakukonemarkkinointi hinta?

Hakukonemarkkinoinnin kustannukset vaihtelevat huomattavasti riippuen monista tekijöistä, mutta yritän antaa yleiskuvan.

Hakukonemarkkinointi hinta SEO Kari Nieminen vastaa 1
Mitä on hakukonemarkkinointi? 3
  1. Tavoitteet ja Kilpailu: Jos toimialasi on erittäin kilpailtu, voit odottaa maksavasi enemmän per klikkaus mainoksesi kohdalla. Toisaalta, jos alasi on erikoistunut ja vähemmän kilpailtu, maksat todennäköisesti vähemmän.
  2. Budjetin joustavuus: Voit asettaa päivittäisen tai kuukausittaisen budjetin hakusanamainonnalle. Suurempi budjetti voi tietysti tuottaa enemmän näkyvyyttä ja klikkauksia, mutta se myös maksaa enemmän.
  3. Mainoslaatu ja sijoitus: Google arvioi mainoksesi laatua ja määrittää sen perusteella, kuinka paljon maksat per klikkaus ja missä mainoksesi näkyy hakutuloksissa.
  4. Avainsanatutkimus: Tämä on yksi hakukonemarkkinoinnin kulmakivistä. Kustannukset voivat vaihdella riippuen siitä, teetkö tutkimuksen itse vai käytätkö ulkopuolista asiantuntijaa.
  5. Hallinnointi ja optimointi: Jos päätät ulkoistaa hakukonemarkkinoinnin asiantuntijalle tai toimistolle, he veloittavat tyypillisesti hallinnointipalkkion.
  6. Hakukoneoptimointi (SEO): Tämä on pitkän aikavälin sijoitus, ja sen kustannukset voivat vaihdella riippuen tarvittavista toimenpiteistä, kuten sisällön luomisesta, teknisestä optimoinnista ja backlinkkien rakentamisesta.

Lopulta, on tärkeää huomata, että hakukonemarkkinointi on investointi, ja kun se tehdään oikein, se voi tuottaa merkittävää tuottoa sijoitetulle pääomalle. On suositeltavaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan tai toimistoon saadaksesi tarkemman arvion yrityksesi tarpeisiin ja budjettiin perustuen.

Usein kysyttyä hakukonemarkkinoinnista

Mikä on hyvä klikkausprosentti mainosten pyörittämisessä?

Hyvän klikkausprosentin (CTR, Click-Through Rate) määrittäminen mainosten pyörittämisessä riippuu monista tekijöistä, mukaan lukien toimiala, mainoskanava ja mainoksen tyyppi. Kuitenkin, tässä on yleisiä suuntaviivoja:

  1. Toimiala: Jotkut toimialat saavat korkeamman klikkausprosentin kuin toiset. Esimerkiksi online-kaupankäynnin alalla CTR voi olla korkeampi kuin B2B-palvelualalla.
  2. Mainoskanava: Esimerkiksi Googlen hakumainonnassa keskimääräinen CTR on noin 1,5% – 3,5%, kun taas display-mainonnassa (esim. bannerimainokset) keskimääräinen CTR on usein alle 1%.
  3. Mainoksen sijoitus: Mainokset, jotka näkyvät hakutulosten ylimpänä, saavat yleensä korkeamman CTR:n kuin ne, jotka näkyvät sivun alaosassa.
  4. Mainoksen laatu: Laadukas, relevantti mainosteksti ja otsikko voivat parantaa klikkausprosenttia.
  5. Kohdennus: Tarkasti kohdennetut mainokset saavuttavat yleensä korkeamman CTR:n, koska ne vastaavat paremmin yleisön tarpeisiin.
  6. A/B-testaus: Jatkuvasti optimoimalla ja testaamalla erilaisia mainosversioita voit parantaa CTR:ääsi.

Vaikka CTR on tärkeä mittari, on myös muita tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon mainosten tehokkuutta arvioitaessa, kuten konversioprosentti ja mainonnan tuotto sijoitetulle pääomalle (ROAS).

Lopulta, mikä katsotaan “hyväksi” CTR:ksi, riippuu erityisesti yrityksesi tavoitteista, toimialastasi ja käyttämistäsi mainosstrategioista. On suositeltavaa verrata omaa CTR:ääsi toimialasi keskiarvoon ja pyrkiä jatkuvasti optimoimaan sitä saadaksesi parhaan mahdollisen tuloksen.

Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästekäytännön Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close