Canonical-tagi

SEO Kari Nieminen

Canonical tag rel canonical linkkielementti hakukoneoptimointi SEO sanasto Kari Nieminen

Canonical-tagi on tärkeä SEO-työkalu taistellessa avainsanojen kannibalisointia ja esim verkkokaupan tuplasisällön vaikutuksia vastaan.

Tunnetaan nimillä: canonical tag, rel canonical, kanoninen linkkielementti, canonical tag, rel canonical, canonical link element

Mikä on canonical tagi?

Canonical tag on HTML-elementti, jonka avulla teknisessä hakukoneoptimoinnissa estetään mahdolliset tuplasisältö ongelmat.

Jos verkkosivustolla on useita sivuja, joilla on samankaltaista sisältöä, niin hakukoneet eivät välttämättä tiedä, mikä niistä pitäisi näyttää hakutuloksissa. Kanoninen tagi kertoo hakukoneelle, mikä sivu tulisi näkyä hakutuloksissa.

Canonical tagin käyttö blogissa

Jos sinulla on esimerkiksi viisi samasta aiheesta kertovaa blogikirjoitusta, niin merkitse se sivu kanonisella tagillä, jonka haluat ihmisten näkevän kun he etsivät aihetta.

Canonical tagin käyttö verkkokaupassa

Duplicate content eli tuplasisältö ongelmia esiintyy erityisesti verkkokauppojen kategoria-sivuilla.

Jos verkkokaupan kategoria-sivulla on paljon tuotteita ja asiakkaan täytyy käydä selaamassa niitä useammalla sivulla, niin suosittelen että merkitset ensimmäisen kategoriasivun pääsivuksi canonical tagien avulla. Silloin Googlen ei tarvitse arvuutella mikä monesta kategoria-sivun versiosta näytetään hakutuloksissa.

Hakusanojen kannibalisaatio

Hakusanojen kannibalisaatio tarkoittaa, että sivustollasi on useampi sisältökokonaisuus, jossa korostetaan samaa avainsanaa tai avainsanajoukkoa.

Jos useampi sivu nousee Googlen hakutuloksissa esille samalla hakusanalla, niin silloin on kyseessä hakusanan kannibalisaatio.

Kannibalisaation haittana on että artikkelit syövät toisiltaan voimaa sijoittua paremmin. Hakusanojen kannibalisaatio voidaan kyllä korjata seuraavilla menetelmillä

  • käytä canonical tagiä
  • tai yhdistä toisiaan kannibalisoivat sivut
  • tai optimoi sivut eri hakusanoille

Google on kehittänyt Canonical tagin. Lue täältä tarkat Googlen ohjeet kanonisen tunnisteen käytöstä

Koodiesimerkki: <link rel=”canonical” href=”https://haluttu-url-osoite.fi” />