Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat

Sisäinen hakukoneoptimointi seokarinieminen

Tässä artikkelissa kerrotaan miten sisäinen hakukoneoptimointi toimii ja miten sen avulla voit parantaa verkkosivustosi sijoituksia Googlen hakutuloksissa.

  • opit lisäämään avainsanat oikeisiin paikkoihin sivustollasi
  • opit muodostamaan SEO ystävällisiä url-osoitteita
  • opit kirjoittamaan optimoidun meta otsikon ja meta kuvauksen
  • ja paljon muita joilla sivustosi nousee hakutuloksissa

Mitä on sisäinen hakukoneoptimointi?

Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi tarkoittaa sivuston sisällä tehtäviä toimenpitetä joilla yksittäisen verkkosivun sisältöä, koodausta ja rakennetta voidaan parantaa niin että se näkyy korkeammalla Googlen hakutuloksissa. Sisäinen hakukoneoptimointi auttaa hakukoneen pyrkimyksessä ymmärtää paremmin sivun tarkoituksen [avainsanat] sekä auttaa lukijaa lukemaan sisällön vaivattomammin.

Tähän tavoitteeseen päästään hyödyntäen toimivaksi todettuja hakukoneoptimoinnin parhaita käytäntöjä, joista osan Google itse paljastaa ohjeissaan ja lopun hakukoneoptimoijat ovat selvittäneet SEO testien avulla. Näihin käytäntöihin sisältyy meta otsikoiden optimointi, avainsanojen käyttö sivulla, sivun sisältö sekä sisäiset linkitykset ja URL-osoitteet.

Miksi sivuston sisäinen hakukoneoptimointi on tärkeää?

Moni miettii näin tekoälyjen aikakaudella onko perinteinen sivun sisällä tapahtuva hakukoneoptimointi tärkeää vielä 2023?

Kyllä on.

Google kertoo meille siitä omassa Miten haku toimii raportissaan.

Miksi sivuston sisäinen hakukoneoptimointi on tärkeää?

Vaikka hakukoneet ovat kehittyneet ja ne pystyvät ymmärtämään tekoälyn avulla sivun sisältöä paremmin kuin aikaisemmin, niin se etsivät silti tiettyjä signaaleja sivuilta, jotka kertovat sille mistä sivussa on kysymys. Google kertoo raportissaan että yksi perustavanlaatuisimmista rankkautumiseen vaikuttavista signaaleista on että sivulle on kirjoitettu tiedonhakijan käyttämä hakusana.

Avainsana sivun alussa auttaa Googlea ymmärtämään sivun aiheen

Alla olevasta kuvasta näemme että kilpailtu hakusana kilpailja-analyysi näkyy myös mkaikissa kärkitulosten metaotsikossa, URL-osoitteissa ja metakuvauksissa.

Avainsana metaotsikko metakuvaus url osoite

Eli avainsanojen käyttö edelleen tärkeää vuonna 2023, mutta sen lisäksi meidän tulee hakukoneoptimoida sisältö huomioiden muita rankkautumiseen vaikuttavia tekijöitä kuten;

  • sivun käyttökokemus (UX)
  • hakutulosten klikkausprosentti (CTR)
  • ajan vietto sivustolla (dwell time)
  • vastaako sisältö hakuaikomusta (search intent)
  • sekä paljon muuta

Jos ylläoleva lista tuntuu äkkiseltään vaikealta, niin suuri osa siitä hoituu hyvillä artikkeleilla ja sisällön hakukoneoptimoinnilla.

2. HAKUKONEOPTIMOI SIVUN SISÄLTÖ SEO-YSTÄVÄLLISEKSI

Nyt kun ymmärrämme miksi hakukoneoptimointi on edelleen tärkeää, niin on aika aloittaa varsinainen sivun sisällön hakukoneoptimointi. Tämän osuuden tarkoituksena on näyttää miten avainsanoja käytetään kunkin sivun sisällä optimoidessamme kaikki verkkosivuston erilliset alasivut. Jos olet miettinyt miten ja minne hakusana sivulla pistetään, niin sen opit tämän jakson aikana. Muista vielä että jokainen sivustosi erillinen sivu optimoidaan vain tiettyä päähakusanaa varten.

Sijoita avainsana ensimmäisen 100 sanan joukkoon

On tärkeää käyttää valittua avainsanaa perusmuodossaan heti ensimmäisen 100 sanan joukossa. Sillä niin Google kuin lukijakin silmäilee sivun alkua arvioidessaan vastaako sisältö tiedonhakijan Googlessa kirjoittamaa hakusanaa. Kun se löytyy, niin tietää olevansa oikealla sivulla. Tämän takia Google antaa heti sivun alussa oleville sanoille enemmän painoarvoa.

Mieti vaikka tilannetta jossa itse kirjoitat artikkelia päähakusanalla detox-kuuri ja jostain syystä laittaisit detox-kuuri avainsanan vasta sivun puoleen väliin. Kertooko artikkeli oikeasti siitä detox-kuurista? Ei tietenkään.

Tämän takia on toimiva SEO käytäntö sijoittaa avainsana jonnekkin muutaman ensimmäisen virkkeen joukkoon, mielellään mahdollisimman alkuun. Se auttaa Googlea ymmärtämään millä avainsanalla sivu tulisi rankkautua tuloksissa.

Merkitse pääotsikko H1 tagilla ja lisää sen alkuun avainsana

Hyvänä käytäntönä on sijoittaa avainsana myös sivun pääotsikkoon. Sen lisäksi pääotsikko tulee merkitä H1 tagilla. Nämä molemmat yhdessä auttaa Googlea ymmärtämään sivun sisältöä sekä antaa viitteen sivun rakenteesta. Itse asiassa Google itse ilmoittaa että H1 otsikko auttaa Googlea ymmärtämään sivun sisäisen rakenteen.

H1 auttaa Googlea ymmärtämään sivun rakenteen

Vaikka John Mueller sanoo että on ihan OK käyttää H1 otsikkoa monta kertaa sivulla, niin hyvä käytäntö on käyttää vain yhtä H1 otsikkoa per sivu.

Useimmat julkaisujärjestelmät kuten WordPress tai Wix automaattisesti lisäävät H1 tagin blogi-artikkelien otsikkoon. Jos kuitenkin epäilet asiaa niin voit tsekata sen sivun lähdekoodista

H1 tag on sivun pääotsikko

tai käyttää Google Chromen SEO minion – lisäosaa, josta näet sivun otsikkojen H tagit.

SEO minion näyttää h1 h2 h3 rakenteen

SEO minion näyttää sivun h1 h2 h3 otsikkorakenteen

Hyödynnä avainsanaa tai sen variaatiota H2-H3 otsikoissa

Hyviä paikkoja avainsanan tai sen variaation sijoittamiseen ovat H2-H3 otsikot. Tämä hyvä SEO käytäntö on osoittautunut tehokkaaksi eri hakukoneoptimoinnin testeissä.

Avainsanojen sijoittamisen lisäksi otsikkojen tarkoituksena on antaa sivustolle hyvä selkeästi selailtava visuaalinen rakenne, josta lukija on vaivaton löytää hakemansa tieto.

Sivun h1 h2 h3 rakenne onpageseo SEO Kari Nieminen

Nämä h1 h2 ja h3 tagit kertovat että Googlelle että sivun sisältö on teemoittain järjestetty selkeästi. Seuraamalla otsikoita ja niiden alla olevia teksti- ja kuvasisältöjä Google pystyy ymmärtämään ja keräämään tietokantaansa näitä vahvasti rankkautumiseen vaikuttavia signaaleja.

Avainsanatiheys

Avainsanan esiintymistiheys tarkoittaa määrää kuinka monta kertaa avainsana löytyy tekstistä. Tästä asiasta löytyy netistä paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Jopa Google saattaa kieltää tai vähätellä avainsanojen käyttöä monta kertaa sisällössä. Käytäntö on kuitenkin osoittanut että avainsanoja kannattaa käyttää useamman kerran sisällössä.

Mieti sitä vaikka tällä tavalla: Mistä ihmeestä Google voi arvata minkä hakusanan yhteydessä haluaisit sivua näytettävän jos pääavaisnanasi löytyy vain kerran sivulta.

Minimi-ohje avainsanan käyttöön sisällössä on että käytä sitä kerran alussa, kerran keskellä ja kerran lopussa.

Avainsanatiheyden laskuri

Avainsanan tiheyden laskemiseen on olemassa avainsanan tiheys laskuri. Sen avulla voit selvittää kuinka monta kertaa tekstissäsi esiintyy avainsanasi. Voit myös tutustua kuinka paljon kilpailijasi käyttävät avainsanoja.

Linkitä sivusi auktoriteetteihin kuten Wikipedia

Internet perustuu nettisivujen väliseen linkitykseen, ja myös sinun sivustosi voi hyödyntää tätä hakukoneoptimoinnissa. Jotkut luulevat että linkittäminen sivulta ulospäin ulkoiseen auktoriteettisivuun tekee jotenkin huonoa sivulle.

Ei ole kuitenkaan mitään todisteita että näin olisi. Päinvastoin Google sanoo että ulos linkittäminen tuo arvoa lukijalle.

John Mueller sanoo kohdass 25s : linking to other websites is a great way to provide value to your users.

Ulospäin lähtevien eli outbound linkkien avulla autat Googlea ymmärtämään tarkemmin mistä aiheesta sivulla kirjoitat. Jos esimerkiksi kirjoitat artikkelia verkkotunnuksista, niin on hyvä linkittää kerran sana verkkotunnus korkean auktoriteetin sivustoon kuten Wikipedia.

verkkotunnus   ->  https://fi.wikipedia.org/wiki/Verkkotunnus

Tämä kertoo että sivustosi sisältää laadukasta tietoa. Tämän väitteen tueksi on tehty myös tutkimuksia aktiivisen SEO yhteisön toimesta; Reboot online on tehnyt tutkimuksen, jossa tutkittiin auttaako ulospäin linkitys sivua rankkautumaan korkeammalle hakutuloksissa.

Outbound linkki SEO testissä menestyi sivustot jossa oli ulos linkityksiä auktoriteettisivuille

Tutkimuksessa tehtiin 10 uutta verkkosivustoa, joista ensimmäit viisi linkitettiin korkean auktoriteetin sivustoille ja loput viisi jäivät ilman ulospäin meneviä linkkejä. Lopputuloksena sivustot joilla oli ulospäin linkkejä päihittivät sivut joilla ei ollut linkkejä.

Luo hakukoneystävälliset URL -osoitteet

URL -osoitteet ovat yksi sisäisen optimoinnin huonosti ymmärretyistä rankkautumissignaaleista.

Jos haluat että verkkosivustosi menestyy Googlessa, niin sen URL -rakenne tulee olla hyvin suunniteltu. Katsotaan ensin miten url-osoite näkyy hakutuloksissa.

Hakukoneystävällinen url osoite

Jokaisella sivulla tulee olla sivua kuvaileva polku eli slug. Google kehottaa käyttämään sanoja, jotka liittyvät läheisesti sivun sisältöön.

Google pitää sivun URL:ia merkittävänä rankkaustekijänä, joten käyttämällä avainsanaa URL:in alussa parannat mahdollisuuksia sijoittua hakutuloksissa korkeammalle. Sen lisäksi Googlebotin crawlatessa sivustoa se tietää heti jo osoitteesta mitä tuleva sivu sisältää.

Varmistaaksesi SEO ystävälliset urlit, seuraa näitä hyviä käytäntöjä:

  1. Muodosta mahdollisimman lyhyt URL (voit jättää turhia välisanoja pois)
  2. Sisällytä jokaiseen URL:iin avainsana
  3. Voit lisätä alussa olevan hakusanan loppuun 1-3 sanaa

3.METAOTSIKON JA METAKUVAUKSEN HAKUKONEOPTIMOINTI

Tässä osuudessa opitaan miten Meta otsikot ja Meta kuvaukset optimoidaan saadaksesi maksimaaliset SEO hyödyt. Meta otsikkoa kutsutaan myös Page title, title tag ja SEO title sanoilla.

Googlen mukaan metaotsikot edesauttavat rankkautumista. Joten niihin kannattaa panostaa!

Samoin metakuvaukset tuovat useita hyötyjä hakutulosten klikkausprosentin kasvattamisessa.

Jos haluat kirjoittaa hakutulossivulla näkyvät metatiedot, niin tämä kappale on sinulle.

Käytä avainsanaa meta otsikon alussa

Mielestäni meta otsikko eli sivun otsikko hakutuloksissa on ehkä sisäisen hakukoneoptimoinnin tärkein yksittäinen rankkaustekijä. Sillä jos se on pielessä, niin melkein mikään muukaan rankkaustekijä ei toimi odotetusti.

Metaotsikon tehtävä on antaa hakukoneelle selkeä käsitys sivun aiheesta. Kokemukseni mukaan metaotsikossa kannattaa aina käyttää sivun päähakusanaa perusmuodossaan ja vielä sijoitettuna otsikon alkuun. Mitä lähempänä alkupäätä se on, sitä vahvempi rankkautumissignaali se on Googlelle.

Tässä muutamia vinkkejä otsikon muotoiluun

  • Pidä otsikot lyhyinä – mutta yritä käyttää kaikki samalla kertaa näkyvät 70 merkkiä
  • Yritä kuvailla sisältöä – älä kirjoita liian geneerisesti
  • Otsikon tulee vastata haun aikomusta – tuo esille että sivustollasi on se mitä he etsivät
  • Älä tee pelkää tyhjää klikkisyöttiä – otsikon tulisi vastata sivun sisältöä
  • Käytä aina avainsanaa – voit käyttää tarvittaessa variaatioita
  • Lisää vuosiluku – vuosiluku toimii ajankohtaisissa aiheissa
  • Luo tunnetta – yritä saada välittymään jokin fiilis

Hyvä SEO käytäntö on kirjoittaa jokaiselle indeksoituneelle sivulle oma uniikki metaotsikko. Älä koskaan anna Yoastin tai Rank Mathin kirjoittaa otsikoita puolestasi.

Kirjoita jokaiselle sivulle oma metakuvaus eli meta description

Meta kuvaus ei itsessään ole rankkaustekijä, mutta se voi tuoda sivustolle klikkauksia ja liikennettä.Google suositteleekin kirjoittamaan uniikin metakuvauksen, jota se voi käyttää jos se ei muuten löydä hakua vastaavaa tekstiä sivustolta. Käytäntö on osoittanut että Google näyttää noin. 30% hakutuloksista itse kirjoitetun metakuvauksen ja että ajan myötä prosenttiosuus kasvaa.

Meta kuvauksen hyödyt ovat kiistattomat ja auttaa lukijaa ymmärtämään sivun sisällön

Ohjeet metakuvauksen kirjoittamiseen:

  • Sisällytä avainsana – Google boldaa hakusanat hakutulosten metakuvauksissa
  • Kirjoita lyhyesti – Käytä kaikki 160 merkkiä
  • Pyri laajentamaan metaotsikon viestiä – Yritä upottaa tunteisiin vetoa myyntipointti
  • Varmista että kuvaus vastaa hakuaikomusta – Kannusta klikkaamaan
  • Kirjoita aktiivisessa muodossa – Kohdista sanasi suoraan hakijaan

4. MITÄ ON HYVÄ SEO KIRJOITTAMINEN?

Hyvä SEO kirjoittaminen on paljon muutakin kuin muutaman avainsanan sijoittamista strategisesti oikeisiin paikkoihin. Pärjätäkseen vuonna 2023 hakukoneoptimoidun asrtikkelin tulee tarjota

  • uniikkia sisältöä
  • olla superarvokas lukijalleen
  • pitää vastata hakijan hakutarvetta
  • pitää rakentaa sivuston auktoriteettia

Luo uniikkia sisältöä – tuo jotain uutta pöytään

SEO kirjoittaminen lähtee aina avainsanoista ja yrityksen tarpeesta. Mihin hakusanaan haluaisimme vastata ja mitä uutta voisimme tuoda pöytään?

Tämä onkin usein ongelma, sillä mitä uutta voisin tarjota jota 5 parasta tulosta ei olisi jo kirjoittanut ja samalla pärjäisimme hakutuloksissa.

Jotain uutta voisi olla:

  • Uusi vinkki tai strategia ratkaista jokin ongelma
  • Parempi ja kattavampi tietopaketti
  • Uusi case study
  • Parempi prosessi kuin kilpailijalla

Kirjoita superarvokasta sisältöä lukijalle

Jotta sisältösi saa oikeeasti huomiota, se on oltava SUPERarvokasta lukijallesi. Sen täytyy jotenkin helpottaa lukijasi elämää, auttaa häntä ratkaisemaan jonkin ongelman nopeammin tai vaivattomammin.

Tässä muutamia vinkkejä joilla voit viimeistellä sisältösi järjesttömän hyväksi.

  • Lisää yksityiskohtia: kuvia, kuvankaappauksia ja tai helpot how-to-askeleet joilla ongelma ratkaistaan
  • Rapsakkaa kirjoittamista: pyri kirjoittamaan aktivoivaa ja inspiroivaa tekstiä
  • Ajankohtaista tietoa: Päivitä artikkeleitasi puolen vuoden välein, jotta niissä olevat neuvot ja tiedot pysyvät ajantasaisina ja tuovat aina jotain uutta pöytään. Hyvä paikka lisätä sisältöä on artikkelin loppu
  • Hanki asiantuntijuutta tai omakohtaisuutta: Useimmat sisällöntuottajat eivät ole ikinä tehneet asioita, joista he kirjoittavat. Yritä hankkia kommentteja ja mielipiteitä ihmisiltä, jotka ovat todella tehneet niitä asioita joista kirjoitat tai tee kerro omakohtaisista kokemuksista.

Hakukyselyä vastaava sisältö

Hakukoneoptimoidun, yksilöllisen ja lukijalle superhyödyllisen sisällön avulla pääset kolmen kärkeen, mutta pysyäksesi siellä sen täytyy tyydyttää tiedonhakijan tarpeet.

Sivun pitää vastata ihan täsmälleen hakijan aikomukseen (eng.search intent)

Hakuaikomukset voidaan jakaa neljää eri luokkaan; navigointi, informaatiota, liiketoimia ja kaupallisia asioita

  1. Informaatiotarve – hakija etsii tietoa jostain häntä kiinnostavasta asiasta
  2. Navigaatio – hakija tietää jo haluamansa brändin, tuotteen tai palvelun etsii siitä tietoa
  3. Kaupallinen tarve – hakija haluaa vielä vertailla eri vaihtoehtoja toisiinsa
  4. Transaktio – hakija on jo ostamassa tuotteen ja etsii paikkaa josta ostaa sen heti

Osoita asiantuntijuutesi E-A-T

Google arvostaa asiantuntijoiden tekemää sisältöä. Pelkästää hyvä sisältö ei riitä vaan asintuntijuus pitää näkyä välittömästi lukijalle. Alla on muutamia hyviä neuvoja, joilla voit varmistaa E-A-T periatteen toteutumisen

  • Osoita että tunnet sisällön syvällisesti
  • Tarjoa selkeästi lähdeluetteloita ja viitteitä
  • Tuo esille tekstin oikean kirjoittajan taustatiedot kuten linkki “author” sivulle.
  • Varmista että teksti ei sisällä helposti tarkistettavia virheitä.

5.KLIKKAUSPROSENTIN OPTIMOINTI (CTR)

Hakutuloksen klikkausprosentti (eng. Click Throught Rate, CTR) on optimoitava viimeistään silloin kun sivu on noussut Googlen etusivulle kymmenen parhaan joukkoon. Tähän on kaksi hyvää syytä:

  1. Klikkausprosentti on oletettavasti Googlen rankkaustekijä (Google Ranking Factor)
  2. Parantamalla klikkausprosenttia saat enemmän kävijöitä sivullesi

Tästä osuudesta löydät viisi käytäntöä, jolla voit parantaa orgaanista klikkausprosenttia.

  • Kirjoita metaotsikko kysymyksen muotoon
  • Tarkista että kaikilla sivuilla on oma meta kuvaus
  • Hyödynnä jäsenneltyä tietoa (strutured data – schema)
  • Lisää jotain tunteeseen vetoavaa metaotsikoihin
  • Lisää kuluva vuosi metaotsikkoon tai metakuvaukseen.

6. KUVIEN HAKUKONEOPTIMOINTI

Artikkeliesi kuvat voivat näkyä Googlen kuvahaussa ja voivat tuoda uusia kävijöitä sivustollesi. Kuvien lisääminen artikkeliin ja sekä kuvien hakukoneoptimointi auttaa sivujasi nousemaan hakutuloksissa. Kuvien hakukoneoptimointi sisältää kolme asiaa.

Käytä kuvailevia tiedostonimiä

Google paljastaa että kuvan tiedostonimi antaa hakualgoritmille vihjeitä kuvan aiheesta. Joten esimerkiksi auto.jpg on parempi kuin IMG_433452.jpg.

Tiedostonimi antaa vihjeen kuvan sisällöstä
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 1

Tiedoston nimeämisvinkkejä:

  • Kuvaile – punainen-auto.jpg on parempi kuin auto.jpg
  • Ole ytimekäs – punainen-auto.jpg on parempi kuin minun-ikioma-ihana-punainen-auto-nimelta-ihku.jpg
  • Avainsanan käyttö – punainen-ford-escort.jpg on parempi kuin punainen-auto.jpg
  • Käytä sanojen välissä väliviivaa – punainen-auto.jpg on parempi kuin punainen_auto.jpg

Alt tekstit

Alt teksti eli vaihtoehtoinen teksti on tärkeä rankkautumistekijä. Google kertoo käyttävänsä konenäön lisäksi alt tekstiä ymmärtääkseen sivun ja kuvan sisällöstä enemmän.

Alt teksti hakukoneoptimointi
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 2

Vinkit alt tekstin kirjoittamiseen

  • Kuvaile – kirjoita mitä kuvassa näet
  • Ytimekäs – Älä turhaan jaarittele, mutta alt tekstin tulisi olla pituudeltaan pidempi kuin tiedostonimi
  • Avainsanan käyttö – Luo sivulle ainakin yksi kuva, jossa on sivun pääavainsana sekä alt tekstissä että tiedostonimesssä

Avainsanan käyttö alt teksti ja tiedostonimi
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 3
  • Älä aloita sanoilla – Tämä kuva esittää… tai tämä kuva on..sillä Google tietää jo että se on kuva.

Alt teksti on myös erittäin tärkeä verkkosivuston käytettävyyttä mietittäessä, sillä tekstinlukijat lukevat kuvan kohdalla vaihtoehtoisen tekstin.

Pakkaa kuvat

Kuvien pakkaaminen parantaa sivuston nopeutta. Pakkaamisen avulla kuvien tiedostokoot pienevät, jolloin ne selatessa latautuu nopeammin ja käyttäjäkokemus paranee. Kuvia voi pakata esimerkiksi ShortPixel tai Imagify-palveluiden avulla.

Muista! Alt tekstit ja kuvien tiedostonimet osaltaan auttaa hakukoneita ymmärtämään mistä asioista sivulla kerrotaan, jolloin ne vaikuttavat myös sivuston hakukonenäkyvyyteen.

7.EDISTYNEET SIVUSTON SISÄINEN HAKUKONEOPTIMOINNIN TEKNIIKAT

Käytä myös omia valokuvia artikkelien kuvituksessa

Käytätkö pelkästään kuvapankkikuvia? Jos käytät niin omien kuvien käyttäminen voi auttaa parantamaan sijoituksia. Katsotaan mitä Shai Aharony testi paljastaa meillekuvapankkikuvien vaikutuksesta Googlen hakutuloksissa.

Testiasetelma: Shai loi ensin tätä tarkoitusta varten joukon uusia verkkosivustoja. Toiseksi hän käytti puolessa sivustoissa kuvapankkikuvia ja toisella puolessa omia originaaleja kuviaan. Tulokset olivat selvät: Omia kuvia sisältävät sivustot päihittivät mennen tullen kuvapankkikuvia sisältävät verkkosivut.

Johtopääätös: Ei jos käytät tällä hetkellä ainoastaan kuvapankkikuvia, ja kilpailijallasi on omia kuvia, niin voi olla että omien kuvien ottaminen voi auttaa sinua sijoittumaan Googlen hakutuloksissa korkeammalle.

Omat kuvat ovat laadukasta sisältöä sekä Googlen että kävijöiden mielestä. Joka tarkoittaa positiivista kierrettä jossa laadukas sisältö saa ihmiset viettämään kauemmin sivustolla jolloin Google tulkitsee kävijöiden pitävän sisällöstä, joka tarkoittaa sivuston sisällön laadukkuutta.

Sivuston sisäinen sisällön optimointi on pitkäjänteistä puuhaa. Jos tällä hetkellä käytät vain kuvapankkikuvia, niin voit vähitellen lisätä omia kuvia sisältöön:

  • ottamalla kuvakaappauksia tietokoneen ruudulta
  • tekemällä omia taulukoita tutkimuksista
  • luomalla infograafeja
  • ja paljon muuta

Sisäinen linkitys eli sivuston sisäiset linkit

Sisäinen linkitys on MEGALUOKAN asia. Se kannattaa ottaa vakavasti. Sen avulla voit jakaa sivuston sisäistä linkkimehua artikkelista toiseen.

Tämä on kätevää esimerkiksi silloin kun haluat buustata jotain verkkosivustollasi huonosti sijoittuvaa artikkelia paremmin sijoituttavan artikkelin linkkimehulla.

Sisäinen linkitys etu sisäinen hakukoneoptimointi SEO Kari Nieminen
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 4

Yllä olevan kuvan skenaarion voit toteuttaa seuraavalla tavalla:

  1. Selvitä sivustosi sivut joilla on eniten auktoriteettia
  2. Sen jälkeen kirjoita sopivaa kohtaa artikkelia muutama lause, joihin lisäät kohdeartikkelin avainsanan.
  3. Linkitä avainsanasta kohdeartikkeliin, jolloin linkin ankkuritekstiksi tulee avainsana. Great!

Sisäisten linkkien rakentaminen on aina toimiva ratkaisu kun haluaa näytää Googlelle että tämä sivu on tärkeä. Luon aina kymmenittäin sisäisiä linkkejä artikkeliin, jonka haluaisin rankkautuvan korkeammalle Googlessa.

Jos haluat nähdä MAKSIMIsuorituksen sisäisen linkityksen hyödyntämisessä, niin tutustu Wikipedian linkitykseen. Kaikki linkit ovat kohdeartikkelin avainsanoja.

Sisäinen linkitys luo auktoriteettia ja käyttäjäystävällisyyttä ja dwell time pitenee
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 5

Kirjoita syvällisiä artikkeleita – Topical authority

Google pyrkii haluaa näyttää omalle asiakkaalleen juuri sen sivun, josta tiedonhakija löytää KAIKEN yhdeltä sivulta. Jos artikkelisi käsittelee kaiken mitä hakukysely antaa olettaa, niin sillä onparemmat mahdollisuudet päästä ylimpään kärkeen Googlen hakutuloksissa.

Hyvä👋, mutta mistä tietää että on käsitellyt kaikki aiheet?

Se on ihan helppoa. Anna Googlen itsensä kertoa.

  1. Kirjoita hakukoneeseen artikkelisi avainsana
  2. Selaa aivan sivun alareunaan, josta näet aiheeseen liittyvät haut. Nämä ovat LSI hakusanoja eli LSI keywords.
  3. Valitse niistä sopivimmat artikkeliisi ja kirjoita niistä.

Aiheeseen liittyvät haut Google SERP kasvattaa topical auktoriteettia
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 6

Katso tekemäni video siitä mitä kaikkea hakusanaan liittyvää voit löytää suoraan Googlen hakutulossivulta

Jos kirjoitat artikkelia sisällötuotannosta, niin käytä näistä joitain joko h2 h3 otsikkoina

Buustaa sivuston latausnopeutta

Google tehnyt meille kaikille kristallikirkkaaksi ettäsivuston nopeus on tärkeä SEO rankkaussignaali

Sivuston nopeuteen voi vaikuttaa muun muassa:

  1. Siirrä sivusto nopeampaan webhotelliin tai päivitä olemassaoleva sopimus luokkaa tai kahta korkeammaksi.
  2. Poista sivustolta kolmannen osapuolen scriptiä.
  3. Pienennä kaikin tavoin yksittäisen sivun kokoa vaikuttamalla alla oleviin elementteihin.

Optimoi artikkeli Featured Snippetsille

Featured snippets ovat vastauksia, joita näkee Googlen hakutuloksissa sijalla 0, ennen ensimmäistä varsinaista hakutulosta.

Featured snippets parantaa klikkausprosenttia
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 7

Eli featured snippets vastaa hakukyselyyn vetämällä sopivalta sivustolta lyhyen, juuri siihen tarkoitukseen oikein muotoillun vastauksen.

Parhaat mahdollisuudet ansaita Featured Snippets on silloin kun:

  • Olet jo nyt rankkautunut 10 kärkeen
  • Google näyttää jo nyt jollekkin Featured Snippetin
  • Sulla ei ole vielä ollut kertaakaan snippettiä tällä hakusanalla

OPTIMOI SIVUSI Rich Snippetsille jäsenneltyjen tietojen avulla

Rich snippets eli rikastetut osat ovat Googlen hakutulosten laajennuksia. Ne voidaan saada näkymään hakutulossivulla jäsenneltyjen tietojen avulla. Niiden tarkoitus on antaa lukijalle yhdellä vilkaisulla lisää tietoa hakutulosen sisällöstä, jolloin tiedon hakija voi vertailla tuloksia ennen klikkaamista sivulle.

Rich Snippets eli rikastetut osat parantaa klikkausprosenttia
Sisäinen hakukoneoptimointi: parhaat tekniikat 8

Jäsennellyt tiedot eivät itsessään ole Googlen rankkaustekijä, mutta niiden lisääminen sivuston koodiin auttaa Googlea ymmärtämään paremmin sivuston aiheen.

Sen lisäksi hakutuloksesi näyttää paremmalta hakutulossivulla, jolloin klikkausprosenttisi todennäköisesti nousee…varsinkin silloin jos kilpailijasi ei ole älynnyt hyödyntää sopivaa Schemaa artikkelissaan.

Sisäiseen hakukoneoptimointiin käytettäviä ilmaisia työkaluja

Google Search Console

Google Search Console on Googlen tarjoama ilmainen palvelu, jonka avulla voit seurata sivustosi näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa ja korjata mahdollisia näkyyteen liittyviä teknisiä ongelmia. Sen avulla voit selvittää, kuinka usein sivustosi näkyy hakutuloksissa, mitkä avainsanat tuovat sivustollesi liikennettä ja millä sijoituksella avainsanat ovat. Sen avulla voit lähettää myös XML-sivukartan Googleen ja tarkistamaan indeksoinnin tilan ja tarvittaessa tekemään korjauksia.

Sisäisen hakukoneoptimoinnin kannalta seurattavia mittareita ovat:

  • klikkausten määrä
  • sivujen näyttömäärä hakutuloksissa
  • millä hakusanoilla sivuja näytetään
  • hakusanojen sijoitukset
  • klikkausprosentti hakutuloksissa

Lue lisää hakusanojen seurannasta Google Search Consolesta

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner eli suomeksi Avainsanojen suunnittelija on kätevä työkalu sisäiseen hakukoneoptimointiin. Sen avulla voit tutkia hakusanojen kilpailutilannetta ja löytää sivustosi kannalta hyviä avainsanoja. Avainsanojen suunnittelijaa voit käyttää myös ideoiden etsimiseen seuraavia artikkeleita varten.

Sisäiseen hakukoneoptimointiin kätevät ominaisuudet:

  • Kaupallisia hakusanoja Google Ads tietokannasta (eroaa orgaanisista hauista)
  • Arvio avainsanojen hinnoista, jos mainostaisi Google Adsin kanssa
  • Löydät alueellasi käytettäviä hakusanoja (Google Ads kampanja pitää olla käynnissä)
  • Arvioi kuukausittaisesta hakumäärästä

Google Analytics

Google Analytics on tehokas työkalu, jolla voidaan seurata ja parantaa verkkosivuston sisäistä hakukoneoptimointia. Google Analticsin avulla voit seurata kävijän käyttäytymistä sivustolla ja siten tunnistamaan alueet jotka vahingoittavat verkkosivustosi sijoituksia.

Perehdy seuraaviin sisäisen hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeisiin mittareihin

Screaming Frog

Screaming frog on ilmainen ohjelma, jonka avulla voi analysoida monia sisäiseen hakukoneoptimointiin liittyviä asioita. Voi laittaa Screaming Frogin crawlaamaan sivustosi kaikki linkit. Sen avulla voit myös nähdä, kuinka monta linkkiä osoittaa kullekin sivustosi sivulle ja kuinka monelle sivulle kustakin sivusta on linkkejä.

Nämä tiedot ovat arvokkaita sisäisen hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä niiden avulla voit tunnistaa, mitkä sivut sivustossasi on jo tällä hetkellä eniten linkitettyjä ja mitkä tarvitsevat enemmän linkkejä.

Sisäiseen hakukoneoptimointiin sopiva maksulliset työkalut

  • Semrush
  • Ahrefs
  • KWFinder
  • Keywordtool.io

WordPress hakukoneoptimointi – ilmaiset työkalut

Kun puhutaan sisäisestä hakukoneoptimoinnista, niin ei voida ohittaa WordPress hakukoneoptimointia. Sillä yksi WordPressin käytön eduista on, että siihen on saatavissa helppoja ja ilmaisia analyysityökaluja, joiden avulla sivustoa on luontevaa optimoida hakukoneita varten.

Ilmaisten lisäosien avulla voit esimerkiksi lisätä avainsanoja verkkosivustosi meta otsikoihin ja meta kuvauksiin, ja voit helposti muokata sivujen URL-osoitteita käyttämällä lyhennettyjä versioita sivujen H1 otsikoista. Tunnetuimpia ilmaisia lisäosia ovat Yoast SEO, Rank Math ja AIOSEO.

Tutustu lisäosien ominaisuuksiin, jotka helpottavat sisäistä hakukoneoptimointia

Meta otsikoiden täyttäminen (eng. page title, title tag, seo title)

Lisäosista löytyy helposti paikka, jossa voit editoida hakutuloksissa näkyvää meta otsikkoa (Jokaiselle sivulla kannattaa luoda yksilöllinen meta otsikko)

Meta kuvaukset (eng. Meta Descriptions)

Lisäosat antavat mahdollisuuden lisätä oman metaotsikon. Kuten aikaisemmin tässä artikkelissa kerroin, niin meta otsikko on tärkeää täyttää vaikka välillä Google ottaa sivustolta hakukyselyyn sopivan tekstin itse kirjoittaman meta kuvauksen tilalle.

URL-osoitteiden muokkaaminen

Käyttäjä- ja hakukoneystävällisten url-osoitteiden muokkaaminen on helppoa slug tai permalink kohdissa. Muista käyttää URL:eissa aina sivun avainsanaa.

Käyttäjäystävällinen kappalerakenne

Esimerkiksi Yoast auttaa pitämään artikkeleiden kappaleet lyhyinä, 3-4 lauseen mittaisina sekä itse lauseet mahdollisimman lyhyinä. Hyvä käytäntö on kirjoittaa virkkeitä, joissa on vain kaksi lausetta. Lyhyet lauseet ja kappaleet parantavat varsinkin mobiilikäyttäjien käyttäjäkokemusta (UX signals). Eli sisäinen hakukoneoptimointi vaikuttaa monilla eri tavoilla käyttäjäkokemukseen.

Avainsanojen tiheys

Avainsanoja ei tule viljellä sisällössä liikaa, mutta ei myöskään liian vähän. Suosittelen aina ylittämään lisäosien ilmoittaman avainsanamäärän.

Avainanojen käyttö alaotsikoissa

Avainsanoja ja niiden variaatioita on hyödyllistä lisätä myös h2 ja h3 alaotsikoihin.

Löydät myös seuraavia ominaisuuksia:

  • tekee automaattisesti xml-sivukartan ja lähettää sen Googleen ja Bingiin
  • sivujen uudelleenohjaus on helppoa
  • murupolun lisääminen
  • helppo estää hakukoneita indeksoimasta ei-toivottuja sivuja
  • sekä paljon muita analyysiä helpottavia omianisuuksia

YHTEENVETO

  • Sisäinen hakukoneoptimointi sisältää kaikki ne toimenpiteet sivuston sisällä, joilla voit parantaa yksittäinen sivun sijoituksia Googlen hakutuloksissa
  • Älä kuitenkaan toista loputtomasti samaa avainsanaa, vaan pyri hyödyntämään kaikkia artikkelissa mainitsemiasni hakukoneoptimoinnin osa -alueita. Sillä voittavat artikkelit usein sisältävät nämä kaikki osa alueet.
  • Vaikka hakukoneoptimointia tehdään taloudellisista syistä, niin samalla voit palvella lukijaa että Googlea tekemällä teknisesti hyvin muotoiltua ja laadukasta sisältöä, joka antaa PARHAAN vastauksen hakukyselyyn.
  • Viimeistele sisäinen hakukoneoptimointi varmistamalla että hakusanatiheys on riittävän korkea, mutta ei liian korkea.

Jos hakukoneoptimointi kiinnostaa sinua laajemminkin, niin kirjoittamani hakukoneoptimointi opas auttaa hahmottamaan hakukoneoptimoinnin kokonaisuuden.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on hakukoneoptimointi eli SEO?

Hakukoneoptimointi eli seo eli search engine optimization on prosessi, jolla parannetaan verkkosivuston näkyvyyttä ja sijoitusta hakukoneiden tulossivuilla. Tämä tarkoittaa muutosten tekemistä verkkosivuston sisältöön, koodaukseen ja rakenteeseen, jotta hakukoneiden olisi helpompi crawlata ja indeksoida sivustoasi. Verkkosivuston hakukoneoptimoinnin parantamiseen voi käytetään sisäisen, ulkoisen ja teknisen hakukonekoneoptimoinnin menetelmiä.

Miten hakukoneoptimointi tehdään?

Hakukoneoptimointi toteutetaan aina projektikohtaisesti, sillä jokaisen verkkosivuston lähtötilanne ja kilpailutilanne on erilainen. Osalle asiakkaidemme sivustoista kirjoitamme uusia artikkeleita, kun taas isommille sivustoille teemme sen kokonaisvaltaista optimointia parantamalla sisäistä linkitystä, optimoimalla yksittäisiä artikkeleita sekä parantamalla klikkausprosenttia hakutuloksissa.

Miten päästä Googlen etusivulle?

Google etusivulle voi päästä kahdella eri tavalla. Voit ostaa Google Ads mainontaa tai hankkia orgaanista hakuliikennettä panostamalla hakukoneoptimointiin. Google mainonta toimii silloin kun ei ole aikaa odottaa tuloksia kun taas hakukoneoptimointi tuottaa pidemmällä aikavälillä monen kertaisen tuoton verrattuna pelkkään Google mainontaan.

Mikä on sivuston hakukoneoptimoinnin ensimmäinen vaihe?

Hakukoneoptimoinnin ensimmäinen vaihe on tarkastaa verkkosivustosi tekninen ja sisällöllinen lähtötilanne, tunnistaa kilpailutilanne Googlessa sekä miettiä miten hakukoneoptimoinnin avulla voitaisiin saavuttaa yrityksen taloudelliset tavoitteet.

Mikä on hakukonemarkkinointi?

Hakukonemarkkinointi eli SEM tai SEA tarkoittaa maksettua Google Ads hakusanamainontaa. Se on menetelmä, jossa ostetaan klikkimainoksia Google Ads mainosalustalta. Niiden avulla yritys voi ostaa mainospaikkoja ennen Googlen orgaanisia hakutuloksia. Klikkihinnat vaihtelevat toimialan ja halutun hakutermin kilpailutilanteen perusteella alle eurosta jopa muutamiin kymppeihin. Google mainonta voi olla hyvä vaihtoehto, jos myyntiä tarvitaan nopeasti ja yksittäisen kaupan arvo on korkea.

Mitä asioita tarkastellaan teknisessä hakukoneoptimoinnissa?

Teknisessä hakukoneoptimoinnissa tarkastellaan niitä teknisiä asioita jotka on otettava huomioon optimoitaessa verkkosivustoa hakukoneita varten. Niihin kuuluvat sivuston nopeuden parantaminen, verkkosivuston mobiiliystävällisyyden varmistaminen, sisäisen linkityksen tehokas jäsentäminen ja crawlaus- tai indeksointiongelmien tunnistaminen sekä paljon muuta. Lue lisää aiheesta artikkelista. Mitä on tekninen optimointi?

Miten hakukoneoptimointia voi opiskella?

Jos haluat oppia hakukoneoptimointia, yksi tapa on osallistua verkkokurssille. Kursseja on monia, ja niiden hinta ja sisältö vaihtelevat, joten etsi sellainen, joka sopii sekä tarpeisiisi että budjettiisi. Toinen tapa oppia SEO:ta on lukea aiheesta kirjoja tai artikkeleita. Tämä voi olla hyvä tapa oppia perusteet, mutta on myös tärkeää pysyä ajan tasalla alan viimeisimmästä kehityksestä lukemalla alan uutisia, blogikirjoituksia ja videoita Youtubesta. Suosittelen etsimään alan käytännön tekemiseen keskittyneitä mentoreita, jotka opettavat sekä ilmaiseksi että omilla kursseillan. Voit myös osallistua SEO:ta käsitteleviin webinaareihin ja Q&A sessioihin. Muista että hakukoneoptimoinnin opiskele on maratoni, eikä pikamatka. Joten malta kerrata asioita vähitellen, niin alat nähdä asioden välisiä yhteyksiä. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija internetin tekniikoissa, mutta perustiedot auttavat alkuun. On tärkeää, että ymmärrät, miten internet ja verkkoselaimet toimivat. Toiseksi, verkkosivujen luomisen ja koodauksen perusteiden tuntemus on avainasemassa. Sinun pitäisi olla perehtynyt myös digitaaliseen markkinointiin. Jos olet osaat jo näitä, niin olet jo pitkällä.

Mikä on Google näkyvyys testi ja miten se tehdään?

Googlen näkyvyystesti on testi, joka mittaa, miten hyvin verkkosivustosi näkyy Googlen hakutuloksissa. Tätä varten sinun on kirjoitettava avainsana tai -lause, jota ajattelet ihmisten käyttävän löytääkseen verkkosivustosi. Testi näyttää sitten, kuinka monta kertaa verkkosivustosi näkyy hakutuloksissa ja kuinka näkyvä se on. Testi on hyvä tapa mitata, miten hyvin verkkosivustosi pärjää hakukoneoptimoinnissa (SEO). Testaa sijoituksesi Ahrefsin Keyword Ranks Checkerin kanssa.

Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästekäytännön Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close