Mitä on SEO auditointi ja analyysi?

Mietitkö onko kotisivullasi oleva palvelusivu tai tuotesivu optimoitu hyvin tietylle avainsanalle?

Älä mieti enää vaan varaa SEO-auditointi

Jokainen verkkosivuston omistaja haluaa näkyä hakukoneissa, mutta harvat ymmärtävät, miten sivustonsa todella pärjää. SEO-auditointi ja analyysi ovat avaimia sivuston suorituskyvyn ymmärtämiseen. Mutta mitä SEO auditointi pitää sisällään ja miten se liittyy digitaalisen markkinoinnin kokonaisuuteen. Tästä artikkelista löydät käytännön vinkkejä seo auditoinnin toteuttamiseen.

Miten hakukoneet SEO auditoinnin näkökulmasta toimivat?

Hakukone, kuten Google, käyttää “crawler botteja” skannatessaan verkkosivuja. Nämä botit lukevat sivun sisällön ja tallentavat tiedot hakukoneen tietokantaan. Kun käyttäjä tekee hakukyselyn, Google etsii tallennettua tietoa ja valitsee sivut jotka vastaavat parhaiten hakusanaa. Tämä valinta perustuu sivun sisältöön ja ulkoisiin linkkeihin, jotka linkittävät siihen ulkopulisilta sivustoilta sekä muihin sivuston laatuun liittyviin tekijöihin. Lisäksi on tärkeää huomata, että paras hakutulos ei ole ainoastaan teknisesti optimoitu, vaan se on myös sellainen, jonka ihmiset todella arvostavat ja pitävät hyödyllisenä. Google yhdistää siis sekä tekniset mittarit että käyttäjien mieltymykset.

Entä miten sivusi SEO-pärjää Googlessa tällä hetkellä?

Selvittääksesi, miten sivustosi suoriutuu hakutuloksissa, Google Search Console on korvaamaton työkalu. GSC:n avulla voit nähdä, millä hakusanoilla sivustosi näkyy hakutuloksissa ja millä sijoituksilla.

Joskus yritykset, jotka kamppailevat myynnin kanssa, saattavat huomata rankkautuvansa hakukoneissa termeillä, jotka eivät ole liiketoiminnan kannalta relevantteja. Tämä tarkoittaa, että vaikka sivusto saa liikennettä, se ei välttämättä johda myyntiin, koska kävijät etsivät jotain muuta. Tämän ymmärtäminen on ensimmäinen askel sivuston SEO optimoinnissa ja sitä kautta myynnin parantamisessa.

No mitä SEO auditointi sitten on?

SEO auditointi on kuin terveystarkastus verkkosivullesi. Siinä katsotaan, miten hyvin sivusi näkyy Googlessa ja minkälaista sisältöä sivullasi on verrattuna siihen, mitä ihmiset etsivät. 

Mitä seo auditointi ja seo analyysi on Hakukoneoptimoija SEO Kari Nieminen vastaa

Tämä auttaa ymmärtämään, mitä pitäisi kehittää ja tehdä toisin, jotta sivustosi saisi enemmän vierailijoita eli asiakkaita. Esimerkiksi, jos sivustollesi on kirjoitettu sisältöä, joka ei vastaa lainkaan ihmisten käyttämiä hakutermejä, niin silloin kaikki aikaisemmat SEO toimenpiteet ovat menneet harakoille ja on aika tehdä muutoksia.

Kuinka SEO analyysi ja SEO auditointi tehdään ammattilaisen toimesta – konkreettisia esimerkkejä!

Kun seo konsultti ottaa tehtäväkseen SEO analyysin ja SEO auditoinnin prosessi suunnitellaan aina huolellisesti ja se sisältää monia eri vaiheita. Tässä muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä seo ammattilainen tekee:

Aloituspalaveri ja tavoitteiden määrittäminen.

Esimerkki: Yritys X haluaa lisätä verkkokauppansa myyntiä. SEO asiantuntija aloittaa palaverilla ymmärtääkseen yrityksen liiketoimintatavoitteet ja kohderyhmän. Sillä ilman selkeää ymmärrystä bisnestavoitteista ei voi tehdä hyvää avainsanastrategiaa ja sitä kautta sisältösuunnitelmaa.

Avainsanatutkimus

Esimerkki: Ammattilainen käyttää työkaluja, kuten Ahrefs tai Moz, löytääkseen ne hakusanat, joilla yritys X:n tuotteita eniten haetaan. Tämän jälkeen löydettyjä hakusanoja verrataan yrityksen tuotteisiin tai palveluihin ja valitaan osuvimmat.

Tekninen SEO auditointi

Esimerkki: Ammattilainen tarkistaa yritys X:n verkkokaupan latausnopeuden, selaimen välimuistin käytön , sivuston rakennevirheet ja muita teknisiä seo tekijöitä, jotka suoraan vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen.

Sisällön tarkastelu ja vertailu

Esimerkki: Asiantuntija arvioi, miten hyvin yritys X:n sivuston sisältö vastaa avainselvityksessä löydettyjä hakusanoja. Hän voi myös suositella uuden sisällön luomista tai vanhan päivittämistä.

Ulkoiset linkit ja backlinkkien arviointi

Esimerkki: Tarkistetaan, kuinka monta ulkoista sivustoa linkittää yritys X:n verkkokauppaan, ja arvioidaan näiden linkkien laatu. Tässä kohtaa seo auditoinnin tehtävä on verrata linkkejä kilpailijoiden linkkeihin. Linkeissä samoin kuin sisällössä verrataan aina siihen mitä kilpailija on tehnyt.

Käyttökokemuksen (UX) arviointi

Esimerkki: Ammattilainen käyttää erilaisia työkaluja, kuten Hotjar, tarkistaakseen miten käyttäjät liikkuvat sivustolla ja missä he mahdollisesti keskeyttävät ostotapahtuman. SEO auditointi auttaa myös sivuston konversion parantamisessa.

Raportointi ja suositukset

Esimerkki: SEO auditoinnin jälkeen konsultto laatii kattavan raportin yritys X:lle, joka sisältää havainnot, suositukset ja toimenpide-ehdotukset. 

Miksi SEO-auditointi on tärkeää eli mitä edellä mainitusta prosessista on hyötyä?

SEO auditoinnin tehtävä on ei pelkästään paljastaa sivuston nykytilan, vaan myös kaikki ne uudet mahdollisuudet joita voidaan tehdä voittaaksemme sinulle uutta bisnestä ja kauppoja.

Miksi SEO-auditointi on tärkeää eli mitä edellä mainitusta prosessista on hyötyä_ SEO konsultti Kari Nieminen auttaa

Tässä muutamia seo auditoinnin keskeisiä hyötyjä:

Ymmärrys ja näkyvyys: Kun tiedät, millä hakusanoilla potentiaaliset asiakkaasi etsivät tuotteitasi tai palveluitasi, voit varmistaa, että sivustosi vastaa näihin kyselyihin. Tämä lisää näkyvyyttäsi ja houkuttelee enemmän relevantteja vierailijoita.

Tekninen toimivuus: Teknisen auditoinnin kautta tunnistat ja korjaat sivuston tekniset ongelmat. Esimerkiksi nopeampi latausaika parantaa sekä käyttäjäkokemusta että hakukonerankingia.

Sisällön laadun varmistaminen: Sisältöauditoinnin avulla voit määrittää, mikä osa sisältöäsi resonoi yleisösi kanssa ja mitä sisältöä tulisi päivittää tai lisätä.

Linkkirakentaminen: Backlinkkien arviointi antaa tietoa siitä, millaisia linkkejä sivustollesi tulee ja mistä lähteistä. Laadukkaat ja relevantit linkit parantavat sivustosi luotettavuutta erityisesti hakukoneiden silmissä.

Parantunut käyttökokemus: Käyttökokemuksen parantaminen tekee sivustostasi käyttäjäystävällisemmän, mikä voi lisätä vierailijoiden viipymistä sivustolla ja vähentää poistumisprosenttia.

Toimintasuunnitelman luominen: Auditointiraportin avulla saat selkeän käsityksen siitä, mitä asioita tulisi parantaa. Näin jälkeen voit suunnitella ja priorisoida SEO-toimenpiteitä tulevaisuutta varten.

Yksinkertaisesti sanottuna, SEO-auditointi auttaa sinua ymmärtämään, mikä toimii ja mikä ei. Se antaa konkreettisia ehdotuksia siitä, miten voit optimoida sivustosi sekä käyttäjille että hakukoneille. Lopputuloksena on parempi näkyvyys hakukoneissa, enemmän liikennettä ja mahdollisesti lisääntyneet myynti tai liidit.

SEO-trendien ja algoritmimuutosten merkitys jatkuvan optimoinnin kannalta

Yritykset, jotka tietävät saavansa paljon asiakkaita Googlen orgaanisista hauista, täytyy olla erittäin hereillä Googlen algoritmimuutosten kanssa ja SEO-trendien kanssa. Algoritmit muuttuvat jatkuvasti, joten sivuston optimointi vaatii aktiivista seurantaa ja päivityksiä.

SEO-trendien ja algoritmimuutosten merkitys jatkuvan optimoinnin kannalta SEO guru SEO Kari Nieminen kertoo

Kun teet yhteistyötä hakukoneoptimoinnin asiantuntijan kanssa, hän huolehtii siitä, että sivustosi pysyy ajantasalla. Hakukoneoptimoija tuntee tulevat trendit ja osaa ennakoida muutoksia, joten sivustosi säilyy näkyvänä hakutuloksissa ja asiakasvirta säilyy vakaana.

Auditoinnista paljastuvia yleisimpiä ongelmia

  1. Huonosti laaditut meta-tiedot: Kun asiakas etsii palveluasi Googlessa, hän näkee ensimmäisenä sivusi otsikon ja pienen kuvauksen – nämä ovat meta-tietoja. Jos ne ovat harhaanjohtavia tai epätarkkoja, asiakas saattaa ohittaa sivusi tai tulla sivulle odottaen jotakin muuta kuin mitä sivustosi tarjoaa. Tämä voi lisätä sivuston poistumisprosenttia ja vähentää konversioita.

  2. Sivuston hitaus: Sivuston latautumisen pitkä kesto voi karkottaa kärsimättömät asiakkaat ennen kuin he edes näkevät sivusi sisällön. Hakukoneet, kuten Google, pitävät sivuston nopeutta tärkeänä tekijänä, joka vaikuttaa sijoitukseen hakutuloksissa.

  3. Ei mobiilioptimoitu: Yhä useampi käyttäjä selaa nettiä mobiililaitteilla. Jos sivustosi ei ole optimoitu mobiililaitteille, se voi näyttää sekavalta tai latautua hitaasti mobiililaitteilla, mikä heikentää käyttäjäkokemusta ja saattaa aiheuttaa menetettyjä myyntejä.

  4. Päällekkäinen sisältö: Toistuva tai päällekkäinen sisältö voi hämmentää hakukoneita ja saada ne luulemaan, että sivustosi yrittää manipuloida hakutuloksia. Se voi myös heikentää sivustosi arvoa käyttäjien silmissä.

  5. Heikot tai puuttuvat sisäiset linkit: Sisäiset linkit ohjaavat käyttäjiä sivustollasi ja auttavat hakukoneita ymmärtämään sivustosi rakennetta. Jos linkit puuttuvat tai eivät toimi, käyttäjät saattavat jättää sivustosi nopeasti.

  6. Ulkoiset linkit rikkinäisiin sivuihin: Rikkinäiset linkit huonontavat käyttäjäkokemusta ja saavat sivustosi näyttämään huolimattomalta tai vanhentuneelta.

  7. Keyword stuffing: Avainsanojen liiallinen toisto tai epäluonnollinen käyttö voi tehdä tekstistä hankalasti luettavaa ja saada sivustosi näyttämään epäluotettavalta.

  8. Puutteellinen sisältö: Ohuet tai merkityksettömät sisällöt eivät tarjoa arvoa käyttäjille, ja hakukoneet saattavat jättää ne huomioimatta.

  9. Hakukoneiden estot: Jos sivustosi on estetty hakukoneilta esimerkiksi robots.txt-tiedoston avulla, se ei näy hakutuloksissa ollenkaan.

  10. Turvallisuusongelmat: Hakukoneet saattavat varoittaa käyttäjiä sivustoista, jotka ovat vaarantuneet tai sisältävät haitallista sisältöä, mikä voi vähentää liikennettä ja luottamusta sivustoon.

Mitä tapahtuu SEO-auditoinnin jälkeen?

Kun SEO-auditointi on tehty, seuraavaksi kannattaa luoda toimenpidesuunnitelma havaintojen perusteella. Hakukoneoptimointi onnistuu parhaiten, kun sitä lähestytään järjestelmällisesti ja yksityiskohtaisesti.

Mitä tapahtuu SEO-auditoinnin jälkeen SEO guru SEO Kari Nieminen kertoo

Auditoinnissa paljastuneet virheet ja parannusehdotukset tulee ottaa vakavasti. Ei riitä, että tiedostaa ongelmat – ne pitää myös korjata. Olipa kyse sitten virheellisistä meta-tiedoista, hajonneista linkeistä tai puutteellisesta sisällöstä, jokainen yksityiskohta on tärkeä ja niiden laatu pitää täyttää tietyt vaatimukset. Näin varmistat, että sivustosi alkaa nousta tuloksissa ja saat lisää kauppaa.

Kurinalaisuus palkitaan SEO työssä

Olen nähnyt monia tapauksia, joissa yrittäjät ovat investoineet aikaa ja vaivaa optimointiin, mutta jättäneet joitakin asioita huomiotta uskoen niiden olevan vähäpätöisiä. Totuus on kuitenkin se, että hakukoneet, kuten Google, arvioivat sivustoja monimutkaisilla algoritmeilla, joissa jokainen yksityiskohta merkitsee. Kannattaa siis investoida aikaa ja resursseja varmistaakseen, että jokainen seikka on kunnossa.

On tärkeää muistaa, että hakukoneoptimointi ei ole yhden kerran projekti, vaan jatkuvaa työtä. Tulosten saavuttaminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta kun suunnitelma on tehty huolellisesti ja toteutus on ensiluokkaista, tulokset puhuvat puolestaan. Niiden myötä voit nähdä lisääntyvän liikenteen verkkosivustollasi, paremmat sijoitukset hakutuloksissa ja lopulta kasvavan liiketoiminnan.

Yhdessä voittoon

Seuraavaksi on aika ryhtyä toimeen. Ota huomioon SEO auditoinnin havainnot, laadi suunnitelma ja tee tarvittavat muutokset sivustollesi. Kun seuraat ohjeita pilkuntarkasti analyysin pohjalta ja otat huomioon jokaisen yksityiskohdan, voit odottaa näkeväsi merkittäviä parannuksia Googlessa.

Ota yhteyttä

Ole yhteydessä minuun, jos haluat kasvattaa yritystäsi. Olen auttanut kymmeniä yrityksiä isoon kasvuun! Palaverissa näytän miltä asiakkaideni kasvu näyttää. Ole sinä seuraava👍

Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästekäytännön Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close