Blogin hakukoneoptimointi on osa koko verkkosivuston hakukoneoptimointi – prosessia. Tässä artikkelissa keskitytään siihen mitä sinun kannattaa tehdä ennen blogiartikkelin kirjoittamista ja sen julkaisun jälkeen saadaksesi sille mahdollisimman paljon Google näkyvyyttä.
Sivulta löydät
Mitä on blogin hakukoneoptimointi?
Blogin hakukoneoptimointi on lähtökohtaisesti samanlaista kuin muukin sivuston sisäinen hakukoneoptimointi. Siihen kuuluu tiettyjen avainsanojen käyttö, sisällön muotoilu, html-tagien lisääminen, kuvien optimointi, toimintakehotteiden lisääminen ja sen pohtiminen, miten muut tekijät, kuten sivun latausajat, ulkoiset linkit tai sosiaalisen median jaot voivat vaikuttaa blogisi näkyvyyteen Googlessa.
Tästä artikkelista löydät käytännön vinkkejä blogin hakukoneoptimointiin
Blogi omaan alidomainiin vai päädomainin alle?
Jos et ole vielä luonut blogia sivustollesi, niin saatat miettiä mihin url osoitteeseen blogi kannattaa sivustollasi luoda. Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi. Voit luoda blogia varten erillisen alidomaniin tai se voidaan perustaa heti päädomainin alle.
Blogin perustaminen omaan alidomainiin
Kun blogi perustetaan alidomainin alle, niin sen url osoite on muotoa blogi.verkkosivusto.fi. Blogin sijoittaminen alidomainiin voi olla perusteltua siinä tapauksessa kun verkkosivustollasi on jo paljon sisältöä, eikä se sinänsä tarvitse hakukoneoptimoinnin apua. Tällä tavalla postauksesi saadaan erottumaan paremmin sivuston muusta sisällöstä.
Blogin perustaminen pääverkkotunnuksen alle
Kun blogi perusteaan pääverkkotunnuksen alle, niin sen url osoite on muotoa verkkosivusto.fi/blogi. Sijoittamalla blogisi pääverkkotunnuksen alle varmistat, että kaikki sivuston ulkoiset ja sisäiset linkit tuovat linkkivoimaa pääverkkotunnukseen eikä aliverkkotunnukseen, ja tämä vaikuttaa siis sivustosi kokonaisnäkyvyyteen Googlessa. Tällä tavalla asennettuna blogin artikkelit tuovat verkkotunnukselle lisää auktoriteettia ja auttaa parantamaan verkkosivustosi näkyvyyttä kokonaisuudessaan. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos olet vasta aloittamassa bloggaamista ja haluat, että kaikki sisältösi on mahdolisimman tehokkaassa käytössä.
Blogin kirjoittamisen perusperiaate – kirjoita aina kohdeyleisöllesi
Muista että artikkeli kirjoitetaan aina ihmisille. Mieti aina tarkkaan kohdeyleisöäsi. Kenelle sisältö on tarkoitettu? On tärkeää että luot informatiivista, viihdyttävää sisältöä joka kuljettaa kohdeyleisöä kohti konversiota. Hakukoneet havaitsevat lukijoiden käyttäytymisen perusteella pitivätkö he sisällöstä vai ei. Mitä enemmän ihmiset sisällöstä pitävät sitä korkeammalla Google sivua näyttää.
Tee avainsana-analyysi valitessasi blogiartikkelin aihetta
Avainsana-analyysi on olennainen työkalu kaikille bloggaajille, jotka haluavat varmistaa, että oikeat ihmiset näkevät heidän artikkelinsa. Arvioimalla tiettyjen avainsanojen suosiota voit varmistaa, että artikkelisi sijoittuu korkealle hakukoneissa ja että se näkyy kohdeyleisön edessä. Avainsana-analyysin avulla voit myös tunnistaa hakukoneliikenteen trendejä ja kausivaihteluita. Näiden tietojen avulla voit mukauttaa bloggaamisaikatauluasi sen mukaisesti ja varmistaa, että artikkelisi ovat aina ajankohtaisia ja merkityksellisiä. Lyhyesti sanottuna avainsana-analyysi ja sen perusteella tehtävä avainsanalista on arvokas työkalu jokaiselle bloggaajalle, joka haluaa hyödyntää verkkonäkyvyyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Avainsanalistaa voi ajan kanssa kerryttää ja sitten vähitelleen käsitellä kaikki sen sisältämät aiheet.
Ennen avainsanan valintaa tee näin
Ennen kuin olet lopullisesti valinnut avainsanasi, googlaa se, jotta saat käsityksen muista hakutulossivulle tulevista sivuista. Mitä muut ovat kirjoittaneet tästä aiheesta, ja miltä heidän sisältönsä näyttää? Kun käytät aikaa analysoidaksesi, mitä on jo olemassa, saat käsityksen siitä, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että sijoitut korkealle hakusivulla. Miten voit saada blogikirjoituksesi erottumaan muista? Jos haluat, että sinun blogisi sijoittuu kärkeen, mieti, miten voisit tehdä siitä oivaltavamman, selkeämmän tai kiinnostavamman kuin samankaltaiset postaukset tällä hetkellä ovat. Tavoitteenasi on lisätä arvoa jollakin tavalla, jotta lukijat näkevät, että sisältösi kannattaa lukea loppuun asti sen sijaan, että he selaisivat sen ohi vain pintaa raapaisten. Voit käyttää tutkimuksessasi myös Skyscraper-tekniikkaa, jossa on tavoitteena tavoitteena tehdä ylivoimaisesti parempi artikkeli kuin kenelläkään muulla hakutulossivulla.
Valitse vain yksi pääavainsana artikkelia kohden
Blogisi hakukoneoptimoinnissa on tärkeää valita vain yksi avainsana per artikkeli ja keskittyä siihen. Näin varmistat, että käytät kaikki resurssisi tehokkaasti ja saat jokaisesta postauksesta kaiken irti. Usein näkee blogeja, joissa on monta artikkelia on kirjoitettu saman hakusanan pohjalta, jolloin Google ei tiedä minkä sivuista näyttäisi hakutuloksissa. Joten pidä tarkkaa kirjaa hakusanoista ja käytä vain yhtä päähakusanaan per artikkeli.
Pitkän hännän avainsanat ovat hyvä valinta blogiartikkelin hakusanaksi
Blogiartikkelien hakusanoiksi kannattaa valita useimmmiten pitkän hännän 2-5 sanan hakusanoja, jotka saavat tasaisesti kuukausittaisia hakuja. Kyseiset termit ovat useasti hyvin tarkkoja ja niitä käyttävät kuluttajat ovat useasti jo hyvin lähellä ostopäätöstä, verrattuna esimerkiksi lyhyisiin 1-2 kahden sanan runko hakusanoihin.
Avainsanan valinnan jälkeen on aika kirjoittaa artikkeli
Kirjoittaminen kannattaa aloittaa luomalla artikkelille selkeät otsikot ja väliotsikot, jotta sisältö etenee luontevasti aiheessa eteenpäin. Hyvin muotoiltujen otsikoiden avulla kirjoittaminenkin on helpompaa ja pystyt syventymään aiheeseen paremmin ja tuomaan lukijalle lisäarvoa. Käytä heti alussa asti otsikoissa mukana päähakusanaa ja sen synonyymeja.
Artikkelin pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä pidempi artikkeli kerää yleensä enemmän klikkauksia Googlesta ja sijoittuu korkeammalle hakutuloksissa. Kirjoita päähakusanasi Googleen ja katso kuinka pitkiä parhaiten sijoittuneet viisi ovat ja valitse niiden keskiarvo. Useimmiten artikkelit vaihtelevat 600 – 1500 sanan välillä. Vaikka 1500 sanaa saattaa tuntua pitkältä, niin jaarittelulle ei ole hakukoneoptimoinnissa tilaa. Pyri kirjoittamaan laadukkaasti ja pitkästi, niin varmasti menestyt. Seuraa postauksen sijoitusta hakutuloksissa ja tarvittaessa voit jatkaa postauksen pituutta loppupäästä lisäämällä siihen uusia H2 sektioita ja esimerkiksi usein kysytyt kysymykset.
Muotoile artikkeli innostavaksi ja helppolukuiseksi
On tärkeää että kirjoittamasi artikkeli on helppolukuinen sekä puhelimella että tietokoneella luettaessa. Sillä jos teksti on vaikeaa lukea ja seurata, niin se karkoittaa lukijan äkkiä pois. Tämä kertoo Googlelle että sisältö ei miellyttänyt lukijaa. Paras blogin rakenne ja sisältö on sellainen, joka on helppolukuinen, mutta antaa silti perusteellisen yleiskatsauksen aiheesta. Näin ihmiset todella nauttivat sen lukemisesta ja käyttävät siihen aikaa. Tehdäksesi lukukokemuksesta kevyemmän ja helpomman niin noudata näitä vinkkejä:
- Lisää pitkään artikkeliin sisällysluettelo
- Käytä lyhyempiä 2-3 lauseen kappaleita
- Käytä kuvaavia otsikoita ja väliotsikoita helpottamaan navigointia ja erottamaan osioita toisistaan
- Lisää kuvia, videoita ja muita visuaalisia elementtejä rikkomaan tekstiä
- Harkitse bullet pointtien käyttöä ja osioiden numerointia, jotta teksti olisi helpompi lukea
- Kirjoita ystävällisellä, mukaansatempaavalla äänensävyllä, jota on helppo seurata ja ymmärtää
Kun kyse on blogin optimoinnista SEO:n kannalta, muista, että sisältö on edelleen kuningas.
Mihin paikkoihin avainsanat sijoitetaan artikkelissa?
Kirjoitettuasi artikkelin, on aika varmistaa että aiemmin valitsemasi avainsana on toistettu riittävän monta kertaa ja oikeissa paikoissa. Avainsanan tulisi olla luonnollisesti läsnä koko otsikoissa ja tekstissä. Kannattaa kuitenkin käydä tekstiä vielä kerran läpi ja tarkistaa, löytyykö avainsanoja muista paikoista, kuten esimerkiksi
- H1-otsikossa sekä H2 ja H3 otsikoissa.
- tekstin alkuosassa sekä tasaisesti ripotellen koko tekstin ajan ja viimeisessä kappaleessa
- SEO titlessä ja metakuvauksessa (näkyy hakutulossivulla)
- kuvien tiedostonimessä, alt-tekstissä, titlessä sekä kuvatekstissä
- URL-osoitteessa
Usein varoitellaan virheellisesti liiallisesta avainsanojen käytöstä. Jos teksti on sujuvaa ja normaalisti luettavaa, niin avainsanoja ei ole liikaa. Muista käyttää hakusanan eri taivutusmuotoja ja synonyymeja mahdollisimman paljon. On tärkeää kuitenkin kirjoittaa hakusana perusmuodossaa monta kertaa. Käytä sekä yksikköä että monikkoa.
Metatietojen lisääminen ja testaus
Metatiedot ovat tärkeitä sivun menestymiselle, sillä en ovat ensimmäinen sivun elementti jonka hakija näkee Googlen hakutulossivulla kirjoitettuaan hakuterminsä. SEO-otsikko eli metaotsikko on klikattava linkki, joka näkyy hakutulossivulla, ja sen tulisi olla noin 60 merkkiä pitkä. Metakuvaus eli meta description näkyy otsikon alapuolella tekstikatkelmana, jonka enimmäispituus on 150 merkkiä. Nämä yhdessä muodostavat sivusi mainospuheen, jossa sinun tulee vakuuttaa tiedon hakija miksi juuri sinun sivullasi oleva artikkeli on hyvä vaihtoehto. Pyri sisällyttämään tekstiin jokin tunnepitoinen elementti, joka auttaa nostamaan artikkelin CTR:ää eli klikkausprosenttia. Luo jokaiselle postaukselle uniikki metakuvaus ja otsikko parantaaksesi Google Search Consolesta löydettävää klikkausprosenttia.
Lisää sisäiset ja ulkoiset linkitykset
Muista sisällyttää sisäisiä ja ulkoisia linkkejä valmiiseen blogikirjoitukseesi. Sisäisellä linkityksellä tarkoitetaan sivulla olevaa linkkiä, joka johtaa oman verkkosivustosi muuhun sisältöön. Jos artikkelisi kertoo tai sivuaa jotain muuta blogisi aihetta, niin lisää linkki siihen. Sisäisten linkkien lisääminen pitää kävijät pidempään sivustollasi, jota Google pitää positiivisena signaalina. Muista myös linkittää aikaisemmista julkaisuista uuteen artikkeliin, jotta Google löytää sen helpommin. Tee ainakin 5 linkkiä vanhoista postauksista uuteen artikkeliin ja linkitä uudesta ainakin viiteen eri artikkeliin. Tämän lisäksi pyri linkittämään sivustasi ulkopuolisiin auktoriteetteihin referensseinä kuten Wikipedia tai muu arvostettu tietolähde. Muista merkitä linkit avautumaan uudella sivulla ja merkitä ne nofollow -tagillä.
Ulkoiset linkit ovat erittäin arvokkaita optimoinnin kannalta. Kun jokin toinen sivusto linkittää sisältösi, se kertoo Googlelle, että sivusi on laadukas ja lukemisen arvoinen. Tämä auttaa parantamaan sijoitustasi Googlen hakukoneessa.
Kuvien optimointi
Mikäli blogiteksti sisältää asiaan liittyviä kuvia, on myös ne syytä optimoida. Kuvien optimoinnissa on avainsanojen lisäyksen lisäksi muutama seikka, jotka kannattaa postausta viimeistellessä huomioida.
Kuvatiedostojen koko
Artikkelin latautumisnopeus vaikuttaa hakusijoituksiin. Joten varmista että ole pienentänyt artikkelin kuvat joko ennen lataamista artikkeliin tai sinulla on julkaisujärjestelmässä lisäosa joka automaattisesti pienentää kuvan tiedostokoon sopivaksi. Joskus esimerkiksi järjestelmäkameralla otetut kuvat on ladattu suoraan sivustolle ilmaan minkäänlaista pakkaamista ja niiden lataaminen vaatii kävijältö hermoja. Kompressointi pienentää tiedostokoon ilman kuvan laadun heikentymistä.
Tiedostonimet
Anna kuvillesi kuvaavat tiedostonimet ennen lataamista julkaisujärjestelmään. Sisällytä tiedostonimiin myös mahdollisuuksien mukaan sopivia avainsanoja. Moni bloggari lataa kuvia pelkillä numerosarjoilla, ne eivät auta lainkaan hakukoneoptimoinnissa. Joten anna kuville sopiva tiedostonimi.
Kuvien alt-tekstit
ALT-tekstit vaikuttavat eniten hakukoneoptimointiin. Nämä vaihtoehtoiset tekstit kertovat Googlelle mistä kuvassa on kysymys ja mahdollistaa Googlen kuvahaussa näkymisen. ALT-tekstit ovat myös tärkeä saavutettavuus tekijä, sillä kuva ei jostain syystä näy, niin sen tilalla on alt-teksti. Myös näkövammaisten lukijat lukevat kuvan tilalla alt-tekstin.
Kuvatekstit
Kuvatekstit ovat myös hyvä paikka kirjoittaa kuvan pääkohdat tekstimuodossa, ja ehkä herättää lukijan mielenkiintoa kuvaa kohtaan.
Title-otsikko kuvissa
Voit myös lisätä kuviin title-otsikon, joka tulee näkyviin, kun viet hiiren kursorin kuvan päälle. Tämä title-otsikko voi auttaa myös Googlen alasivujen sijoituksissa.
Videon youtube-optimointi
Jos lisäät artikkeliin videon, niin kirjoita videosta lyhyesti videon alle, jossa kuvaat hieman mistä videossa kerrotaan. Jos video on ladattu alunperin Youtubeen, kannattaa lukea lisää Youtube-videoiden optimoinnista.
Lisää toimintakehotteet (CTA)
On tärkeää että yrität blogipostauksen avulla saavuttaa myös taloudellisia tavoitteitasi lisäämällä siihen yrityksellesi tärkeitä toimintakehotteita. Toimintakehotteella tarkoitetaan “Liity postituslistalle”, ”Ota yhteyttä” tai “Pyydä tarjous” painikkeita, joissa pyydetään tekemään jotain yritykselle tärkeää. Hyvä muistisääntö toimintakehotteille on sisällyttää niitä jokaiselle ”scrollaukselle” eli kun lukija rullaa sisältöä alaspäin, tarjotaan hänellä jatkuvasti mahdollisuus tehdä jokin toiminta sivustolla.
Lisää jäsennellyt tiedot eli strukturoitu data (Schema)
Jäsenneltyjen tietojen avulla pystyt optimoimaan hakutuloksesi näyttämään Rich Snippets tietoja hakusivulla. Näitä ovat esimerkiksi
- Tähtiluokitukset
- Tuotteiden kuvat
- Usein kysytyt kysymykset
- Reseptit
- jne…
Jaa postaus somekanavissa
Kaikki blogiartikkelit kannattaa jakaa maailmalle sosiaalisen median kautta. Blogipostauksia jakamalla saat postauksesi useamman silmäparin eteen, jolloin myös sivustoliikenne kasvaa, joka kertoo Googlelle että sisältösi on arvokasta lukijoille. Tämä auttaa hakukonesijoituksissa. Sen lisäksi suurempi lukijamäärä parantaa mahdollisuuksiasi saada artikkelille ulkoisia linkityksiä ja jakoja. Mitä laajemmalla artikkelit leviävät, sitä enemmän yrityksen brändin tunnettuus kasvaa, jolloin yrityksesi saa Googleen enemmän brändihakuja, joka puolestaan viestittää Googlelle että yritykseei luotetaan ja olet asiantunteva.
Muista myös lisätä sosiaalisen median jakopainikkeet aina jokaisen blogitekstin loppuun. Jos asiakkaat jakavat sisältöäsi eteenpäin sosiaalisen median kanavissa, keräät myös automaattisesti lisää liikennettä blogiisi ja koko sivustollesi.
Hakukoneoptimoitujen blogiartikkelien hyödyt
Blogiartikkelien optimoinnista hakukoneita varten on monia etuja. Tässä on niistä 13 tärkeintä:
Saat enemmän liikennettä
Kun artikkelisi sijoittuvat hyvin hakutulossivulla, saat luonnollisesti enemmän klikkauksia ja silmäpareja sisällöllesi ja kotisivuillesi. Hakukoneoptimointi on paras tapa saada liikennettä yrityksesi verkkosivuille tai blogiin.
Parannat brändin tunnettuutta
Mitä useammat ihmiset näkevät blogikirjoituksiasi ja -artikkeleitasi, sitä todennäköisemmin he muistavat brändisi ja etsivät sitä Googlesta tulevaisuudessa. Tämä lisää mahdollisuuksiasi saada uusia lukijoita blogillesi.
Parannat asiakasuskollisuutta
Luomalla laadukasta hakukoneoptimoitua sisältöä kasvatat todennäköisyyttä, että lukijoistasi tulee uskollisia asiakkaita ja brändisi puolestapuhujia.
Sinusta tulee toimialasi auktoriteetti
Sijoittumalla korkealle asiaankuuluvilla avainsanoilla osoitat lukijoille, että tiedät, mistä puhut, jolloin he luottavat sinuun ja kuuntelevat todennäköisemmin, mitä sinulla on sanottavana.
Rakennat suhteita muihin bloggaajiin
Kun alat tehdä vieraskirjoituksia ja yhteistyötä muiden oman alasi bloggaajien kanssa, luot vahvoja suhteita, jotka voivat edistää uraasi.
Tienaat enemmän rahaa
Jos myyt sivustollasi omia tuotteita, tai näytät mainoksia optimointi voi auttaa sinua nostamaan konversioastetta ja saamaan sitä kautta enemmän tuloja.
Ansaintset ilmaista julkisuutta
Kun artikkelisi alkavat sijoittua korkealle hakutuloksissa, voi saada toimittajien huomion, mikä voi johtaa ilmaiseen julkisuuteen blogillesi tai yrityksellesi.
Erotut kilpailijoista
Millä tahansa alalla on varmasti kymmeniä muita bloggaajia, jotka kilpailevat samoista sijoituksista. Optimointi auttaa sinua nousemaan keskitason yläpuolelle ja erottumaan joukosta ja lopulta pääsemään kärkeen.
Lukijat antavat aktiivisemmin palautetta
Vähitellen kun ihmiset löytävät sivustosi usein artikkelien kautta, he ovat valmiimpia jättämään kommentteja ja antamaan arvokasta palautetta jonka avulla voit jatkossakin parantaa sisällön laatua. Älä jätä vastaamatta kommentteihin niin somessa kuin omallakin sivustolla.
Hakukoneoptimointi on jännittävää
Hakukoneoptimointi on jatkuvasti kehittyvä ala, mikä tarkoittaa, että aina on jotain uutta opittavaa. Kun pysyt ajan tasalla uusimmista muutoksista ja trendeistä, kehität erilaisia arvokkaita taitoja, joista on hyötyä sekä bloggaamisessa että muilla verkkomarkkinoinnin osa-alueilla.
Opit jopa pitämään blogisi hakukoneoptimoinnista nähdessäsi tulokset
Hakukoneoptimointi on mahtavaa kun tuloksia syntyy.
Olkaamme rehellisiä – blogiartikkelien optimointi hakukoneita varten ei ole väkisin maailman jännittävin tehtävä. Mutta jos suhtaudut siihen positiivisella asenteella ja kokeilunhalulla, saatat huomata, ettei se olekaan niin paha kuin luulit… ja kuka tietää? Saatat jopa nauttia siitä!
Kaiken kaikkiaan blogiartikkelien optimoinnista hakukoneita varten on monia etuja. Halusitpa sitten lisää liikennettä, korkeampia konversiolukuja tai vain parempaa mainetta alasi asiantuntijana, SEO on avain menestykseen! Joten mitä sinä odotat? Aloita blogisi optimointi jo tänään!
Blogin hakukoneoptimoinnin tulosseuranta
Google Search Consolessa voit seurata seuraavia asioita:
- Mitkä hakusanat tuottavat klikkauksia Googlen hakutuloksissa ja kuinka paljon
- Googlessa rankkautuvat hakusanat
- Sivujen keskimääräinen sijoitus tietyillä hakusanoilla
- Hakusanojen näyttömäärät
- Hakutulosten klikkausprosentti
Sekä lukuisia sivuston indeksointiin ja tekniseen suoritumiseen liittyviä tekijöitä
Yhteenveto blogin hakukoneoptimoinnista
Tässä blogikirjoituksessa annetut 12 vinkkiä auttavat sinua kirjoittamaan blogiartikkeleita, jotka sekä hakukoneystävällisiä, että informatiivisia ja lukijoita kiinnostavia. Noudattamalla näitä yksinkertaisia vinkkejä voit parantaa verkkosivustosi näkyvyyttä Googlessa ja lisätä liikennettä sivustollesi. Sen lisäksi jakamalla blogikirjoituksiasi sosiaalisessa mediassa voit tavoittaa laajemman yleisön ja luoda yrityksellesi enemmän liidejä ja myyntiä. Jos sinua kiinnostaa opetella lisää hakukoneoptimointia, niin tutustu laajaan hakukoneoptimointi oppaaseemme.